Wil je het premium Xperia design tegen non-premium prijs? Dan heeft Sony nu de Xperia M2. Een snelle quad-core 1.2GHz smartphone met Android en een prima camera in een behuizing die ergens tussen de Xperia Z en Xperia Z1 in zit.
Unboxing
Sony lijkt de eerste fabrikant te zijn die het snapt. In plaats van een goedkoop toestel met een slechte headset te verkopen, stopt Sony geen headset meer in de doos. Wat mij betreft een complimentje waard, want dit ontlast het milieu weer een beetje. Top!
Verder bevat de verpakking natuurlijk wel een netstroom USB lader en een USB kabeltje. Meer heb je niet nodig.
Design
Ik noemde het al een beetje. Het design van de Xperia M2 hangt een beetje tussen dat van de Xperia Z en de Xperia Z1. Net als bij deze toestellen zijn de voor- en achterkant van glas. De zijkant heeft de looks van de Xperia Z1 meegekregen, maar is niet van aluminium. In plaats daarvan is voor dezelfde plastic combinatie als in de rand van de Xperia Z gekozen. Hoe dan ook, het ziet er heel netjes uit.
Na de Xperia Z2, is dit het tweede Sony toestel dat ik in handen heb waar Sony niet langer standaard een screen protector op plakt. In het verleden deed Sony dit standaard, maar veel reviewers klagen over de krasgevoeligheid van het display, wat niet terecht is. Het is immers de screenprotector die de krassen opvangt. Bij de M2 zal je dus zelf een screenprotector moeten kopen als je het glas wilt beschermen.
Display
Het display van de Xperia M2 heeft een resolutie van 540×960 pixels. Dat is geen HD, maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van het display enorm goed is. Het 4,8 inch display heeft een pixeldichtheid van 229 pixels per inch. De kijkhoek is lekker breed en het contrast ligt lekker hoog. Dit maakt het display erg prettig om naar te kijken.
Android
Op de Sony Xperia M2 vinden we standaard Android 4.3. Een opdate naar 4.4.2 (KitKat) staat helaas nog niet klaar, maar staat wel in de planning van Sony. Het is een logische stap.
Sony plaatst haar eigen grafische schil (launcher) over Android heen. Deze vraagt niet al te veel rekenwerk van het toestel waardoor het toestel lekker vlot reageert. Daarnaast knalt Sony er niet al te veel crapware op, iets dat ik enorm kan waarderen aan Sony toestellen.
Chipset
Tijd om eens onder de motorkap van de Xperia M2 te kijken. Android wordt aangedreven door een quad-core 1.2GHz processor met 1GB aan werkgeheugen. Gamers krijgen hun 3D graphics van de ingebouwde Adreno 305 GPU. Je krijgt standaard 8GB aan opslagruimte en kunt daar via Micro-SD nog eens 32GB bij plaatsen.
Draadloos
De Xperia M2 is voorzien van WiFi b/g/n. Het gaat om een dual-band antenne die zowel op 2.4GHz als op het relatief storingsvrije 5.0GHz werkt. Hierdoor kun je binnenshuis lekker vlot internetten en streamen.
Het toestel is voorzien van bluetooth 4.0 met A2DP voor het streamen van muziek. De aanwezigheid van Bluetooth 4.0 is prettig omdat de nieuwste wearables hierom vragen. Door de aanwezigheid van NFC is het gemakkelijk om draadloze accessoires te koppelen.
Verder beschikt het toestel over een FM radio met RDS, GPS en Glonass ondersteuning. Sporters kunnen gebruik maken van de ondersteuning voor ANT+.
Camera
Qua camera doet Sony alles behalve zuinig. Hoewel we de testfoto’s tijdens treurig weer hebben genomen, zijn de plaatjes van de 8 megapixel camera aan de voorkant lekker scherp. Dit komt mede door de Exmor RS beeldprocessor die Sony in het toestel heeft gestopt. Één van de pluspunten van dit toestel in haar prijsklasse. Filmen kan in Full HD. Aan de voorkant moet je het alleen wel doen met een VGA camera. Selfies zijn daarmee niet geweldig.
Conclusie
Met een prijskaartje van €249 komt Sony met een enorm sterke Android smartphone in de middenklasse. Daarnaast is het ook nog eens een smartphone met een high end uitstraling. Het enige minpuntje kan de fromt camera zijn. Selfies zijn wat laag van kwaliteit. Verder heb ik in deze prijsklasse niets te klagen.