Na games zoals Journey en The Unfinished Swan is het nu de beurt aan Proteus om een kunstzinnig avontuur neer te zetten. Al vanaf de eerste minuut valt op dat de makers een ander idee hebben bij de definitie van kunstzinnig.
Bij het opstarten van deze game dacht ik even een verkeerd pilletje geslikt te hebben (en dan bedoel ik geen Paracetamol). De combinatie van de getoonde graphics en de zweverige soundtrack doen dat immers wel vermoeden.
Handleiding
Beeld jezelf in dat je een exotisch uitziend product koopt, het uitpakt en op het eerste gezicht geen flauw idee hebt wat je ermee moet doen. Logischerwijs zoek je dan naar de bijgeleverde handleiding, maar wat als het product geen handleiding heeft meegeleverd? Welkom in de wereld van Proteus!
In het diepe gegooid
Je ogen worden geopend en als speler bevind je, jezelf plotseling op het water met als enig uitzicht iets dat op een eiland moet lijken. Zonder enige aanwijzing – inspelend op jouw nieuwsgierige karakter – zwem je richting het ingebeelde eiland. Wat je hier aantreft kan weleens de ommekeer betekenen voor de manier waarop games worden aangeboden.
Relaxerend middel
Proteus zal namelijk niet misstaan als een door de dokter voorgeschreven medicijn, die je vervolgens kunt ophalen bij de plaatselijke apotheek. De kleurrijke 8-bit graphics en het sounddesign waarmee de wereld van Proteus is voorzien, vervult eerder de taak van een relaxerend middel dan die van een videogame. Probeer dus geen doel achter deze game te vinden, maar geniet gewoon van het aanbod.
Tijdens het verkennen van het eiland wordt je rijkelijk beloond met een feilloos geïmplementeerde soundtrack, afgewisseld met sterk sounddesign. Deze reflecteren exact wat er wordt getoond. Zo past de muziek zichzelf aan bij het veranderen van de weersomstandigheden en ook bij het verschil in hoogte. Levende wezens bevatten elk hun eigen geluidseffect die zich mengt met de soundtrack. Tijdens het verkennen van het eiland wordt uiteindelijk wel enigszins duidelijk waar je naartoe moet en wat de makers willen bereiken met deze game, dus je bent niet geheel doelloos bezig.
Conclusie
Wellicht het enige kritieke punt op Proteus is het gemis van daadwerkelijke gameplay elementen, maar dat ligt eraan hoe je het bekijkt. De magische samensmelting van de getoonde graphics, het sounddesign en de fenomenale soundtrack werken als een stress verlagend middel. Schets dat als het daadwerkelijke doel die de makers met deze game voor ogen hebben en je gunt jezelf een hele goede tijd met Proteus.
Proteus is beschikbaar als download via Steam voor € 9,99.