Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Jawbone Era (bluetooth headset)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Draagt erg licht
  • Goede integratie met Google Now

THE BAD

  • Volumeregeling gaat wat onhandig
  • Handleiding kan duidelijker

Met de Era introduceerde Jawbone onlangs een zeer compacte, maar stijlvolle headset. In het persbericht wist Jawbone zich vooral te onderscheiden door zich te richten op gebruik in combinatie met Google Now en Siri. Natuurlijk moesten we dit testen.

Unboxing

Design

Wij ontvingen voor onze test de Bronze Streak uitvoering die toch een beetje roze overkomt. Het materiaalgebruik is zeer mooi. De Era is compact en zeer licht. Hierdoor merk je weinig van dat je de Era in je oor hebt hangen.

Stemmen

De Jawbone Era wordt met standaard stem afgeleverd, maar je kunt zelf een andere stem installeren. Er zijn een aantal Engelse stemmen beschikbaar. Je kunt deze previewen in de app, maar daarna moet je de Era aan je PC koppelen om de nieuwe stemmen te downloaden.

Era-Website

Om dit te kunnen doen, moet je goed opletten. Onderaan de voorzijde van de handleiding staat dat je jawbone.com/start moet bezoeken. Vanaf daar installeer je de software die nodig is om updates uit te voeren en om stemmen en andere onderdelen aan de Era toe te voegen. Je kunt wel op de gewone website inloggen, maar dan kom je geen steek verder. Opletten dus ;-).

Muziekbeleving

In de Jawbone app kun je playlists aanmaken om muziek te luisteren. Dit gaat relatief goed, mits je er rekeningmee houdt dat het akoestische systeem van de Era gebouwd is op spraak en niet op dikke beats.

Ook de volumeregeling werkt op zijn zachtst gezegd wat irritant. Je moet de actieknop namelijk ingedrukt houden en daarna gaat het volume afwisselend harder en zachter. Wanneer je de knop los laat, is dat het nieuwe volume. Als ik het volume zachter wil, wil ik niet dat het volume eerst harder gaat. Zeker bij muziek kan dat erg vervelend zijn.

Spraakbeleving

Belangrijker nog, is de spraakbeleving. Hier zien we dat de Era gewoon goed in elkaar zit. Ik ben goed verstaanbaar, en mijn contact aan de andere kant ook. Mede door de ruisonderdrukking die Jawbone in de Era heeft zitten.

Siri, S voice en Google Now

Achterop de Era zit de enige echt belangrijke knop. Met deze knop kun je gesprekken opnemen, mensen terugbellen, muziek starten en zoekopdrachten plegen via Siri, Google Now of Samsung’s S Voice.

Helaas kon ik Siri niet testen omdat ik geen iPhone tot mijn beschikking had gedurende de testperiode. Google Now en S Voice waren wel beschikbaar en leverden een totaal andere beleving op dan ik had verwacht.

Jawbone-Era-Kleuren

Ik begon met het testen van de Era op de Xperia Z1. Op dit toestel werkt hij keurig samen met Google Now en opdrachten worden keurig verwerkt en opgevolgd. Met S Voice is dat heel anders. Het scherm moet eerst unlocked zijn. Daarna moet S Voice starten en wanneer die klaar is, kun je opdrachten pas inspreken. Daarmee zijn Samsung en de Era duidelijk geen goede vriendjes.

Draagcomfort

Het draagcomfort van de Era ligt hoog. Dit komt vooral door het lage gewicht en de twee eartips. Accu’s zijn doorgaans zware componenten. De standaard gesprekstijd is met 4 uur dan ook niet bijzonder lang. Jawbone verkoopt een optionele cradle waarmee je hem tussentijds kunt laden zonder dat hij in het stopcontact hoeft te zitten. Met deze cradle heb je tot 6 uur aan extra gesprekstijd op zak.

Conclusie

Met de Era heeft Jawbone een headset ontwikkeld die vooral wat leuke premiums met zich meebrengt. Vooral de mogelijkheid om zelf andere stemmen te installeren spreekt mij enorm aan. Daar staat tegenover dat de volumeregeling gewoonweg onhandig is. Jawbone wilt iets teveel met iets te weinig knoppen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.