Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Redged TSC-427K (Carbon Statief)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Licht in gewicht
  • Foam om de monopod poot
  • Snel gebruiksklaar te maken
  • Veel gereedschap om het statief naar wens aan te passen
  • Optionele spikes in de poten
  • Weinig last van trillingen

THE BAD

Het is alweer drie jaar geleden dat we voor het laats naar de Dutch Design statieven van Redged keken. Toen betrof het de TSC-424, een statief van carbon. Ideaal voor iedereen die veel reist en op kilo’s wenst te besparen. Met de TSC-427K zien we hoe Redged het statief in drie jaar tijd heeft laten evolueren.

Unboxing

De levering van het TSC-427K statief is mooi compleet. Het wordt standaard geleverd met het RNB-2n balhoofd, een stevige tas en een onderhoudsset.

Design

Omdat gewicht voor vele reizigers belangrijk is, heeft Redged bij het TSC-427K statief voor carbon als belangrijkste materiaal gekozen. Hierdoor weegt het hele statief, inclusief het RNB-2n balhoofd, net 1.6 kilo. De carbon buizen hebben een gekruist patroon wat er mooi uitziet.

Redged-TSC-427K-Statiefpootvergrendeling

Door de vergrendeling en diverse ringen heeft Redged haar rode kleur gekozen. Dit geeft het statief niet alleen een eigen look, maar maakt het in de schermer ook gemakkelijker om de onderdelen van het statief in het schemer te controleren. Je wilt immers wel dat alles goed vast zit.

Vergrendelingen

Het statief bevat drie belangrijke vergrendelingen. De belangrijkste zijn de rode hendels op de schouders van het statief. Deze vergrendelen de poten wanneer je ze naar buiten duwt. Deze vergrendeling is makkelijk in te drukken waardoor je snel kunt werken.

Redged-TSC-427K

Wanneer je de poten uittrekt, werkt Redged met ringen die je open moet draaien. Doordat de poten zelf niet mee kunnen draaien, kun je met één hand de drie ringen in één keer open (of dicht) draaien. Wederom om de snelheid erin te houden.

De derde vergrendeling is voor de middenkolom. Deze heeft een mooie, dikke rubber ring meegekregen waar je nu goed bij kunt.

Voetenwerk

Iets anders dat ik zowel in de stad als in het bos goed heb kunnen gebruiken, zijn de voeten van het statief. Deze bevatten namelijk RVS spikes. Deze komen naar buiten wanneer je de rubber voeten omhoog draait. Denk er wel aan om ze ook weer terug te draaien wanneer je binnen foto’s gaat maken. Het zijn echte laminaatkillers ;-).

Redged-TSC-427K-Statiefpoot

Van tipod naar monopod

Met de TSC-427K heeft Redged een echte Twee-in-één oplossing ontwikkeld. Één van de poten bevat een schuimlaag. Deze poot kun je losdraaien van het statief waarna het dienst doet als monopod. Je kunt hier ook gewoon je balhoofd op plaatsen.

Redged-TSC-427K-Monopod

Omdat een enkele poot niet heel hoog is, kun je ook de buis waar je normaal het balhoofd op plaatst, op de poot schroeven. Misschien wel mijn favoriete functie.

Lengten

Op volle hoogte, laat het TSC-427K statief je op 159 CM werken. Zet daar de camera bovenop en ik hoeft als persoon van 184CM eigenlijk niet te bukken. Ideaal. Werk ik met de monopod, krijg ik er zelfs nog 9 CM aan werkhoogte bij.

Wil ik plat aan de grond werken, kan ik de middenkolom voor een andere tool (Groundlevel set) vervangen. Door de poten vrijwel plat te leggen kom ik op een werkhoogte van 12,5 CM. Ingeklapt komt het statief niet boven de 48CM uit. Wil je nog lager, moet je de buis in het midden omdraaien. De camera hangt dan op de kop, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Ideaal voor macro fotografie dus.

Conclusie

In drie jaar heeft Redged niet stilgezeten. Een statief dat destijds fijn aanvoelde (de TSC-424) voelt nu echt aan als een basismodel. En dan is de TSC-427K nog niet eens het topmodel. Wat mij betreft dus een aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.