Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Jabra Supreme UC

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Te gebruiken met Skype e.d.
  • Kristalhelder geluid
  • Compact ontwerp
  • Ligt goed op het oor
  • Gebruiksvriendelijk

THE BAD

  • Heeft moeite om namen te herkennen

Hij mocht hem al een keer testen, en ik was jaloers. Ik heb het over Arjan en zijn test van de Jabra Supreme. Gelukkig kwam Jabra onlangs met de Jabra Supreme UC op de markt en nu mocht ik ermee aan de haal.

Uitrusting

De UC versie van de Jabra Supreme is afgestemd op het bedrijfsleven en de professionele gebruiker. Dat merk je onder anderen in de accessoires. Bij de gewone Supreme ontvang je twee verschillende oorkusentjes, twee maten oorhaken, een auto-USB-lader, een 230V-lader en een USB-lader. Bij de UC versie voegt Jabra daar een handig hoesje en een USB dongel aan toe. Die dongel heb je nodig om de Supreme met je PC te verbinden.

Uiterlijk

Bij de Jabra Supreme is niet alleen de achterliggende techniek van groot belang, maar ook het design speelt een grote rol. Aan de achterkant van het toestel vinden we dan ook de volumeknoppen en een plastic flubbertje waarachter een USB-aansluiting zit. De USB-aansluiting gebruik je alleen om het toestel te laden en kan ook gebruikt worden op de lader van je telefoon.

De bovenkant van de Supreme bevat één grote knop. Deze gebruik je om gesprekken aan te nemen en op te hangen. De actieknop dus. Op de microfoon zit een tweede knop waarmee je (na het indrukken) gesproken commando’s kan geven.

De microfoon van voor het gemak ook worden ingeklapt. In ingeklapte stand staat de headset meteen uit. Geen gerotzooi dus met een knop die je lang ingedrukt moet houden.

De hele body bestaat uit een combinatie van geborsteld aluminium, plastic en nepleer. Hierdoor krijg hij een zeer luxueuze uitstraling.

Specs

De Jabra Supreme is voorzien van Active Noise Cancelation om achtergrondgeluid te reduceren. Dit gebeurt tevens met de nieuwe Noise Blockout 3.0 technologie van Jabra. Om de geluidskwaliteit te verbeteren is de Supreme ook in staat om met HD Voice overweg te kunnen. Iets dat Nederlandse operators langzaam aan beginnen te ondersteunen.

De Supreme bevat ook uitgebreide mogelijkheden voor spraakbesturing. Na een druk op de spraak knop (op de microfoon) kan je commando’s opzeggen die de headset uit zal voeren. Net als de eerste test met de Supreme blijft het ook nu nog moeilijk voor de headset om de juiste contacten in het telefoonboek op te bellen. Het zal mijn accent zijn…

Draagcomfort

Jabra lijkt er alles aan te hebben gedaan om de headset lekker op het oor te kunnen hangen. Standaard krijg je er een plat oorkussen op, maar de bijgesloten vervanging levert een uitsteeksel waardoor hij ook licht op de gehoorgang rust. Iets wat mijn voorkeur heeft.

Skypen enzo

De Jabra Supreme UC komt met een USB dongel en dat is handig! Met deze dongel kan je de Supreme via bluetooth met de PC verbinden. Ja ik weet het, veel laptops en dergelijke hebben zelf al bluetooth aan boord, dus waarom een USB-aansluiting opofferen? De meeste standaard bluetooth implementaties bevatten namelijk niet alle techniek die deze headset nodig heeft om optimaal te functioneren. De gesprekskwaliteit tijdens Skype gesprekken is namelijk verbluffend.

Gebruiksgemak

Jabra staat het toe om de headset zowel met spraak als met knoppen aan te sturen. Daarbij geeft spraakbesturing je de meeste mogelijkheden. Daar staat tegenover dat, zoals ik al eerder meldde, de Supreme moeite heeft met de uitgesproken namen. Bellen blijf je dus het makkelijkste doen door even snel op je telefoon de juiste contactpersoon te kiezen. Ik weet het, dat mag eigenlijk ook niet tijdens het rijden, maar ach… wie merkt het.

Conclusie

De Supreme was al heel goed, maar mistte net datgene dat de supreme superieur kan maken… dat heeft Jabra met de Supreme UC op weten te lossen door het brede accessoirepakket. Een handig tasje, een USB dongel, ja ik ben compleet. Heb ik dan niks te zeuren? Zeker wel. Herkenning van uitgesproken namen blijft namelijk problematisch. Jammer, toch één puntje aftrek. Toch mag Jabra hem wat ons betreft ‘Supreme’ blijven noemen ;-).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.