We doen het niet vaak, een oud product reviewen. Zeker niet wanneer het product al ruim twee jaar verkrijgbaar is. Waarom we nu een uitzondering maken? Omdat we onlangs één van de meest iconische bluetooth speakers van dit moment ontvingen. Iconisch in vorm en functie.
Unboxing
Het begint al met een bijzondere unboxing. De UE Boom ligt in een ronde verpakking die is dichtgeschroefd. Nouja, één plakkertje lossnijden en de buitenste koker komt los… maar het maakt indruk.
In de zwarte koker zitten twee ronde lades waarin de losse accessoires zijn weggewerkt. Vooral de lader is een opvallende verschijning. Niet alleen door de knallende kleur, maar omdat de adapter voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk van een scharnier is voorzien om zo minder ruimte in te nemen. Het design van de verpakking blijkt net zo belangrijk als het design van de speaker.
Zo is het mogelijk om de UE Boom in verschillende kleursamenstellingen te kopen. Zowel het sterke nylon dat de speakerdrivers beschermd als de rubber delen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Van het strakke grijs/blauw van onze sample tot echte jungle prints of gewoon een knalrode.
Verbinden via Bluetooth
Verbinden gaat enorm snel. Als je geen iPhone hebt, gebruik je de NFC chip. Anders zoek je de UE Boom gewoon op via het bluetooth menu. Eenmaal gekoppeld, kun je meteen je gang gaan.
Beschikt jouw toestel over Bluetooth Smart, dan is deze ook te gebruiken om de UE Boom op afstand aan en uit te zetten. Nouja, in een soort ultralichte standby omdat hij via Bluetooth Smart toch op een signaal van jouw smartphone zit te wachten. Deze functie moet je wel activeren via de app en heeft invloed op de accuduur.
Verbinden via de UE Boom app
Wil je het volle potentieel van de speaker benutten, download je de UE Boom app. Leuk detail is dat de app kennelijk weet welke kleur ik heb, want die zie ik meteen op het scherm. Een klein, maar plezierig detail.
Via de UE App kun je de UE Boom in duo modus zetten om zo een tweede UE Boom aan te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld een stereopaar aanmaken. Hierbij kun je ook het stereobeeld aanpassen door de volumes van de twee speakers af te stellen. Hoe dit werkt en klinkt hebben we niet kunnen testen. Wanneer we een tweede speaker tegenkomen zullen we deze review updaten.
De Equalizer stelt je in staat het geluid aan te passen. Er zijn standaard vier profielen waarbij ‘stemmen’ zeer interessant is. Daarmee kun je de UE Boom namelijk gebruiken om helder te klinken wanneer je films op je smartphone kijkt. Je mist dan de zware explosies, maar stemmen zijn zeer duidelijk te horen.
Via aangepast geeft UE je tenslotte de complete controle. Om dit te activeren moesten we wel de firmware van onze UE Boom upgraden. Dat ging comfortabel via de 3,5mm audiokabel.
De laatste belangrijke functie van de app is om de UE Boom als wekkerradio te gebruiken. Via de app stel je in wanneer je wenst wakker te worden en wat je dan wilt horen. Slim!
Design
Het design van de UE Boom valt enorm op. UE heeft gespeeld met de gedachte om een sociale speaker te bouwen. Een speaker die je dus met gemak meeneemt. Niet alleen in een tas, maar ook in een broekzak. Oké, dat laatste zit niet heel fijn, maar het kan. Het formaat laat het ook toe om hem in de auto in een bekerhouder te zetten of om hem gewoon neer te leggen, want hij zal niet wegrollen.
De buitenkant van de UE Boom is IPX4 gecertificeerd. Dit betekent dat hij nat mag worden. Lees: Splashproof. Dus niet mee gaan douchen en zeker niet mee gaan duiken ;-). Om hem splash proof te maken moet je wel een speciaal rubbertje over de 3,5mm audio aansluiting en micro-USB aansluiting drukken. Deze zit er standaard bij.
Geluidstechnisch
Tenslotte is de UE Boom goed inzetbaar als speakerphone. De ingebouwde microfoon lijkt behoorlijk zuiver. De proefpersonen die ik heb gebeld hadden in eerste instantie niet door dat ze op de speaker stonden.
Het geluid van de UE Boom komt van twee 1,5 inch drivers en twee passieve bass radiators. De maximale geluidsdruk die de UE Boom kan genereren is 88dBA. in de praktijk zie ik dat op vol volume, het geluid hol begint te klinken. Tot 70% volume klinkt het geluid uit de UE Boom wel heel goed. De equalizer geeft je veel ruimte, maar de passieve radiatoren kun je niet aanpassen. Daardoor blijft het geluid ten alle tijden relatief veel lage klanken bevatten.
Accuduur
UE claimt een accuduur van 15 uur op de UE Boom. Dit is natuurlijk niet op vol vermogen. Op een geluidsniveau van 40% halen wij deze accuduur ook met onze sample. Door beide volumeknoppen gelijktijdig in te drukken hoor je de UE Boom vertellen hoeveel lading er nog in de accu zit. Standaard is de stem ingesteld op Engels, maar via de App is deze ook naar Nederlands om te zetten.
Conclusie
Er zijn weinig bluetooth speakers die echt impact weten te maken. Zolang je de app niet gebruikt is de UE Boom gewoon een ‘goede’ bluetooth speaker. Wanneer je de gratis app wel op jouw Android of iOS apparaat zet, krijg je een berg aan slimme functies die de UE Boom speciaal maken.