Onderbelichting en overbelichting zijn onderwerpen waar iedere fotograaf mee moet leren omgaan. Zet je een mooie kerk op de foto, bestaat de kans dat de lucht strak wit is. Heb je de lucht strak blauw met mooie wolken, is de kerk weer te donker. Tot nu toe mochten we ons dan behelpen met HDR. Automatisch of handmatig.
Onderzoekers aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) lijken een oplossing te hebben gevonden die in de wereld van de analoge fotografie nooit mogelijk zou zijn geweest. Overbelichting ontstaat namelijk doordat de beeldsensor van een camera simpelweg teveel licht ontvangt om details vast te kunnen leggen.
De Modulo camera sensor werkt anders. De sensor weet wanneer bepaalde pixels detail bevatten en wanneer ze die door overbelichting dreigen te gaan verliezen. Op dat moment zal de beeldprocessor nieuwe beeldinformatie van de sensor op die pixels gaan negeren. De werking is in het onderstaande filmpje goed te zien.
https://www.youtube.com/watch?v=jcDGp8BFge8
Of en wanneer we de techniek in het echt mogen ervaren is nog onduidelijk. Zeker vanuit de smartphonewereld zal veel belangstelling voor de technologie zijn.