Twee weken geleden introduceerde TomTom hun actie camera. Een 4K camera die zich onderscheidt van de massa doordat de beelden door iedereen, in een film omgetoverd kunnen worden. De camera stelt de filmer in staat om belangrijke momenten te markeren voor de eindmontage. Het wordt helemaal spannend als de hoogtepunten automatisch worden bepaald door jouw hartslag of G-krachten die je ondergaat. Vandaag ontvingen wij een test exemplaar en wij konden niet wachten om een eerste indruk te melden.
Uitpakken
De retail verpakking bevat enkel een camera en twee mountjes. Het GoPro adaptertje maakt het mogelijk om de camera op alle GoPro mounts te bevestigen. Daardoor opent zich een hele wereld aan mogelijkheden, plus het gemak dat deze vrijwel overal te koop zijn. De doos verraadt dat er zeker andere bundels gaan komen. Wij hebben direct online extra mounts besteld. Benieuwd hoe snel die door de post geleverd worden.
Installatie
Wie al eens een TomTom Sport horloge in de handen heeft gehad, herkent de navigatie knop met in het midden geen drukknop, maar de gps ontvanger. De camera legt namelijk GPS en G-krachten vast. Deze informatie is later gemakkelijk in beeld te brengen. Doordat TomTom een open source aanpak heeft gekozen, mogen we verwachten dat er spoedig leuke mogelijkheden beschikbaar komen.
De interface is Nederlandstalig; het beeldscherm voorbeeldig duidelijk leesbaar. Daar kan GoPro een punt aan zuigen. Om de beelden te zien moet je met een smartphone verbinden. Dit gaat via wifi en is niet intuïtief. De handleiding lezen is een aanrader. Uiteindelijk valt het allemaal wel mee, maar zonder handleiding hadden wij de verbinding niet kunnen maken.
De unit heeft een aparte start en stop knop. Superhandig om zeker te weten dat de camera al dan niet filmt. AEE heeft dit al langer op al hun camera’s. Twee duidelijke ledjes geven aan wanneer de camera filmt.
Gebruik
Filmen gaat erg eenvoudig. Het indrukken van de hoogtepunt knop is even wennen. Op het mountje in de film zie je de steun voorover schuiven wanneer we de knop indrukken. Misschien een kwestie van wennen, maar zeker met dikke handschoenen aan, zal het lastig zijn. De lens is te vervangen door een ander exemplaar voor wie echt diep onder water wil.
De beelden zijn ronduit top. De stabilisatie is onvoldoende, als die al aanwezig is. Een Sony camera stabiliseert veel beter. Het gemak zit m in het snel maken van een filmpje. Via wifi haalt de telefoon de beelden binnen en wanneer je deze schudt maak de app een filmpje. Fragmenten van 6 seconden worden achter elkaar geplaatst. In de app hebben we nog niet kunnen ontdekken hoe de lengte van de clips of film aan te passen is. Je kan wel volgorde clips wijzigen en ook verwijderen. De film is te voorzien van snelheidsmeter of G-kracht indicator. Teksten hebben we niet kunnen toevoegen en muziek werkt lastig nu Apple net hun nieuwe muziek app heeft gelanceerd. Het is duidelijk dat de app nog doorontwikkeld moet worden, maar in de kern is het simpel en werkt goed. Wel is jammer dat de workflow onduidelijk is om na de montage die via wifi te kunnen uploaden. Dat wifi wordt namelijk gebruikt door de Bandit verbinding. Daarom stuur je waarschijnlijk liever standaard kwaliteit naar YouTube om data kosten te besparen. Tip van gadgetGear is de film NIET te delen maar gewoon op te slaan; dan wifi selecteren met internet en dan pas te uploaden. Anders is het resultaat verre van HD zoals de film onderaan deze pagina.
Conclusie
De TomTom Bandit is een welkome frisse wind in actie camera land. Degelijk ontwerp, met slimme bevestiging en ondersteuning van het gamma GoPro steunen. De beelden zijn top en de accessoires, zoals afstandbediening, kunnen het verschil maken. Als TomTom snel de software en firmware doorontwikkelt maakt het Nederlandse bedrijf kans op de wereldmarkt. Hopelijk krijgt de Bandit voldoende aandacht van een eigen team dat het moet opnemen tegen absolute alleen heerser GoPro en technisch marktleider Sony.