Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Magix Fotostory 2014 Deluxe

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Simpele interface
  • Exporteren naar 4K
  • Ook videofragmenten te gebruiken
  • Leuke DVD/Blu-Ray interfaces
  • Snelle rendering

THE BAD

  • RAW ondersteuning werkt nog niet helemaal zoals het zou moeten
  • Magix probeert je Silmplicheck aan te smeren, jammer.

Het wordt weer lekker weer, dus de kans is groot dat je weer veel mooie foto’s gaat schieten. Die kun je natuurlijk in een online album knallen, maar met Fotostory Deluxe 2014 van Magix kun je er ook bijzondere presentaties van maken.

Installatie

Tijdens de installatie drukt Magix je meteen op een aantal leuke extra’s. De CD bevat niet alleen de Foto Story Deluxe software, maar ook Mufin Player. Een iTunes-achtig programma van Magix met een stukje online opslagfunctionaliteit voor jouw favoriete tracks. De tweede bonus is het gratis Catooh (eveneens van Magix) pakket waarmee je 70 extra audiobronnen naar binnen trekt, die je ook nog eens rechtenvrij kunt gebruiken.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Unboxing

De installatie van Fotostory Deluxe 2014 neemt, inclusief sjablonen en andere media, in ieder geval 8,24GB in beslag. Magix laat je een aparte locatie voor deze mediabestanden kiezen zodat je deze bijvoorbeeld op andere harddrive kunt plaatsen. Op het einde staat de installatie van nog een extra stukje software aangevinkt. Simplicheck heet dit. Het zegt de kwaliteit van de PC te checken, maar de reacties op internet zijn wisselend. Mijn advies, dit soort crapware niet mee installeren. Het is jammer dat Magix dit doet.

Meteen hulp

Magix gaat er vanuit dat je een nieuwe gebruiker bent. Naast dat je een enorm boekwerk als PDF in het help menu van de software aantreft, start de software met de optie om een introductievideo te bekijken. Deze video is netjes Nederlands ingesproken zodat je niet vastloopt in de vertaling van Engelse termen naar de Nederlandse interface van de software.

Interface:

De interface van de software is in het Nederlands. Hierdoor is het gemakkelijker de instructies in de video, de PDF of het boek van de Magix Academy te volgen.

De interface zelf is lekker rustig. Bovenaan zijn drie belangrijke tabs te vinden: Slideshow, Branden en Exporteren. We nemen ze per onderdeel even door.

Slideshow interface

Dit is waar je al jouw werk verricht. Linksboven heb je een preview van het filmpje dat je op dat moment maakt. Recht is de mediacollectie die je tot je beschikking hebt. Onder media vallen ook de overgangen, titels en andere effecten die de software kan genereren.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Slideshow_Interface

Het is allemaal drag ‘n drop richting de storyboard of timeline aan de onderkant. Op de screenshot hierboven zie je de timeline. Deze kent in totaal vier sporen waar je foto’s, muziek en video’s op kwijt kunt. Video’s? Jazeker! Zo hebben we onder anderen de unboxing van de Dyson AM07 ventilator met Fotostory gemonteerd. Hoewel de unboxing vooral uit foto’s bestond, is de unboxing intro wel degelijk een videobestand dat van te voren in Adobe After Effects is gemaakt. Deze wordt zonder probleem ingelezen.

Qua foto’s heeft Fotostory ook nog een leuke feature. Je kunt er namelijk RAW foto’s in laden. De lijst met ondersteunde formaten is vrij uitgebreid al ontbreken populaire DSLR’s als de EOS 650D en EOS 700D.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Slideshow_Interface_Storyboard

Veel gemakkelijker om mee te werken is echter de storyboard weergave . Deze laat je alle foto en videobestanden zien (audio eronder plaatsen doe je het beste in de timeline weergave). Je sleept de effecten op de objecten en de overgangen sleep je er tussen. Ook kun je de speeltijd per object aanpassen. Bij een foto is dat standaard 7 seconden. Als je wilt kun je bovendien één tijd voor alle objecten instellen. Scheelt weer een hoop geklik.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Slideshow_Interface_Overzicht

Er is ook nog een overzichtsmodus, vooral handig bij gebruik van extreem veel foto’s. Zo kun je overzicht houden en de volgorde van foto’s snel in te stellen voor je in storyboard gaat werken.

Branden interface

De interface voor het branden is geschikt voor iedereen die een DVD of Blu-Ray gaat produceren. Er zijn legio menu’s en intro’s om uit te kiezen die al jouw geproduceerde video’s bundelen. Wanneer je een DVD kiest, is de kwaliteit op SD niveau. Blu-Ray discs zijn al Full HD, maar het mooist is de modus om een AVCHD schijfje te laten branden. Al kun je hier ook kiezen om een DVD of SD kaart te gebruiken. Moderne spelers herkennen dit en kunnen hiermee overweg.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Branden_Interface

Exporteren interface

Kies je liever zelf welk bestand eruit komt en waar die naartoe moet (bijvoorbeeld Facebook of youTube), dan kies je voor de exporteren interface.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Exporteren_Interface

Ook deze interface helpt je stap voor stap het beste uitvoerformaat te selecteren. Benodigde codecs zal door de software worden geïnstalleerd wanneer dit nodig blijkt. Onder de opties is het mogelijk om zelfs 4K video’s te exporteren. Handig voor wanneer je een UHD TV in huis hebt.

Handige extra’s:

Photo & Videoshow Sound Archive

Mijn ervaring met het produceren van korte filmpjes, is dat het vinden van muziek en geluiden die rechtenvrij zijn een enorme klus is. Magix maakt al jaren soundpools voor haar gebruikers van de muzieksoftware. Onder deze kop vonden we op de website ook deze Photo & Videoshow Sound Archive.

Wanneer je deze DVD in je computer stopt, kun je alle bestanden het beste naar jouw werkmap op je harddrive verplaatsen. De enige installatie optie is namelijk de Mufin Player, maar die kwam je ook al tegen bij de Fotostory installatie.

Ook bij deze uitgave is weer een duidelijke link tussen Magix en Catooh. Naast de collectie op de CD, krijg je met de code in de cover nog eens $10 aan downloadtegoed voor deze website. Daarmee kun je naar eigen inzicht extra geluiden en muziekjes naar binnen trekken.

Magix_Fotostory_Deluxe_2014_Extra

Slideshows maken met Magix Foto’s op DVD Deluxe

Magix stuurde ons ook dit boek mee. Het boek (de tweede druk) is volledig gericht op Foto’s op DVD Deluxe 2013 van Magix. De voorloper van Fotostory Deluxe 2014. Laat je niet misleiden door de naamsverandering. De interface is nauwelijks veranderd. Het zijn de grote nieuwe features die in het boek ontbreken. Denk aan export op 4K niveau en wat nieuwe overgangen e.d. Het boek is een prima hulpmiddel voor iedereen die het maximale uit het pakket wenst te halen. En het is volledig in het Nederlands. ISBN: 978-3-86960-754-2.

Conclusie

Een laagdrempelige en overzichtelijke interface typeren Fotostory Deluxe 2014. Iedereen die de stoute schoenen aantrekt zal al snel merken dat ook het (beperkt) bewerken van video’s tot de mogelijkheden van de software behoren.

Eén reactie

  1. Ik kan beamen dat Fotostory Deluxe 2014 laagdrempelig is en goed opgebouwd. In eerste instantie zaten er wat vervelende bucks in voor Windows 8.1, maar die waren zeer snel aangepast en dat noem ik service.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.