Edgar Allan Poe was een Amerikaanse schrijver en dichter. Hij stond aan de voet van wat we nu de gothic novel noemen, maar schreef ook veel horrorverhalen. Nee, het script van The Following heeft hij niet geschreven. Gelukkig niet, want deze serie bewijst dat het allemaal nog veel heftiger kan.
In The Following volgen we namelijk een ex-copper die terug op een oude zaak wordt gezet. Een zaak waarin het leven van een studente in gevaar wordt gebracht door een leraar die lid blijkt van een sekte. Een sekte die zich in haar laat inspireren door de schrijfsels van Edgar Allan Poe. Oké, ik geef hier de complete clue van de eerste aflevering weg, maar gelukkig is de pilot wel één van de minder spannende aflevering die The Following seizoen 1 rijk is.
Wat ontstaat tijdens het seizoen is namelijk een kat- en muisspel tussen de FBI agent Ryan Hardy (Kevin Bacon) en de sekte waarbij zijn kennis over schrijver Edgar Allan Poe een centrale rol speelt om de zieke moordpartijen van de sekte zoveel mogelijk te beperken.
Tegelijk komen we ook in het privéleven van Ryan terecht want, net als de gemiddelde crimescene, ook een beetje een zooitje lijkt te zijn geworden. Zo moet hij dealen met een ontvoerd kind en tegelijk met een driehoeksverhouding met enkele sekteleden.
Hoewel een enkele aflevering wat minder spannend is, is The Following zo gemonteerd dat de afleveringen enorm veel actie en informatie bevatten. Het is dus geen serie waar je tussen het kijken door even een e-mailtje gaat versturen. De kans dat je de helft mist en clueless naar de conclusie zit te kijken is veel te groot. Echt een serie om dus eens goed voor te gaan zitten.
Op Kevin Bacon na, bestaat de cast vooral uit de wat kleinere sterren en dat geeft de serie een enorme comfortfactor. Niets is irritanter dan een personage dat je door en door uit een comedy kent, die ineens een bloedserieuze rol moet spelen. Oké, Natalie Zea kennen we dan van Californication, maar dat valt niet op. De cast is dus goed gekozen.
Extra’s
Wij ontvingen van Warner Bros. de DVD uitvoering van de serie en die staat al bol van de extra’s. Hoewel ik niet van de commentaren ben, is de Maximum Episode mode van de pilot wel heel interessant omdat je pointers krijgt over de kleine details die het verhaal zo spannend maken. Dit helpt je ook om beter naar de volgende afleveringen te kijken.
Natuurlijk krijgen we ook een kijkje achter de schermen van de serie en de karakters. Daarnaast zijn er vele verwijderde scènes te zien en is er een commentaartrack voor de laatste aflevering van dit fijne eerste seizoen.
Conclusie
De schrijvers achter The Following zullen aan deze serie een flinke uitdaging hebben. Het tweede seizoen is bevestigd, maar hoelang kunnen ze de spanning in stand houden? In seizoen 1 gaat het in ieder geval helemaal goed. The Following staat garant voor 15 spannende uurtjes top tv.