Kortgeleden lanceerde Logitech onder haar Ultimate Ears label de nieuwe UE 9000 draadloze hoofdtelefoon. Nu hebben we vaker draadloze hoofdtelefoons gereviewed en zelf heb ik ze nooit als een echte vervanger voor bedrade modellen gezien.
Het probleem van draadloze hoofdtelefoons is dat ze over het algemeen kleinere drivers hebben waardoor het geluid nooit echt indrukwekkend is. Daarnaast zijn er weinig modellen die goed over het oor vallen en er ook nog eens netjes uit zien. Met de UE 9000 lijkt Logitech mijn hart te hebben gestolen.
Unboxing
De unboxing van de Ultimate Ears 9000 hoofdtelefoon is al een bijzondere ervaring. Logitech investeert namelijk enorm in de verpakking van de UE producten en dat zie ik ook hier weer terug. Onder het dunne karton van de verpakking is namelijk een prachtige zwarte doos te vinden.
Via het stoffen lipje trek ik de magneetsluiting los en rol ik de doos open. Meteen voor mijn neus ligt de UE 9000. Prachtig platgevouwen.
Opnieuw trek ik aan twee blauwe lusjes om de rest van de inhoud van de verpakking te onthullen. Deze zit verstopt in een harde etui die je kunt gebruiken om jouw UE 9000 te beschermen.
Met behulp van stukjes karton worden alle accessoires keurig op hun plaats gehouden. Jammer dat het niet zo blijft ;-).
Het accessoirepakket is zeer uitgebreid. In de etui is een netstroomlader met EU en VK plug te vinden. Een USB kabel om de UE 9000 te laden (is dezelfde aansluiting die in vele smartphones te vinden is), een kabel voor wanneer de accu leeg is, of je de UE 9000 op een apparaat wilt gebruiken dat niet geschikt is voor Bluetooth. Een verloopplug voor diezelfde kabel, een poetsdoekje en een hele dikke handleiding.
Het Snoer
Normaal laat ik dit een beetje onderbelicht, maar het snoer van de UE 9000 valt op. Logitech heeft niet voor trendy platte kabeltjes gekozen. In plaats daarvan gaat Logitech voor een uiterst flexibele, blauwe kabel die ook niet in de knoop weet te raken.
Aan het snoer vinden we ook een afstandsbediening. Deze bevat de standaard volumeknoppen voor Apple en een knop om gesprekken aan te nemen. Deze laatste werkt ook op Android devices. Natuurlijk bevat het snoer ook een microfoon.
Draadloos Gebruiksgemak
Het snoer is niet de enige manier om gesprekken te voeren en jouw iOS devices aan te sturen. Dat kan ook gewoon via de UE 9000 hoofdtelefoon. Wanneer je draadloos verbonden bent, zitten dezelfde controls namelijk op het rechter oor. Helemaal bovenaan deze oorschelp vinden we de power-knop waarmee je de UE 9000 ook in de koppelstand kunt zetten. Onderop vinden we de aansluitingen voor het blauwe snoer of de lader.
De UE9000 wordt op dezelfde manier geladen als moderne smartphones en tablets. Nouja, als ik Apple niet meereken. Gebruik je hem dus met een Android, dan is het geen probleem om dezelfde lader te gebruiken. Handig!
De linkeroorschelp bevat ook nog een knopje. De mute knop. Helaas zit deze net als de power-knop direct tegen de hoofdbeugel aan. Bij het op- en afzetten merkte ik dat ik deze vaak per ongeluk indrukte. Ach, het ding moet toch ook gewoon een minpuntje hebben ;-).
Sterk
De UE 9000 is verre van goedkoop, dus daar wil je voorzichtig mee omgaan. Van poetsdoekje tot beschermende case, Logitech heeft overal aan gedacht. Toch blijken de scharnieren van de UE 9000 enorm sterk. Je zult de oorschelpen dus niet snel van de hoofdband afdraaien.
Ik heb de UE 9000 ook een paar keer laten vallen. Gewoon van een tafel, gewoon uit de hand. In beide gevallen was dit geen probleem voor de hoofdtelefoon. Logitech doet geen belofte over de stootvastheid van de UE 9000, maar mijn ervaring is dat gewone ongelukjes geen probleem lijken te zijn.
Draagcomfort
Ik ben een man met een grote kop. Dat betekent automatisch dat vele headphones meteen erg strak zitten. Dat is voor de UE 9000 geen probleem. De headset zit erg comfortabel. Hang ik hem om mijn nek, zit hij ook niet in de weg. Qua draagcomfort zit het met de UE 9000 dus wel goed.
Geluidskwaliteit
Ultimate Ears staat voor geluidskwaliteit. Dat is in de UE 9000 goed terug te horen. De 40mm drivers in de UE 9000 geven een prachtig, vol geluid. De muziek klinkt prima en ook stemgeluid (tijdens gesprekken) valt niet tegen. Andersom is de ruisonderdrukking van de UE 9000 wat minder krachtig als ik ken van merken als Jabra en Plantronics. Van de andere kant zijn Logitech en UE natuurlijk niet groot geworden door de productie van headsets voor buiten de deur. Nu valt het ook alleen op in een vergelijking. De reguliere gebruiker zal het waarschijnlijk niet doorhebben.
Het bluetooth bereik van de UE 9000 moet 15 meter zijn. Zonder obstakels is dat zeker haalbaar. In de dagelijkse praktijk heb je jouw smartphone of mediaplayer gewoon in je broekzak. Als deze zak niet aan dezelfde kant zit als de ontvanger van de UE 9000, kan dit storing opleveren. Toch is hij minder storingsgevoelig dan andere headsets die ik heb getest.
Tot slot nog even die mute-knop. Wanneer je die indrukt, zet je de twee microfoons van de UE 9000 in werking. Je hoort dus wat er om je heen gebeurt zonder dat je de UE 9000 van je hoofd hoeft te halen. Ik gebruik de functie in de praktijk niet, maar het is leuk dat het kan.
Conclusie
Met een verkoopprijs van €349,99 is de UE 9000 geen goedkope hoofdtelefoon. Toch spat de kwaliteit eraf. Een sterke constructie, hoog draagcomfort en goede speakers maken de UE 9000 een draadloze hoofdtelefoon om stiekem verliefd op te worden. Dat de ruisonderdrukking tijdens gesprekken iets minder is dan bij concurrenten is jammer, maat het is verre van problematisch. Dit samen met de wat ongelukkige plaatsing van de mute-knop zijn de enige problemen die ik aan de UE 9000 kan benoemen. Samen goed voor één punt aftrek.