Figuurzagen, als kind had ik er een hekel aan. Nog steeds eigenlijk, als het met de hand moet. Het is repeterend werk dat maar niet opschiet en regelmatig kramphandjes tot gevolg heeft. Natuurlijk zijn er al jaren elektrische figuurzagen in de handel, maar die stellen vaak teleur. Met de Moto-Saw lijkt Dremel wel te snappen hoe het moet.
Unboxing
De handige koffer van de Dremel Moto-Saw bevat naast de zaag zelf ook een handleiding, een zaagplatform met twee lijmklemmen, een verstekgeleider en vijf zaagjes. Alles wat je nodig hebt om met figuurzagen te beginnen is dus aanwezig.
Zaagjes
Nu we het toch over de zaagjes hebben, momenteel heeft Dremel drie zaagjes. Deze staan uitvoerig in de handleiding beschreven, met typeaanduiding en de hoeveelheid tanden per centimeter. Helaas is de typeaanduiding niet in de zaagjes gestanst waardoor je dus moet kijken naar de hoeveelheid tanden om te bepalen welk zaagje je moet pakken. Met keuze uit slechts drie zaagjes is dit een onhandigheidje, maar geen probleem. Gaat het assortiment uitgebreid worden, dan is het toch wel fijn als Dremel hier iets aan doet.
Het assortiment zaagjes bestaat uit de MS51 voor hout, de fijne MS52 voor hout en de fijne MS53 voor metaal.
Verstekgeleider
Bij de Moto-Saw heeft Dremel een handige verstekgeleider meegeleverd. Deze is in stappen van vijftien graden verstelbaar. Dat is prima voor het maken van lijstjes en ander zaagwerk waarbij je veel in 45- of 90-graden werkt, maar het zagen van laminaatplintjes (waarbij je bijvoorbeeld een hoek van 42-graden moet werken om met het verloop van een scheve muur mee te zagen) is een grotere uitdaging. Daarnaast is de gradenboog van plastic en geeft dit een beetje speling.
Voor de verstekgeleider zijn twee rails in het zaagplatform geplaatst. In het midden van deze rails zit een vierkant gat voor de geleideblokkering. Helaas is dit gat niet goed afgebraamd. Hierdoor ‘stoot’ je over het gat heen en dat is niet mooi voor de zaagsnede in het materiaal waarmee je werkt. Ga je er zelf met een ijzervijltje overheen, voorkom je deze irritatie. Daarnaast is het ook handig om de voorkant van de zaaggeleider even af te veilen om het risico op stoten verder te verkleinen. Dat kan overigens prima met de Dremel 8200 die we gisteren hebben getest. Dat ziet er zo uit:
Ik pak meteen even de plaatsen van de schroefjes in de verstekgeleider aan. Ook deze blijken braampjes te hebben. De finishing touch is het polijsten van de slijpvlakken. Nu is het metaal mooi vlak.
Het stoten is voorbij, maar ik merk dat de geleider wel gaat wringen naarmate hij verder in de rails komt te zitten. Bij nadere inspectie blijkt dat er een lichte kromming in zit. Jammer, maar daar heb ik geen oplossing voor. Het is niet problematisch, maar het is ook niet fijn.
Dat de Moto-Saw over geleideblokkering beschikt is heel interessant. Dit zou betekenen dat je hem in kunt zetten om allemaal stukken materiaal op exact dezelfde maat af te zagen. Hiervoor moet je het zaagje een kwart slag kunnen draaien, en dat is met de meegeleverde zaagjes niet mogelijk. Ik kan me voorstellen dat Dremel wel met speciale zaagjes komt om dit alsnog mogelijk te maken. In het andere geval kunnen we hier geen doel voor de geleideblokkering verzinnen.
Het Zagen
De zaag is heel goed bestuurbaar en heeft (ook met de grove tand) een zeer mooie zaagsnede. Dit komt door het zeer hoge toerental waarmee ik met de Moto-Saw kan zagen. Onderstaand is een foto van een stukje zaagwerk op 3.5 mm triplex waarin de mooie zaagsnede goed te zien is.
We maken het de Moto-Saw MS20 meteen een stukje moeilijker door messing plaatwerk erbij te pakken. Het materiaal is 0.6mm dik en daarmee zeer gevoelig voor verbuiging. De regel bij zagen is, hoe zachter het materiaal, hoe hoger het toerental. Tijd voor standje 6 dus ;-). De diameter die ik ga zagen is 68mm.
Wat opvalt bij het zagen van dit materiaal is niet alleen hoe goed het gaat. De zaag slijt langzaam, maar de slijtage is beperkt tot ongeveer 1 centimeter van de zaag. Het is jammer dat de hoogte van de zaag niet instelbaar is om zo het maximale uit je zaagje te halen.
Ik pak een nieuw zaagje en ga nu een stukje aluminium van 1.5mm zagen. Ik gebruik hiervoor eenzelfde type zaag. Wat mij opvalt, is dat ik er op een hogere snelheid doorheen zaag. Ik merk geen slijtage aan de zaag. De verspaning (het verwijderen van materiaal door de zaag) is wederom zeer netjes. Ook dit gaat dus heel goed.
Ik maak het wederom moeilijker door een profiel verstek te zagen. Ik pak wederom een stuk messing. Het materiaal is 1.8mm dik aan het begin en op het einde ineens 6.2 mm. Het is een L profiel. Ik gebruik hierbij de verstekgeleider. Door toch heel rustig het materiaal onder de zaag door te bewegen, krijg ik toch een prachtig zaagresultaat. Toch is de steun van de verstekgeleider onder een hoek matig. Dit komt doordat deze niet te verschuiven is richting de zaag. De wens voor een betere geleider blijft dan ook van kracht.
Tot slot nog even een stukje plastic zagen. Ik begin met plexiglas van 9mm dik. Dit smelt al bij het gebruik van een gewone figuurzaag, dus ik verwacht dat dit fout gaat. Inderdaad, de zaag is er doorheen en we moeten het plexiglas breken om het los te laten komen. Dit zaagden we met het fijnste zaagje.
Ik pak ook nog een polyester printplaat van 1.5mm. Ik pak nu de meest grove zaag die er is en kies weer voor de hoogste snelheid. Het resultaat is een bijzonder gladde snede. Buitengewoon indrukwekkend.
Suggesties
Natuurlijk heb ik flink lopen doorzagen op het slecht lopen van de verstekgeleider, maar ik wil toch ook nog een suggestie meegeven waar Dremel aan kan verdienen.
Wanneer je aan het zagen bent, moet je met één hand onder het zaagblad zoeken naar de knop om de zaag uit de schakelen. Wanneer je een ‘gat’ aan het zagen bent, moet je het werkstuk met de andere hand vast blijven houden om te voorkomen dat de goede delen van je werkstuk alsnog met de werkende zaag in aanraking komen. Een oplossing zou een voetschakelaar zijn. Een dergelijk accessoire is voor mijn gevoel een uitkomst voor iedereen die de Moto-Saw veelvuldig zal willen gebruiken. Daarnaast verhoogt het de veiligheid bij het werken met de Moto-Saw. Ik zou hier best een paar tientjes voor over hebben.
Conclusie
De Dremel Moto-Saw bewijst een zeer betrouwbaar apparaat te zijn voor gebruik met hout, kunststoffen en dun metaal. De verstekgeleiding kan absoluut beter en de reden voor de geleideblokkering blijft voor nu een mysterie. Toch zijn de zaagresultaten buitengewoon goed. De Dremel Moto-Saw zaagt snel en erg netjes. Hij is hierdoor zeer geschikt voor hobby en modelbouw met verschillende materialen. Andere fabrikanten van elektrische figuurzagen zullen van goede huizen moeten komen om dit resultaat te verbeteren.