Honeywell introduceerde aan het einde van deze winter een nieuwe systeem om temperatuur beter en slimmer in huis te regelen. Dit systeem heet evohome en heeft de potentie te doen voor verwarming wat Sonos heeft gedaan voor draadloos audio genieten.
Op de CES in Las Vegas begin dit jaar toonde Honeywell hun evohome systeem. Een paar weken werd een select gezelschap journalisten uitgenodigd voor een presentatie van het systeem in Nederland. Inmiddels verschijnen her en der de eerste reviews en lovende woorden.
Voordat we uitleggen wat evohome is, dienen we kort stil te staan bij het bedrijf Honeywell. Het is één van die internationale reuzen zoals IBM en Bosch. Bedrijven die veel technologie ontwikkelen op diverse terreinen en waarbij de consumenten producten maar een klein deel van de bedrijfsactiviteiten uitmaken. De meeste consumenten kennen de oude goudkleurige kamerthermostaat van een paar decennia geleden. Inmiddels zijn er programmeerbare thermostaten en ketelsystemen van diverse merken. Vaak zitten ook in die systemen componenten of technologie van Honeywell.
Evohome is een systeem dat het mogelijk maakt om per de temperatuur per ruimte, vaak een radiator, de te regelen. Op elke radiator wordt een regelaar geplaatst welke draadloos communiceert via een beveiligd signaal met de centrale controle eenheid. Bij de installatie zijn deze verwarmingselementen te koppelen in zogenaamde zones. Zo maak je met evohome van diverse radiatoren in een grote woonkamer, één zone. Maar dat kan ook de keuken met bijkeuken en schuur zijn.
Het gehele systeem is met een losse controller of een app op de smartphone of tablet te besturen. In één oogopslag ziet de bewoner de temperatuur per kamer/zone en is deze op afstand te wijzigen. Het systeem is natuurlijk programmeerbaar en maakt gebruikt van de allernieuwste algoritmes om slim ruimtes op te warmen. Er staat zelf een koppeling met weersinformatie op de planning. Wanneer dit operationeel is, kan bijvoorbeeld bij een weersomslag, sneller het huis opgewarmd worden dan normaal. Het geheel van individueel te regelen ruimtes en slimme algoritmes maakt dat er bij diverse tests in Engeland bezuinigingen tot 40% zijn behaald. Natuurlijk verschilt dit per type huis en gebruik, maar een bezuiniging van 20% zou al zeer lonend zijn.
Het evohome systeem communiceert tussen de radiatorknoppen en de controler via een eigen communicatie protocol. Dit protocol communiceert op de 868Mhz, een gereguleerde frequentie en interfereert niet met het reguliere wifi noch bijvoorbeeld het Sonos netwerk. Wel zo prettig om te weten dat het protocol van het Honeywell draadloze netwerk net zo veilig is als het Honeywell systeem voor professionele draadloze beveiliging melders. De internet-gateway prikt de gebruiker in het modem of router voor verbinding met het internet. Dankzij deze koppeling met het internet is het systeem met smartphones en tablets in, maar ook buitenshuis, te bedienen. Comfort krijgt hierdoor naast behaaglijk ook de betekenis in de zin van gemakkelijk en veelzijdig.
Honeywell is begonnen met het trainen van de installateurs en heeft inmiddels ook diverse duidelijke filmpjes voor consumenten gemaakt. De winter van 2014-2015 moet het moment worden waarbij Nederland evohome gaat omarmen. Voor meer info en prijzen surf je naar http://www.kijkvoelbeleef.nl of www.evohome.honeywell.com/nl
3 reacties
Een waardeloos systeem in combinatie met een zeer slechte service van Honeywell
Hallo Ben. Inmiddels is het systeem heel wat jaren oud. Kun je meer in detail vertellen over jouw ervaringen?
Ik heb ook al jaren de oude evohome en hij werkt nog steeds.
De app is zeer beperkt en achterhaald (oudbollig). Ik weet niet of er een andere app wordt gebruikt met de nieuwe versie?
De op de nieuwe versie is hoop ik iets informatie af te lezen.
Bijvoorbeeld wanneer/hoeveel de ketel brand.
(Ik denk dat ‘Ben Boos’ gewoon boos op alles is en geen normale reactie kan plaatsen)