Op de valreep van 2014 introduceert Casio een nieuw model horloge met Bluetooth smartphone verbinding in de Edifice lijn. We waren al eerder enthousiast over de Bluetooth versie in de Gshock lijn. De Edifice modellen zijn meer klassiek en stijlvol. De EQB-500 is bedoeld voor de wereldreiziger en specifiek de Formule 1 fans. Maar in de praktijk blijkt het horloge ook voor andere sporters erg handig. Een speciale app blijkt veel slimme functies te bevatten.
Op het eerste gezicht is de EQB-500DC een opvallend, stijlvol en sportief horloge. Een stoere schakelband met een stevige kast die heel wat aktie kan verduren. Het binnenwerk heeft een omhulsel van aphaGEL waardoor het horloge nog beter bestendig is tegen schokken en trillingen. Het mineraal glas is tegen heel wat ruw gebruik bestand en blijft fraai glimmen. Met 10Bar waterdichtheid is het horloge perfect voor zwemmen of snorkelen. Omdat ik persoonlijk een metalen schakelband minder prettig vind dragen dan een lederen band, heb ik de metalen band verwisseld. De metalen band blijkt speciaal voor de kast ontworpen. De diepe kast sluit naadloos aan op de metalen band en steekt wat uit bij de generieke leren band. Niemand valt het op dat de leren band niet origineel is. Regelmatig vraagt iemand wat voor horloge ik draag. De EQB-500 valt dus positief op en de leren band laat de kast nog meer opvallen.
De wijzerplaat is duidelijk. In één oogopslag zie je de tijd. De andere meters maken duidelijk dat er heel wat extra functies in de wijzerplaat verscholen liggen. Links van het midden zit de tweede wereldtijd. Met de app is een wereldstad te selecteren om de tijd van weer te geven. Bij reizen in tijdzones is ook automatisch de tijdzone te synchroniseren. Erg handig is de functie om hoofdtijd en tweede tijd om te wisselen. Zo heb je bijvoorbeeld op reis in een andere tijdzone heel snel de lokale tijd als hoofdtijd en de tijd thuis als wereldtijd. Alleen al deze functie en het goed werken met tijdzones maken dit horloge uniek en handig voor wereldreizigers.
Om het horloge te koppelen met de smartphone (IOS of Android), moeten we de knop linksonder even ingedrukt houden. In deze stand is het horloge te pairen. Dit werkt vrijwel altijd probleemloos. Uitgerekend die keren dat we in de kroeg de functies wilden showen zat het pairen tegen. Gelukkig zit er dan in de app een DEMO modus waarmee je kan tonen wat met de app mogelijk is. In de app selecteren we de wereldtijd, is de tijd en datum in te stellen en stel je gemakkelijk het alarm in op de gewenste tijd. Al deze functies zijn met de knoppen op het toestel te realiseren, maar dan moet je echt de handleiding bij de hand hebben. Juist de app maakt het instellen en activeren van functies gemakkelijk. De knop bediening hadden we na een avond studie onder de knie, maar was twee weken later weer vergeten. Dan is het digitale display van een Gshock wel wat handiger.
Super fraai aan het horloge is de stopwatch die een datatabel genereert die bij synchronisatie in de app komt. Natuurlijk kan je ook langs een racebaan tijden klokken met je smartphone. Echter wanneer dan je telefoon gaat, ben je zeker een tussentijd kwijt. Lekker fysiek de knoppen op het horloge indrukken en dan later de tijden via de app beschikbaar hebben, is superfraai en zeker voor sommigen een erg handige functie. Het Formule 1 karakter van het horloge zit in de circuits selectie bij de stopwatch. De lengte van de baan komt in het geheugen en zo toont het horloge met een analoge meter de snelheden bij de tussentijden. Het Edifice team heeft niet gedacht aan fietsen, schaatsen en hardlopen bij deze functie. Die baantjes staan niet in de opties, maar je kan handmatig de baanlengte invoeren. Heel leuk is het dan om bij schaatsen te zien hoe hard men gaat bij het klokken van de tussentijden. Met een kleine aanpassing in de app was het duidelijk geweest voor meer baansporters dat het horloge als stopwatch en snelheidsmeter ook handig is.
Andere smartwatch functies zijn de mogelijkheid om met de wijzerplaat een indicatie te krijgen wanneer email binnenkomt en de telefoon te laten piepen wanneer je hem even kwijt bent of de connectie verloren gaat. Deze functie zijn leuk op papier maar blijken in de praktijk toch te veel verscholen in knopcombinaties en speciale standen van de wijzers. Voor dergelijke functie vinden we een digitaal horloge meer geschikt.
Het horloge heeft natuurlijk stroom nodig voor al die functie en Bluetooth verbinding. In de wijzerplaat zit miniscule zonnecellen verscholen die voldoende voeding leveren voor al het gebruik. Zo hoeft dit horloge dus echt nooit aan een lader. Het continu laden van smartwatches zoals de Pebble, Martian en TomTom is echt een domper in het dagelijks gebruik. De ECQ-500 kan weliswaar wat minder, maar gebruik je wel elke dag omdat ie nooit aan de lader moet. Na een paar weken gebruik blijkt het horloge vooral fraai en handig voor de tweede tijd en het alarm. De stopwatch is een paar keer handig geweest, maar we staan niet dagelijks langs het circuit.
Conclusie
Casio blinkt uit in slimme horloges die nooit aan de lader moeten. De zonnecellen voeden dit horloge voor wereldreizigers continu. Email indicatie op analoge wijzers is een beetje overdone, maar de stopwatch tabel kan voor sportfanaten een killerfeature zijn. Een fraai degelijk en stoer horloge wat zeker om de juiste pols heel wat tevreden gebruikers zal opleveren. Wees gewaarschuwd dat je regelmatig gevraagd wordt wat voor fraai horloge je draagt. Met de app functies is iedereen nu nog onder de indruk. Als het Apple horloge er is kan dat veranderen. Dan blijf je wel imponeren met de looks en laderloos dagelijks gebruik.
Eén reactie
Leuke en waardevolle review! Bekijk ook eens gadgetkampioen.nl voor onze horloge review.