Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wintertijd treft de Horizon mediabox van UPC

Dit weekend ging de tijd een uurtje terug. Als je dan een iPhone hebt, weet je dat het oppassen geblazen is. Toch blijkt niet alleen Apple moeite te hebben met het tijdsverschil. De DVR planner op de Horizon mediabox van UPC blijkt ook in de fout te gaan.

Net als vele anderen ben ik een fan van de serie Person of Interest. Om te voorkomen dat ik een aflevering mis, laat ik de Horizon de serie keurig iedere week opnemen. Dit doe ik via de handmatige DVR planner zodat ik zelf ook nog een ruime marge kan aangeven. Het begin, maar zeker ook het einde wil ik niet missen.

Toen ik vannacht de serie terug wilde kijken, gebeurde er echter iets vreemds. Waar ik de intro van Person of Interest verwachtte, bleek ik ineens naar Hawaii 5-0 te kijken. Bang dat de show was gestopt bladerde ik door de TV gids waar ik zag dat de show gewoon op het gebruikelijke tijdstip werd uitgezonden. Net als Hawaii 5-0 trouwens.

Hierop besloot ik de planner van de mediabox te raadplegen. Daar stond de opname inderdaad voor een uur eerder in de planning. Net als alle andere opnamen die ik gepland heb. Alle opnemen starten een uur eerder en stoppen een uur eerder.

De Horizon mediabox loopt, zoals vele andere mediaboxen, op een Linux besturingssysteem. Deze systemen houden de tijd bij in seconden sinds de ‘start’ van het Unix besturingssysteem. Dit heet de Unix Timestamp. Wanneer jij een opname op een bepaalde datum en tijdstip plant, rekent de mediabox dit dus terug naar een getal in een bepaalde hoeveelheid seconden zodat de mediabox precies weet wanneer hij moet starten. Dit klinkt misschien heel technisch, maar is ook gewoon logisch.

Wanneer jij aangeeft dat een opname wekelijks op hetzelfde tijdstip moet starten en stoppen, zijn er twee manieren om dit aan te pakken. De meest makkelijke manier is om gewoon te berekenen hoeveel seconden later de opname moet worden gestart en gestopt. Dat is dus 7 dagen maal 24uren maal 60 minuten maal 60 seconden is 604800 seconden na de eerste opname. Dan hebben we rekenkundig de opname precies een week later in de planning staan en dat klopt als een bus.

Doordat het besturingssysteem in seconden sinds de start van Unix blijft tellen, telt het altijd door. De timestamp kent gewoonweg geen zomer- of wintertijd. Als de programmeurs van UPC klakkeloos de rekenkundige vermenigvuldiging uitvoeren, loopt jouw zorgvuldige planning dus twee keer per jaar volledig in de soep.

Dit is op te lossen door de calculatie uit te breiden met een simpele datum controle. Loopt het aantal seconden over het laatste weekend van oktober heen? Dan moet het systeem 60 minuten maal 60 seconden is 3600 seconden verder plannen dan normaal. Wanneer het zomertijd wordt, moet het andersom.

Kent het systeem dan helemaal geen zomer- of wintertijd? Jawel hoor. De klok die de Horizon weergeeft krijgt namelijk wel de instructie om een uurtje heen of terug te gaan. Alleen is deze instructie dus niet gekoppeld aan jouw DVR.

Natuurlijk vroegen wij UPC om een reactie. Een woordvoerder heeft laten weten blij te zijn met onze signalering. UPC heeft een serviceteam aan het werk gezet om een oplossing voor het probleem te vinden. Voor nu is ons advies om handmatig de opnamen die je gepland hebt bij te werken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.