Ze zijn er niet veel, maar trekken meteen mijn interesse. Smartphones die gemaakt zijn voor de meest ruige locaties. Ik was dan ook blij toen ik enkele weken geleden de nieuwe Xcover 2 smartphone van Samsung in handen kreeg.
Unboxing
In de doos van de Xcover 2 zit een netstroomlader, een USB kabel, de batterij en een handleiding.
Handleiding
De handleiding is echt een quick start, maar vrijwel nutteloos. Wanneer je de Xcover voor het eerst opstart, leidt deze je echt door alle stappen heen en krijg je veel uitleg over de knoppen en mogelijkheden van de Xcover. Samsung neemt je daarmee echt bij de hand.
Design
Het ontwerp van de Galaxy Xcover 2 toont al meteen dat dit een toestel is die tegen een stootje kan. De zijkanten hebben daarnaast een soort traanplaat design. Handig, want je hebt net iets meer grip op het toestel.
Om te voldoen aan de water- en stofdichte eigenschappen die bij de IP67 certificering horen, zijn alle gaten voorzien van plaatjes met een rubber pakking. Het toestel is rondom dus echt dicht te maken.
De knoppen onder het scherm zijn echte knoppen geworden. Dat is heerlijk om op de tast mee te kunnen werken, maar zal Samsung ook een extra uitdaging hebben gegeven om de boel water- en stofdicht te maken.
Fotografie
Waar ik helemaal weg van ben is de losse sluiterknop op de rand van de Xcover 2. Dat werkt gewoon veel gemakkelijker dan die stomme knop op het scherm. Bij Windows Phone is dit nog steeds de standaard en bij Android mag dat van mij ook wel weer terugkomen.
Hieronder een paar testfoto’s die ik vanmiddag nog snel even heb gemaakt. Dit geeft een idee van de kwaliteit van de 5 megapixel camera.
Hardware
De focus van Samsung heeft vooral op een praktische smartphone gelegen en dan mag het blijkbaar allemaal wat minder snel. De Xcover heeft een dual-core 1GHz CPU met 1GB aan RAM. Het 4 inch display heeft een 480×800 pixels resolutie en dat is ook niet heel bijzonder voor een moderne smartphone.
Ik kan niet zeggen dat de Xcover traag is. In de dagelijkse taken presteert hij prima. Wil je toch even een film kijken of een spelletje spelen, dan loop je wel vaak tegen de beperkte processorkracht aan. Ben je een fan van moderne smartphones en heb je voor je werk of hobby een stevige jonge nodig als deze Xcover, is de kans groot dat je erop achteruit gaat.
Zaklamp
Wat wel heel praktisch is, is de manier waarop Samsung een zaklampfunctie aan de smartphone heeft toegevoegd. Via de instellingen kun je deze inschakelbaar maken via de volumeknop. Heb je het scherm uit en hou je de volumeknop-omhoog ingedrukt, schakelt de fotoLED aan de achterkant aan. Met de volumeknop-omlaag schakel je deze weer uit. Lekker praktisch.
Gebruikservaring
Zoals gezegd komt het toestel prima mee wanneer je de dagelijkse dingen doet. Wil je zware apps draaien, merk je gewoon dat de Xcover 2 wat aan de trage kant is. Wel ligt de Xcover plezierig in de hand en is het gewoon heerlijk dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over vocht en vuil. Ook de gesprekskwaliteit is dik op orde.
Ik heb de Galaxy Xcover tijdens het gebruik meerdere keren laten vallen van zowel mijn bureau als van de trap. Aan de smartphone valt weinig te merken. Zo nu en dan afwassen deert het dingetje ook niet. Prima dus.
Conclusie
De Xcover 2 is een smartphone voor het ruige leven en mensen die niet al teveel smart van een toestel verwachten. Het toestel werkt prima voor een beetje bellen, internetten en chatten. Wil je meer, moet je een ander toestel uit de Galaxy lijn pakken, maar mis je de ruige eigenschappen die de Xcover 2 je wel geeft.