Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Yota Yotaphone 2

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • eInk display staat altijd aan
  • Het gebruik van het eInk display went snel
  • Meerdere dagen met een accu doen kan nu gewoon
  • Je trekt erg veel aandacht met de Yotaphone 2

THE BAD

  • €699 is wat aan de dure kant voor deze specs

Begin deze maand was hij er ineens. De Yotaphone 2 van het Russische Yota. Een smartphone waarbij de Russen duidelijk laten zien dat ze zich kunnen onderscheiden van de Koreanen, de Japanners en de Chinezen. Een smartphone met een buitengewoon internationaal karakter. Een smartphone met twee displays.

Unboxing

Dat de Russen anders nadenken over hoe je een verpakking in elkaar zet, merken we meteen bij Yota. Waar Samsung, LG en Sony hun verpakkingen zo sober mogelijk maken, is de Yotaphone één en al luxe. Niet vreemd, want luxetelefoons doen het goed in Rusland. Nouja, niet nu de Russische munt aan het instorten is natuurlijk ;-).

Design

Het design van de Yotaphone 2 komt niet uit Rusland. De hardware is door o.a. ex-Nokia medewerkers ontworpen. Er is namelijk nogal wat inzicht nodig om deze smartphone in elkaar te zetten. Natuurlijk zien we hoe prachtig het eInk display van de Yotaphone 2 om de achterkant is gebogen, maar dat display vraagt aan de binnenkant van de smartphone enorm veel aandacht.

Alleen al om het feit dat vele smartphones ter hoogte van de processor enorm warm kunnen worden aan de achterkant. Dit komt door de passieve koeling. Het eInk display kan dit niet verdragen, dus moest Yota een tussenlaag ontwerpen om de warmte te verdelen over de hele smartphone.

Een ander probleem is de antennebouw. Antennes stralen doorgaans door de achterkant naar buiten toe. Ook hier vormt het eInk display een blokkade. Dus zijn alternatieve antennes ontworpen die vooral boven en onder het display lijken te zitten.

Wat verder opvalt is het Nokia gevoel in deze smartphone. De Yotaphone voelt net zo stevig aan als de Lumia reeks. Als ik hem net iets te hard op tafel leg, is dat niets waar ik me zorgen over maak. Prima.

Net als Apple, heeft het designteam van Yota haar best gedaan zo weinig mogelijk gaten en gleuven in de body van de Yotaphone 2 te maken. Het resultaat is een buitengewoon geniale volumeknop die de simtray verbergt. Een microSD slot is er helaas niet, maar je krijgt wel 32GB aan opslagruimte.

Aantrekkingskracht

In de twee weken die ik nu met de Yotaphone heb gelopen, heb ik me steeds weer bijzonder gevoeld. De Yotaphone 2 is namelijk een toestel dat mensen weet te verbazen. Zeker wanneer je van een afstandje kijkt, lijkt het eInk display echt onderdeel van het design te zijn. Mensen zijn verbaasd om te zien dat het display beweging kan tonen. Vooral als ik een foto wil maken en de Yotaphone op de achterkant een oude camera plaatst met de opdracht om te lachen. Ja, humor hebben ze wel daar bij Yota. Van alle smartphones die ik dit jaar in mijn handen heb gehouden, was dit in ieder geval dé telefoon die het meest wist op te vallen bij de mensen om me heen.

Yotaphone 2 IMG_9866

Displays

Aan de voorkant vinden we een 5 inch Full HD (1920×1080) IPS display. Wat meteen opvalt is dat Yota dit display heeft voorzien van een goede zwarting. Dit geeft wat meer contrast. Daarnaast heeft het display een warme kleurtoon. Zeker wanneer je films en series op de Yotaphone kijkt is dit echt een lust voor het oog.

Er zijn diverse ePaper technieken ontwikkeld. Voor de Yotaphone is Yota met eInk in zee gegaan. Het aardige van de eInk displays is dat deze een verversingssnelheid van 0,12 seconde hebben. Niet handig voor een racegame, maar een spelletje dammen of een sudoku is geen enkel probleem. Zeker niet omdat het eink display met 4,7 inch een zeer bruikbaar formaat heeft gekregen. Met een resolutie van 690×540 pixels is het display ook prima om boeken op te lezen.

Nouja… Er is één eigenaardigheid. Het scherm is niet heel helder wit. Iets waar vele eReaders wel om bekend staan. Tijdens het verversen van de ereader app wordt het scherm ook niet compleet schoongemaakt waardoor een waas om de letters ontstaat. Het lijkt een maatregel om de verversingssnelheid hoog te houden. Dit zou met een software update beter kunnen worden.

Yotaphone 2 IMG_9877

Waarom geen tweede LCD op de achterkant? Simpel. eInk kost nauwelijks energie. Alleen wanneer het scherm aangepast moet worden, vraagt het om stroom. Je kunt dus de hele dag het scherm aanhouden om zeker te zijn dat je geen enkel bericht mist.

Specs en Benchmarks

Qua rekenkracht is de Yotaphone uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800 chipset. Deze is voorzien van een quad-core 2.3GHz processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen. Graphics komen van een Adreno 330 GPU en daarmee doet Yotaphone iets heel leuks. Het gros van de fabrikanten knals Mali GPU’s in haar smartphones, maar de Adreno 330 is zeer sterk. Deze vinden we ook terug in de Xperia Z1, Xperia Z2 en Xperia Z3. Het is een GPU waar gamers echt gelukkig van worden.

Daar staat de accuduur helaas wel tegenover. Met 2.500mAh is deze niet echt groot. Door het tweede display is daar ook niet heel veel ruimte voor. Het eInk display zal dit bij regulier gebruik ruimschoots compenseren. Mijn eerste sessie met de Yotaphone duurde drie dagen voor hij aan de lader moest. Daarna begon ik met een half uur gamen (Boom Beach & Riptide GP 2) en dan mocht ik blij zijn het einde van de dag te halen. Hoewel het prima kan, is de Yotaphone 2 duidelijk niet op gamers gericht ;-).

Android

Yota heeft de Yotaphone 2 uitgerust met een Android 4.4 versie die erg dicht aan de stock android rom ligt. Yota erkent dat die prima is, maar aanpassingen zijn wel nodig om het eInk display aan te drijven.

Wel installeert Yota de nodige apps op de Yotaphone. Het meest opvallende is de aanwezigheid van Abby Lingo. Een vertalingsapp die zich vooral richt op Russische gebruikers. Verder zijn er vooral apps die zich richten op het gebruik van het eInk display. Denk aan apps om ebooks te openen, maar ook om widgets op het eInk display te zetten en zelfs de nodige games. Ook Twitter is compleet geschikt gemaakt voor het eInk display. Twitter is zelfs een partner geworden en heeft de Yota SDK gebruikt.

Ben je ontevreden over het app aanbod, dan is het zelfs mogelijk om de Android interface op het eInk display te zetten en zo iedere app op dat distplay te openen. Maar houdt rekening met de verversingssnelheid.

Bereik

Met al die aparte antennes in de Yotaphone 2 is het belangrijk om het bereik van de smartphone goed in te gaten te houden. Op 3G en 4G merk ik geen noemenswaardige problemen met het toestel. Bluetooth functioneert ook prima, maar dat blijft natuurlijk een korteafstandstechnologie. In het WiFi bereik merk ik wel een verschil als ik hem naast bijvoorbeeld een Sony Xperia Z3 hou. Dan is het bereik op de Yotaphone zo’n 5~10% slechter. Dit gemeten met behulp van WiFi Analyzer (dus niet heel precies).

Draadloos

Alles mag draadloos zijn bet Yotaphone. Dus ben je voorzien van dual-band WiFi en bluetooth 4.0 met NFC. Daarnaast biedt Yota ondersteuning voor Qi. Dit is een laadtechniek op basis van inductie. Heb je een Qi lader in huis of in de auto, hoef je dus geen kabels meer aan te sluiten.

Camera’s

Yotaphone 2 richt zich niet zo zeer op selfie makers. Aan de voorkant heeft de camera een resolutie van 2 megapixels. Leuk voor bij nood, maar niets om over naar huis te schrijven. Gelukkig heeft Yota een oplossing in de Yota software zitten. Je kunt de camera app ook op het eInk display openen en dan kun je selfies van 8 megapixel schieten. Ik heb een aantal testopnamen voor je gemaakt.

Accessoires

Displays wil je zo lang mogelijk krasvrij houden. Hoewel Yotaphone gebruik maakt van Cornign Gorilla Glass om de displays te beschermen, is de kans groot dat je een hoesje wilt hebben. Maar wat is de voorkant? Om de Yotaphone 2 te beschermen komt Yota dan ook gewoon met een bumper case uit die je om de Yotaphone 2 kunt doen. Handig!

Conclusie

Yota laat voor de tweede keer zien dat het bedrijf de wereld van de smartphonegebruiker anders ziet dan de ontwerpers in Azië en Amerika. Ik had er een paar dagen voor nodig, maar daarna zit het gebruik van het eInk display al snel in je systeem en maak je er veel gebruik van. Dit is waar je de accu spaart, maar toch het comfort hebt van een always on display.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.