Na vijf seizoenen Merlin, was het wel een beetje klaar voor de makers van de serie. Tijd voor iets nieuws en dat is Atlantis geworden. Een serie die niet alleen wordt geschreven door de makers van Merlin, maar ook door één van de bedenkers van Misfits die een flinke dosis humor aan het verhaal mocht toevoegen.
In de eerste aflevering van Merlin ontmoeten we de hoofdrolspeler Jason (Jack Donnelly). Jason is met een onderzeeër op zoek naar zijn verdwenen vader. Wanneer hij onder water aan het zoeken is, komt hij ineens in een soort doorgang naar de wereld van Atlantis terecht. We zien dan ook dat zijn sub is verdwenen en dat hij het moet hebben van kleding die vissers toevallig op het strand hebben laten liggen.
Eenmaal in Atlantis zien we hoe Jason toch even moet wennen aan het idee dat hij wel heel ver terug in de tijd is gegaan. Terwijl hij vlucht voor de soldaten die de stad bewaken, komt hij al snel in aanraking met misschien wel de belangrijkste mensen in zijn nieuwe leven. Hij vind onderdak bij Hercules (Mark Addy) en Pythagoras (Robert Emms). Die van de driehoekjes…
Al snel zien we dat Hercules lang niet zo heldhaftig is als we hem uit de geschiedenisboekjes kennen. Sterker nog, hij is dik en lui. Daarnaast heeft hij een talent om zich voortdurend in de nesten te werken. Het is dan ook regelmatig aan Pythagoras en Jason om hem uit de problemen te helpen.
De knipoog wordt nog veel groter wanneer we medusa leren kennen als aardig vrouwtje die het drietal maar al te graag verder helpt. De serie zit dan ook vol met vertellingen die tegen de Griekse Mythologie aanleunen en hier een humoristische/fantasievolle twist aan geven. Dit geeft de serie Atlantis echt haar eigen charme.
Om Atlantis zo echt mogelijk te laten lijken, is de serie opgenomen in Marokko en Wales. Hoewel er een flink budget is voor kostuums en special effects, valt er qua stunts nog wel wat te wensen. Gevechten en dergelijke voelen lang niet altijd even realistisch. Qua gevoel trek ik dan ook graag de vergelijking met populaire series uit de jaren tachtig als McGuyver, The A-Team en (uit de jaren 90) Stargate. Luchtig en goed te kijken met de hele familie.
Conclusie
Atlantis is een serie voor 12 jaar en ouder. Dit zien we terug in het ontbreken van echt geweld en de laagdrempeligheid van de humor. Doordat de serie zo toegankelijk is, kijkt hij heerlijk weg. Echt een lekkere serie voor tussendoor dus.