Met haar nieuwe Element LED lamp kist Sengled tijdens de IFA voor de ZigBee standaard waar eerdere lampen veelal via Bluetooth werden aangesproken. Het bereik van de lampen groeit hiermee exponentieel.
Sengled is niet de eerste lampenfabrikant die voor ZigBee kiest. Philips maakt sinds de introductie van haar Hue lijn al gebruik van de ZigBee standaard. Een standaard met Nederlandse roots en een directe concurrent van het eveneens populaire Z-Wave.
Wat Z-Wave en Zigbee gemeen hebben is dat de communicatie nauwelijks stroom kost. Daarnaast vormen alle ZigBee of Z-Wave producten samen een Mesh netwerk. Hoe meer apparaten je hebt, hoe beter ze met elkaar kunnen communiceren en hoe stabieler het netwerk zal zijn.
Om gebruik te kunnen maken van het systeem van Sengled moet je, net als bij Hue, eerst een Zigbee hub van (in dit geval) Sengled in huis halen. Deze kan via WiFi verbinden worden en is de start van jouw Zigbee netwerk. Deze hub heet de Segled Element Gateway en is op dit moment alleen geschikt voor de Element lampen.
Beschikbaarheid
Sengled zal de Element lamp in setjes van twee voor €34,99 verkopen. Daarnaast komt er een set met de gateway voor €99,99. Daarmee gaat Sengled dicht op de prijs van de Philips Hue Lux lampen zitten die enkel witte LED’s bevatten.
Naast Sengled probeert ook Osram marktaandeel van het populaire Hue systeem af te snoepen. Eveneens met ZigBee lampen. De verkoopsites die wij hebben gesproken hebben aangegeven dat Osram een verwaarloosbaar marktaandeel heeft in Nederland. Het is dan ook interessant om te zien of Sengled hier in de thuismarkt van Philips wel een goed aandeel weet te behalen.