Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: FLIR E4 (Warmtecamera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Goed inzetbaar voor het vinden van isolatieproblemen

THE BAD

  • Het is de vraag of je voldoende klussen in huis hebt voor deze camera
  • Hij is wel heeeeeeel duur

Als we camera’s testen zijn het doorgaans bijzondere compactcamera’s of DSLR’s. Testen we gereedschap, dan zijn het toch de bijzondere boormachines en zagen. De FLIR E4 is een heel ander stukje gereedschap. Een camera die je helpt om bijvoorbeeld isolatieproblemen te ontdekken.

Unboxing

De FLIR E4 wordt geleverd in een stevige plastic flightcase. In deze case zit een doosje met de laders, handleidingen en andere handige dingen en natuurlijk de FLIR E4 zelf.

FLIR E4 Flightcase

Er is ook nog ruimte gelaten voor andere accessoires voor jouw FLIR camera. In tegenstelling tot veel goedkope cases die we bij gereedschap zien, geeft FLIR ons duidelijk de impressie dat ze graag investeren in een stukje verlenging van de levensduur van de camera.

FLIR E4 Unboxing

Warmtebeeld camera’s

De FLIR E4 is een zogenaamde warmtebeeldcamera. Een camera die infrarode straling meet en visueel maakt op jouw display. Deze metingen kan de E4 gebruiken om je bijvoorbeeld te vertellen hoe warm iets is. Simpelweg door ernaar te kijken. Doordat FLIR een infraroodsensor en een gewone camerasensor combineert, kan de camera hele duidelijke objecten laten zien.

FLIR E4 Camera

Design

Het design van de FLIR E4 laat automobilisten letterlijk op de rem staan. Wanneer je langs de weg staat te fotograferen dan. Het geheel heeft meer weg van een lasergun dan een camera.

Aan de achterkant vinden we een groot display op de FLIR met daaronder de enige knoppen. Alle knoppen zijn waterdicht gemaakt zodat je de FLIR ook bij slecht weer kunt gebruiken.

Zelfs de USB plug is afgeschermd met een dikke klep aan de bovenkant van het apparaat. Door de keuze voor micro-USB kun je hem gewoon met je smartphonelader opladen. Handig!

FLIR E4 USB

In het handvat zit bovendien de accu verwerkt die je snel kunt verwisselen. Handig wanneer je echt heel veel van de camera gebruik maakt.

FLIR E4 Accu

Gebruik

Mijn eerste gedachte bij het gebruik van de FLIR E4 was het opsporen van isolatieproblemen in huis. deze zijn echter al snel geĂŻdentificeerd en als je ze meteen aanpakt is het maar de vraag of je nog langer nut hebt aan de camera. Reden genoeg om op zoek te gaan naar andere nuttige toepassingen.

Een ander interessant project is het sluipverbruik in huis opsporen. Apparaten die in standby toch nog stroom verbruiken, lichten namelijk keurig oranje op. Hoe heter, hoe meer stroom je verliest. Het drukt je lekker met de neus op de feiten. Ook de meterkast verraadt trouwens al snel waar je mogelijk problemen in je groepen hebt.

Ook voor fotografen blijkt de FLIT E4 handig. Wanneer je op jacht gaat naar wild om op de foto te zetten, helpt de FLIR E4 je om wild sneller te zien. Ook in het donker en in de mist.

Tenslotte zou het ook nog handig kunnen zijn voor overclockers. De E4 kan namelijk inzichtelijk maken waar de temperatuur van jouw computersysteem oploopt.

Fotokwaliteit

Eerlijk is eerlijk. In vergelijking tot de gemiddelde compactcamera van de Action of Aldi, stelt de resolutie van de Flir 4 echt niets voor. 640×480 kan echt niet meer. Nouja, voor vakantiefoto’s. De Flir gebruik je natuurlijk enkel met een specifiek doel en dan is de resolutie heel wat minder belangrijk. Ik heb een aantal voorbeelden voor je:

Conclusie

De FLIR E4 is een hulpmiddel zoals ik die nog niet kende. Het laat de wereld van een heel andere kant zien. De resolutie van de foto’s is niet al te best, maar je fotografeert niet met de E4 om mooie foto’s te maken. De beelden hoeven alleen maar functioneel te zijn en dat gaat prima.

Of de FLIR E4 ook echt €1.200 (internetprijs) waard is? Ik denk het zelf van niet. Simpelweg omdat de gemiddelde gebruiker niet heel veel klusjes voor deze tool zal hebben. Dan kun je hem beter een dagje huren. Zakelijk gebruik is een heel ander verhaal, maar ik beschouw mezelf toch meer als de gemiddelde gebruiker.

EĂ©n reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.