Denk je aan Fantasy Films, dan denk je aan Narnia, LOTR of misschien Harry Potter. Allemaal toch wel hardcore titels. Disney’s Project T zou je ook tot fantasy titel kunnen bestempelen, maar brengt het luchtig genoeg voor de hele familie.
In verschillende landen heet Project T. Tomorrowland. Misschien is het Belgische dancefeest Tomorrowland de reden dat Disney hier voor de naam Project T. heeft gekozen. Hoe dan ook, in Project T. gaat het allemaal om dit Tomorrowland. Een wereld in een compleet andere dimensie waar de grootste denkers van de afgelopen jaren samenwerken om een nieuwe, betere wereld te creëren. Dit doen ze met name door nieuwe, technologische oplossingen te ontwikkelen waardoor deze dimensie vele jaren vooruitloopt op de werkelijkheid. Aardig detail is dat dit geheel in lijn ligt met de visie van good old Walt Disney. Hij zag technische vooruitgang als de basis om grote problemen in de wereld op te lossen.
Toch blijkt ook deze wereld niet perfect. Hij wordt bedreigd door een pessimisme wat we vooral uit onze huidige wereld met haar oorlogen en economische onrust. Er blijkt een nieuw meesterbrein nodig en dat zou de tiener Casey Newton (Britt Robertson) moeten zijn.
In opdracht van Athena (Raffey Cassidy) wordt voormalig kindgenie (en nu raspessimist) Frank Walker (George Clooney) op pad gestuurd om Casey te rekruteren en haar te helpen de problemen in zowel de nieuwe als de bestaande wereld op te lossen.
Project T. lijkt alle belangrijke problemen binnen onze samenleving even te belichten. Daarnaast ligt er een sterke focus op de klimaatverandering waarmee we met deze wereld te maken hebben. Het zijn dit soort problemen die de boventoon voeren in de discussies tussen de hoofdpersonen waardoor de aanwezigheid van een badguy eigenlijk niet heel veel aan het verhaal weet toe te voegen. Hierdoor voelt het hele verhaal een beetje ongebalanceerd en laat het hier en daar een steekje vallen. Toch is dit vooral iets waar ik als criticus tegenaan loop. De mensen waarmee ik de film heb gekeken vonden dit duidelijk geen enkel probleem.
Extra’s
Disney heeft haar best gedaan om Project T. af te laden met extra’s. Natuurlijk zijn er de nodige commentaartracks en zijn de verwijderde scènes aanwezig. Dat lijkt bijna de basis van een moderne filmuitgave te zijn. Disney gaat duidelijk verder.
Zo neemt Brad Bird je mee naar zijn visie op Tomorrowland en krijg je veel meer informatie over de casting. Dat is interessant omdat de twee meiden in de film nog relatief onbekend zijn. Ook is er een reportage over de muziek die de sfeer in deze film neerzet en zijn er nog een paar extra’s die echt gaan over de productie van de film.
Erg leuk is The World of Tomorrow Science Hour. Futuroloog David Nix neemt je mee in de ontwikkelingen van morgen. Daarnaast heeft Disney de Bly-Ray uitgave aangedikt met nog een korte animatiefilm over de oorsprong van Plus Ultra.
Conclusie
Project T. is een fantasyfilm voor de liefhebbers van feelgood movies. Een prachtig verhaal in een prachtig jasje met een sterke cast en prima muzikale ondersteuning. Voor de criticus laat het verhaal dan wel wat steekjes vallen, maar daar valt prima mee te leven.