Eerder dit jaar lanceerde Western Digital (WD) een nieuwe serie routers. De N600 is de instapper van de serie en laar dat nu net de router zijn die we vandaag reviewen. De specs van deze instapper zijn namelijk alles behalve slecht.
Uitrusting
In de doos van de N600 vinden we naast de router zelf ook nog een netstroom adapter en een ethernetkabel.
Normaal vestigen we de aandacht niet op handleidingen en CD’s, maar ook op dit gebied heeft WD de boel netjes verzorgd.”
Uiterlijk
Aan de voorkant van de N600 router vinden we vier statusled’s. De eerste geeft aan of de router aan staat. De tweede geeft het verkeer over WiFi weer terwijl de derde de beschikbaarheid van de internetverbinding weergeeft. De vierde is de WPS status. Helemaal rechts vinden we de WPS knop waarmee je snel je WiFi gadgets op de router aan kunt sluiten.
Aan de achterkant vinden we eerst de powerknop. Handig wanneer je de router wilt resetten zonder aan de stroomkabels te hoeven trekken. Meteen hierna zien we de aansluiting voor de netstroomadapter.
De eerste vier LAN-poorten die je ziet zijn om bedrade apparaten aan te sluiten. Helaas betreft het geen gigabit aansluitingen, dus de maximale snelheid is 100Mb/s. Daarmee kan de router een bottleneck vormen voor de snelheid van je mediaserver en andere apparaten. Tot slot bevat de router nog een USB aansluiting om bestanden of printers te delen.
Aan de onderkant vinden we nog twee sleuven om de router mee aan de muur te kunnen hangen. Opgeruimd staat netjes :-).
Installatie
Installatie van de N600 blijkt een vlekkeloze ervaring, zeker wanneer je de wizard op de CD gebruikt. In zeven stappen helpt de wizard je door het hele proces heen en heb je alle basisinstellingen voor je router op orde.
Na het instellen van de router helpt de wizard je nog even zoeken naar de laatste firmware voor de router. Ook die blijkt snel gevonden en met één klik geïnstalleerd.
Web Interface
Managen van de router doe je voornamelijk via de webinterface van de My Net. Wat opvalt, is dat de interface erg goed verzorgd is en duidelijk op onderwerp is ingericht. Daarnaast bevat deze een lijst met meldingen zoals de opmerking dat het standaard wachtwoord van de router moet worden aangepast. Qua beveiliging denkt WD dus met je mee.
Hier kan je ook een gastennetwerk opzetten. Dit is een netwerk waarbij je bezoekers wel kunnen inloggen op je router, maar niet bij alle bestanden op jouw apparaten kunnen. Ze krijgen dus echt alleen internettoegang. Deze netwerken geef je een andere naam EN een ander wachtwoord.
Bereik en Snelheid
Qua bereik en snelheid heb je met de N600 een middenklasser te pakken. In een moderne bouw heb je op twee verdiepingen bereik. Qua snelheid kan je 2 HD streams op je netwerk laten lopen voor de router het qua dataverkeer echt zwaar krijgt. Voor gamers is het belangrijk vooral een snelle verbinding met het internet te hebben. Het viel bij mij op dat ik met Call of Duty een net iets lagere ping-snelheid had dan ik had verwacht. Echte gamers kunnen dus ook beter voor een iets duurdere router gaan shoppen.
Conclusie
De My Net N600 is de goedkoopste router die WD heeft geïntroduceerd. Qua snelheid zal hij in de gemiddelde gezinssituatie prima presteren. Het bereik is niet overweldigend, maar wel acceptabel. Het kunnen delen van bestanden en printers via de USB aansluiting op de router is mooi meegenomen. Maak je veel gebruik van bedrade internetaansluitingen, dan zullen de ethernetaansluitingen op de N600 je teleurstellen. Ook hiervoor zal je één van de duurdere routers van WD aan moeten schaffen.