In het buitenland zijn ze al volop in gebruik en ook Nederlanders die digitaal TV kijken via Ziggo en andere aanbieders hebben er mogelijk één; een CI+ module. Voor UPC kijkend Nederland leggen we in deze FAQ uit wat deze module is en wat je er allemaal (in theorie natuurlijk) mee kan doen.
CI+ of DVB-CI
CI+ staat voor Common Interface en is in het buitenland ook bekend onder DVB-CI ofwel Digital Video Broadcast Common Interface. Om dan maar meteen heel technisch te worden, deze specificatie is vastgelegd onder de EN 50221-1997 standaard. Het ‘ding’ waarin de techniek zit noemt men een CAM ofwel Conditional Access Module. Dit is een gewone PCMCIA kaart zoals je die ook in je laptop kan steken.
En nu in Lekentaal
De CI+ module die je bij jouw kabelboer huurt (kopen komt zelden voor) steek je over het algemeen direct in een TV of digitale video recorder. De module zorgt voor doorgifte van het signaal en bepaald ook wat de rechten op dat signaal zijn. Het is dus mogelijk dat een zender (bijvoorbeeld RTL) doorgeeft dat bepaalde films niet opgenomen mogen worden. In zo’n geval zullen de meeste videorecorders weigeren om een opname te starten.
De Voordelen
Afhankelijk van welke TV/DVR je in het verleden hebt gekocht, heeft de CI+ module vele voordelen te bieden. Je hoeft immers geen set-top box of DVR van de kabelboer te kopen waardoor je zelf de baas bent over de specificaties van het apparaat. Omdat de CI+ module in jouw TV of DVR zit, gebruik je enkel nog de afstandsbediening van dat apparaat. Met andere woorden, je haalt meer uit jouw eigen hardware.
De Nadelen
Het blijft de vraag hoe jouw kabelboer met de CI+ kaart omgaat. Ziggo en anderen hebben al veel ervaring terwijl CI+ bij UPC nog echt in de kinderschoenen staat (en op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar is). Hierdoor kan het zijn dat bepaalde diensten die bij jouw abonnement horen, niet beschikbaar zijn tenzij je toch voor een set-top box van de kabelboer kiest.
Wie, Wat, Waar?
Wil jij ook digitale TV kijken met een CI+ module, dan kan je momenteel bij Caiway, Delta, Kabel Noord en Ziggo terecht. UPC volgt naar verwachting in 2011.