Eerder dit jaar organiseerde NPO3 de dat tegen cyberpesten. Onderdeel van het avondprogramma was de korte film The Cyberbully. Hierin zagen we hoe een gepest meisje na haar door haar cyberpester voor dezelfde problemen zet. Het verhaal van The Cyberbully is in de basis gelijk aan Unfriended, maar Unfriended gaat verder en tilt het van drama tot horror.
Voor ik over het verhaal ga beginnen, wil ik eerst even stilstaan bij de vormgeving van Unfriended. Vrijwel de hele film speelt zich af op het computerscherm van hoofdrolspeelster Blaire (Shelly Henning, Ouija & Teen Wolf). Voor de Apple haters heb ik slecht nieuws, het is een typisch Apple meisje ;-).
Doordat we eigenlijk de hele film naar het scherm van Blaire staren krijgt de film echt haar eigen look & feel. Alle camerabeelden van de andere spelers zijn genomen met de camera’s van de computers en de film geeft het gevoel dat deze in één take genomen is. Aardig detail is ook dat de film vanaf de start op verschillende plekken lag en andere digitale verstoringen laat zien in de videostreams wat meehelpt om de sfeer van de film goed neer te zetten.
We stappen in op zomaar een avond, een jaar na de dood van Laura zit een groep van vijf vrienden op Skype. Inderdaad, de filmmakers maken gebruik van echte programma’s en sites om de film vorm te geven. Skype, Chrome, Spotify, Facebook en zelfs Chatroulette. We zien het allemaal voorbijkomen.
Tijdens de videochat verschijnt er ineens een onbekend persoon in de groep. De vrienden weten niet goed te plaatsen wie het is totdat ze merken dat het de Skype account van Laura is en ook op Laura’s Facebook is vanalles aan de hand. Al snel neemt deze Laura de leiding over de avond over en confronteert ze de groep met de eigen oppervlakkigheid.
De manier waarop de film in elkaar is gezet verdient echt respect. Het is creatief en origineel. De vele herkenningspunten maken dat hij echt blijft hangen. Ook de manier waarop we zien hoe Blaire achter haar computer zit is interessant. Zo zien we, wanneer ze iets intikt in een chatvenster, ze regelmatig de teksten nog even heroverweegt. Weet ze iet niet zeker, zoekt ze het even snel op Google op. Heel herkenbaar allemaal.
Conclusie
Unfriended is origineel en bij vlagen zit de horror er ook wel in, maar echte horrorfans zullen de film vast niet bloederig genoeg vinden. Ook van schrikmomenten lijkt weinig tot geen spraken. Het blijkt vooral een hele goede film over cyberpesten en hoe de ‘oppervlakkige’ jeugd met dat onderwerp om gaat.
Beschikbaarheid
In een aantal landen is unfriended uitgebracht onder de titel Cybernatural. Unfriended is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.