Rond het millennium was het nog redelijk normaal dat je met filmrolletjes werkte. De eerste digitale camera’s waren er al wel, maar stelden niets voor. Tegenwoordig schieten we maar raak en met mooie lenzen zetten we enorm strakke plaatjes neer. Toch kunnen de vertekeningen van de oude filmrolletjes een foto enorm versterken. Dit is wat Filmpack doet, maar op professioneel niveau.
DxO, de makers van Filmpack, zijn inmiddels bij versie 4 aangekomen. Ze maken de software voor zowel de Mac als voor Windows. De software kan standalone worden gebruikt of worden geïnstalleerd als plug-in voor Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Apple Aperture en DxO’s eigen Optict Pro. Voor de exacte versies check je even de website, net als het verschil tussen de Essential en Pro versies.
Interface
De interface van Filmpack 4 is erg simpel van opbouw. In het bovenste menu zijn vrijwel alleen maar algemene opties terug te vinden. Je kunt aangeven of je alleen de bewerkte foto wil zien, een split view (op onderstaande screenshot) of gewoon voor en na naast elkaar.
Aan de rechterkant zie je een menu opengeklapt. Hier zitten drie items naast elkaar die grote invloed hebben op de afwerking van jouw foto’s. Dit zijn de texturen, light leaks en de verschillende omlijstingen.
Met name de Light Leaks zijn een interessante toevoegingen. Dit zijn schades die vroeger ontstonden als de filmrolletjes net niet goed in het donker werden bewaard. Het totaal aan effecten is wat beperkt, maar door slim te combineren kom je een heel eind.
Helemaal onderin zijn de verschillende soorten film en al je presets te vinden. Standaard zijn hier een hele selectie aan presets toegevoegd om een vliegende start te kunnen maken.
Wil je volledige controle over de effecten van Filmpack 4, dan kun je aan de rechterkant een menu openklappen waarbij je de instellingen voor jouw foto tot in de fijnste details kunt afstellen. Zo kun je bijvoorbeeld de grofheid van de film aanpassen of de richting van de lightleaks alsmede de intensiteit.
DxO als plug-in voor Photoshop en Lightroom
Wanneer je DxO Filmpack als plug-in installeert, kun je de Filmpack bewerkingen vanuit het filter menu op je foto’s loslaten. Wat Photoshop en Lightroom feitelijk doen is de foto in de Filmpack software openen en wachten tot die de gewijzigde foto terug stuurt naar Photoshop of Lightroom. De interface heeft dan een klein aantal aanpassingen ten opzichte van wanneer je direct in de Filmpack software werkt.
Snapshots
Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om snapshots van je werk te maken. Vooral handig als je een paar stappen terug wilt omdat het eindresultaat je niet bevalt.
Voorbeelden
Voor de voorbeelden heb ik een foto eerst teruggeschaald naar 660 pixels. Zo krijg je zicht op het 100% resultaat van de verschillende films en bewerkingen. Dit is het origineel.
Verschillende filmsoorten
Standaard presets
Wat je hier hebt gezien is slechts een handgreep uit de vele mogelijkheden.
Conclusie
DxO’s Filmpack 4 is een fotobewerker met een heel beperkt doel. Om je foto’s ouder te laten lijken of ze in ieder geval echt een eigen uitstraling te geven ten opzichte van de strakke plaatjes die je zo uit je DSLR trekt. Doordat Filmpack zich beperkt tot deze functies, weet DxO een stukje software neer te zetten dat meteen een expert is op dit gebied. Ik heb veel actions in Photoshop die foto’s moeten verouderen, maar er is er geen enkele die dit zo mooi en nauwkeurig kan als Filmpack 4.