Røde heeft de traditionele microfoonmakers het leven al aardig zuur gemaakt. Voor relatief lage prijzen levert Røde goede kwaliteit microfoons. De hobby filmers zijn door Røde een paar jaar geleden verblijd met de VideoMic. Een mono microfoon die duidelijk maakte wat veel professionals al wisten; goed geluid is soms meer dan de helft van een film. De dure merken kwamen ook met betaalbare microfoons. De Sennheiser MKE400 is misschien wel de meest populaire vanwege het geringe formaat. Echter hebben al deze microfoons één nadeel: er moet een batterij in. En net wanneer je de mic nodig hebt zal je zien dat de batterij leeg is. Daarom komt Røde met een batterij-loze microfoon; de Videomic Go.
Røde betreedt met de Videomic Go een prijssegment wat zeer waarschijnlijk nooit voor de professionele microfoonmerken interessant zal zijn. Voor tachtig Euro koop je nu Røde microfoon met mini jack aansluiting voor gebruik met de meeste camcorders en filmende fotocamera’s met een microfoon ingang. De ingebouwde microfoons zijn vaak zo matig van kwaliteit dat een eenvoudige externe microfoon al een enorme vooruitgang is. Røde is het merk dat als eerste de onafhankelijke filmmaker en serieuze hobbyist als segment ging voorzien van diverse microfoons. Steeds meer professionele filmers en audio specialisten stappen over op Røde vanwege de prijs kwaliteit verhouding. De microfoonmakers met decennia historie hebben het er moeilijk mee. Maar de stap naar een microfoon voor een paar tientjes zal niet gevolgd worden.
Voor wie een externe microfoon wil, is de aanschaf van een goede microfoon nog een grote stap. De microfoons kosten tussen de 150 en 250 Euro en zijn weer een extra accessoire om mee te nemen. Nou is de Sennheiser MKE400 in elke tas te passen en het geluid wonderbaarlijk goed voor het formaat. Echter heeft ook dit kleine wonder het probleem van de noodzakelijke microfoon. Voor wie af en toe een microfoon gebruikt zal vroeg of laat de batterij leeg zijn. Natuurlijk net dan wanneer je het niet kan gebruiken. Røde ziet een marktkans voor een microfoon die lichtgewicht is, batterijloos en geschikt voor de meeste camera’s. Uit deze behoefteschets is de VideoMic GO geboren. Om gebruiksgeluiden uit te sluiten zit de microfoon op een speciale ophanging gemaakt door het specialistische merk Rycote. Het rode kleur accent is een kwestie van smaak. Juist om niet te veel op te vallen dat je filmt met de fotocamera is een onopvallende microfoon gewenst. In die gevallen zou een zwarte versie beter zijn geweest. Het krulkabeltje is handig en zit bijna nooit echt in de weg. Er is wel nog één klein nadeel aan het ontwerp van de VideoMic Go; de benodigde voeding moet op de microfooningang zitten. Dat is niet bij elke camera het geval. Soms is dat aan te zetten in het menu en in enkele gevallen is het er gewoon weg niet. Het is dus van belang van te voren te controleren of de camera die spanning op de microfoon ingang heeft zitten.
Het geluid uit de VidemoMic Go is okay maar niet meer dan dat. De meeste alternatieven met een batterij klinken beter. Er zit zelfs een kleine ruis of brom bij sommige camera’s bij gebruik van deze microfoon. Gelukkig is dit softwarematig met de meeste video software weg te filteren. De VideoMicGo klinkt warm, een beetje gesloten met de kans op wat elektrische storing die wel weg te filteren is.
Conclusie
Voor een paar tientjes heeft Røde het absolute instap model gemaakt voor hobbyisten die een externe microfoon willen. Het resultaat is beter dan wat de meeste camera’s onder de 700 Euro zelf aan audio kunnen opnemen. De stap naar een iets duurdere en met batterij gevoede microfoon blijft aan te raden. Professionals zullen de VideoMic Go alleen in noodgevallen gebruiken onder het mom; extern is altijd beter dan niets.
De Røde VideoMic Go is per direct verkrijgbaar en kost 79 Euro.