Na Synology, Qnap en Asustor is het tijd voor die andere grote Aziaat om eens goed aan de tand te worden gevoeld. Ik heb het over Buffalo Technologies. Onlangs lanceerden ze de TeraStation TS4400D NAS en die stond de afgelopen weken bij ons te buffelen.
Unboxing
De levering van de TeraStation TS4400 is opvallend. Buffalo is voorbereid op een Europese uitrol, dus we vinden naast een EU ook een VK stekker in de doos. Hoewel de andere merken voor iedere netwerkpoort 1 kabel meeleveren, levert Buffalo 1 netwerkkabel in totaal. Maar dat is dan wel weer een mooie flatcable…
De TS4400D kan op slot, dus vinden we ook een setje sleutels in de doos. Daarnaast zien we een 4GB micro-SD kaart en een USB dongle. Deze is niet voor WiFi of bluetooth. Nee, het blijkt een superkleine cardreader. Buffalo noemt dit de recovery device.
Specs
Buffalo stopt een royale 2GB aan RAM in haar NAS. Opvallend want de meeste systemen die wij langs zien komen hebben standaard 1GB. Buffalo biedt alleen niet de optie om dit tot 3GB uit te bereiden zodat je zwaardere apps kunt draaien. Buffalo vermeld bij de specs niet hoe snel de processor in de 4400D loopt, maar als we bij Intel zoeken naar de Intel Atom D2550 zien we dat deze maximaal 1,86GHz aankan. Het is een 64-bit dual-core dus voor het verzetten van bestanden is dat lekker vlot. Je kan drives tot 4TB in capaciteit plaatsen. De maximale capaciteit van de TS4400D is daarmee 16TB mits je geen RAID gebruikt. De maximale snelheid van de STA aansluiting is 3Gb/s. Ruim voldoende voor de gemiddelde harddrive.
Design
De TS4400D is aan de voorzijde helaas niet voorzien van USB poorten. Wil je daar veel gebruik van maken, bijvoorbeeld voor het legen van sticks, moet je hem dus met de kont naar je toe plaatsen.
Wat wel mooi is, is dat de TS4400D met een slot wordt geleverd. Zo voorkom je dat een inbreker er met jouw schijven van door gaat wanneer je de TS4400D voor bewakingsbeelden gebruikt. Van de andere kant is de klep van plastic en behoorlijk buigzaam…
Het display aan de voorkant geeft de nodige informatie over de status van de TS4400D. Helaas is het contrast wat laag waardoor dit soms lastig af te lezen is.
Installatie
Als een echte man sleutel ik in no-time twee WD RED WD30EFRX NAS HDD’s. Stroom erop, netwerkkabels erin (ik neem geen genoegen met die ene kabel van Buffalo) en aanzetten maar. ALARM!!! Het display knippert rood en irritant gepiep komt me tegemoet. Dan toch maar gewoon de handleiding erbij pakken.
Achterop de TS4400D zit een schakelaar om me voor het booten te laten schakelen tussen USB en HDD. Die moet ik eerst op USB zetten en dan natuurlijk de MicroSD en cardreader even in een US 2.0 slot steken. Done! In tegenstelling tot de andere merken lijkt de TS4400D dus niet over interne opslag voor het OS te beschikken.
Op mijn router zie ik het IP adres dat de TS4400D heeft gekregen. Wanneer ik dit in mijn browser intik, gebeurt er niets. Ik moet dus echt nog met de CD de initialisatie van de NAS starten. Iets dat andere merken voor nieuwe modellen al aan het afschaffen zijn omdat ultrabook gebruikers niet altijd over een optische drive beschikken.
Ik kies netjes de optie ‘begin installation’ en krijg daarna de instructies die ik in de handleiding al uitgevoerd heb op mijn scherm. Dubbelop kan nooit kwaad dus… Aan het einde kom ik automatisch bij de tweede optie in het menu. Het installeren van de NASnavigator2 software. Jammer, want dan heb je weer een stuk software om je Windows register mee te vervuilen voor een product dat autonoom zou moeten kunnen werken ;-).
Na de installatie krijg ik de optie om NASnavigator2 te starten of om nog meer software (waarbij omschrijvingen ontbreken) te installeren. Nu kan ik met de namen wel aardig gokken wat die andere software doet, maar TurboPC EX is mij in eerste instantie toch echt een raadsel. Ik sla ze allemaal over en klik op terug om alsnog de NASnavigator2 te starten. Nu krijg ik alleen een totaal ander menu wederom met de optie terug, software installeren of software de-installeren (dat laatste met een spelfout). Klik ik nog een keer terug mag ik de NASnavigator2 software weer installeren. De CD zit duidelijk wat rommelig in elkaar. Tijd om de CD te sluiten en via windows de NASnavigator te starten.
De Quick Start is klaar, eigenlijk zou ik nu de handleiding moeten openen. Nee, dat moet ik zeker gezien de vage vertalingen en foutmeldingen die de software geeft wanneer ik er voorzichtig in klik. Jammer dat Buffalo niet ook de Engelse software meelevert. Die was wellicht beter te begrijpen… Maar goed, ik ga er vanuit dat ik de function toets ingedrukt moet houden om de recovery te starten (even indrukken doet namelijk niets).
Na een tijdje zie ik dat er op het schermpje van de TS4400D staat dat ik de bootswitch moet omzetten. Ik doe dit, maar er gebeurd verder niets… CD er terug in, op zoek naar de handleiding. Dit is het moment waarop de installatie mij begint te irriteren. Na een tijdje druk ik de power knop maar in om hem uit te zetten. Nu start hij ineens op. Eindelijk!
Ik besluit nu toch maar de handleiding te lezen. Op de support site is deze niet te vinden, dus toch weer de CD erin en op de knop van de handleiding duwen. Deze stuurt me door naar de Japanse website. Daar is alleen de Quick Start te vinden. Dan daar maar de handleiding van de TS4000 downloaden. Optisch komt dat het dichtst in de buurt.
Al met al is de tussentijdse conclusie dat Buffalo wat achterloopt als het gaat om een snelle en vlekkeloze installatie van de TS4400D.
Configuratie
Na de nodige piepjes, rode schermen met lastig leesbare teksten etc lijkt de TS4400D dan eindelijk te zijn opgestart. Ik tik het IP adres van de server in en ik krijg een inlogscherm waar ik zowaar geen gebruikersnaam, maar alleen een wachtwoord hoef in te voeren. Het standaard wachtwoord is, zoals in de handleiding vermeld, password. Opvalland is dat het eerstvolgende scherm zegt dat mijn wachtwoord is gewijzigd. Hoezo?
Ik wordt keurig begroet door een knipperend uitroepteken wanneer ik op ok druk. Door er op te klikken lees ik dat er geen koppeling is met de tweede schijf en dat deze gekoppeld moet worden. Helaas geen directe knop of link om dat op te lossen zoals bij anderen. Ik mag het zelf uitzoeken, maar gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. Wanneer ik het stations scherm open krijg ik keurig te zien dat de nieuwe WD RED drive als status ‘gemiddeld’ heeft gekregen (waarom gemiddeld?) en dat de andere geformatteerd moet worden. Schijven drie en vier veroorzaken errors op het display van de TS4400D, maar staan keurig als verbinding verbroken. Die zijn er tijdens deze test ook niet, dus waarom de rode schermen?
Goed, ik zet de schijf aan het formatteren. Helaas blijkt nu dat de interface van Buffalo nog geen multitasking ondersteunt zoals we gewend zijn van onder anderen Synology en QNAP. Ook een statusbalk die aangeeft hoelang je nog moet wachten schittert in afwezigheid. Jammer. Ook is het niet mogelijk om meteen de RAID configuratie te doen. Dit moet weer in een losse stap. Ditmaal wel met een statusbalk :-).
Functies
Helaas beschikt Buffalo nog niet over een mooie app store of de mogelijkheid om zelf apps op het systeem te installeren. Dit compenseert Buffalo door bepaalde functies, zoals een DLNA, iTunes, Squeezebox, mySQL, web en printserver als service beschikbaar te stellen. Qua instellingen zijn deze wel beperkt
Is de afwezigheid van een app store een groot gemis? Alleen als je de server koopt om meer te kunnen dan alleen bestanden opslaan. Het gebrek aan deze functies brengt namelijk ook weer een verhoogde veiligheid met zich mee. Programma’s die niet op de server draaien, kunnen ook niet worden gehackt.
Mobiele apps
Buffalo heeft twee apps beschikbaar voor de TS4400D. Smartphone Navigator stelt je in staat om de configuratie van je server ten alle tijden aan te passen terwijl WebAccess i toegang geeft tot bestanden op de server.
Gebruikservaring
Zo zonder apps lijkt deze NAS van Buffalo een saaie bak. Oké, dat is hij ook. Daar staat tegenover dat het een hele snelle bak is. Het verplaatsen van bestanden van en naar de server vanuit verschillende machines tegelijk blijkt totaal geen probleem. Waar andere NAS systemen mij weleens laten wachten voor ik toegang krijg, is de TS4400D gewoon lekker snel. Het voelt bijna alsof ik op mijn eigen systeem aan het werken ben en dat is wat ik qua snelheid toch echt wil van een NAS.
Toch heeft de NAS zelf meer problemen met mij dan ik zou verwachten. De NASnavigator2 blijft allerlei probleempjes met pop-ups op mijn desktop knallen en ook het geknipper in de administratie van de server met bijbehorende uitlegloze pop-ups blijft gewoon een bron van irritatie.
Conclusie
Technisch lijkt de Buffalo TS4400D (op USB aan de voorkant en het slot na) enorm goed in elkaar te zitten en het gebrek aan apps compenseert Buffalo doordat de server gewoon lekker snel is en behoorlijk veel veiliger aanvoelt. Toch is het jammer dat de installatie van de TS4400D gewoonweg frustrerend is en dat de software en documentatie op de CD alles behalve goed in elkaar is gezet. Snelheid, slordigheid en irritatie zijn de drie woorden die mijn ervaring met de TS4400D het best beschrijven en dat ben ik van Buffalo niet gewend.