Met de Z Ultra komt Sony dan eindelijk met een phablet die indruk weet te wekken. Niet alleen qua specs, maar zeker ook qua vorm en functie. Het is namelijk de eerste snelle quad-core phablet die waterdicht is.
Unboxing
In de doos vinden we een netstroom adapter en een USB kabel. Omdat het toestel waterdicht is, zit de accu ingebouwd. De doos bevat geen overbodige headset.
Design
Qua design (en specs) lijkt de Xperia Z Ultra enorm veel op de Xperia Z1 die we onlangs ook reviewden. Net als de Z1 is de Ultra verkrijgbaar in het wit, zwart en paars. Wij ontvingen de zwarte uitvoering van de smartphone.
Het mooie aan de zwarte is dat het display in de uitstand zo donker is, dat hij helemaal wegvalt in het design. Hierdoor kun je op een afstandje nauwelijks zetten of je naar de voor- of achterkant kijkt. Oké, de positie van het logo geeft het wel aardig weg ;-).
Net als de Z1 (ik val wat in herhaling) zijn de randen van de Z Ultra keurig afgerond. Hierdoor ligt de telefoon lekker in de handpalm. Alle aansluitingen lijken achter klepjes te zijn weggewerkt zodat het toestel waterdicht is. Het enige dat niet achter een klepje zit is de 3,5mm audio aansluiting voor jouw hoofdtelefoon en de stroomaansluiting voor de bijbehorende dock.
De EU verplicht Sony (en anderen) om Micro-USB als standaard voor het laden van smartphones te gebruiken. Deze aansluiting is echter nauwelijks waterdicht te maken, waardoor je met een klepje zit. Omdat Sony snapt dat een klepje niet heel handig is, is de dock gewoon een handige extra optie.
Naast alle klepjes vinden we aan de zijkant natuurlijk de iconische power knop van de Xperia en is de achterkant weer mooi van glas (met een plastic beschermlaagje).
Gedrag
Met de Xperia Z Ultra is iets bijzonders aan de hand. Nouja, ook weet niet eigenlijk. Net als bij een echte Android tablet is het homescreen namelijk ook horizontaal te gebruiken. Een optie die van mij in alle smartphones vanaf 5 inch zou mogen zitten. Je bent nu namelijk niet meer verplicht om je smartphone te kantelen wanneer je een app van het homescreen wenst te starten.
Specs & performance
Maar laten we even onder de motorkap kijken. De hardware van de Z Ultra ligt qua specs namelijk weer net iets hoger dan van de Xperia Z1. Deze smartphone bevat namelijk een quad-core processor die op 2.3GHz kan lopen. Ook nu weer kan de smartphone zelf bepalen hoeveel cores aan het werk worden gezet om zo de accuduur te vergroten.
De processor wordt wederom bijgestaan door de snelle Adreno 330 GPU. Een GPU die menig mobile gamer wel aan zal spreken. De processor kan daarnaast gebruik maken van 2GB aan werkgeheugen.
De Z Ultra is voorzien van NFC met Bluetooth 4.0 SMART. Hierdoor kan hij ook met de meeste smartwatches overweg waaronder die van Sony zelf.
Display
Je krijgt in de Z Ultra een 1080×1920 display van 6,4 inch. De resolutie is daarmee hetzelfde als de Xperia Z1, maar door het grotere formaat loopt de scherpte van het display terug naar 344 pixels per inch. In de praktijk is dat nog steeds een prachtig scherp beeld.
Qua techniek heeft Sony voor IPS gekozen wat een aardig brede kijkhoek geeft. Helaas gaat het grote scherm wel iets ten kosten van de grote 3.050mAh accu die erin ligt. Op een reguliere dag verbruik ik ongeveer 66 procent van de accu. Twee dagen doorhalen gaat dus niet lukken.
Camera’s
Aan de voorkant geeft Sony je een nette 2 megapixel camera die Full HD kan filmen. Aan de achterkant krijg je 8 megapixel met HDR+, Sweep Panorama en de nodige creatieve modus. Natuurlijk heb ik weer een aantal foto’s geschoten om je een gevoel van de kwaliteit te geven.
Conclusie
De Xperia Z Ultra is een phablet met mooie specs die ook heerlijk in de hand ligt. In de broekzak is hij wat groot en aan het oor is het even wennen. Hou je van groot, kom je in ieder geval niets te kort.
Beschikbaarheid
De Xperia Z Ultra ligt nu in de winkel voor €699.