Er zijn in een mum van tijd diverse oplossingen op de markt gekomen om snel zelf een bewakingssysteem thuis te installeren. Helaas is er ook veel Chinese rommel. Het is dan een verademing als er een ‘nieuwe’ Europese leverancier is die zelf zijn producten ontwikkelt en produceert. Het Franse MyFox introduceerde begin dit jaar in Las Vegas hun nieuwe systeem. Wij waren op slag verliefd op de camera. Niet alleen fraai vormgegeven, maar ook nog eens met een functie die we nergens anders zagen en oh zo misten: privacy als t gewenst is.
Wij hebben echt tientallen camera’s getest. Mooie camera’s van A-merken zoals Philips, Dropcam, Nest en Withings, maar ook ouderwets ogende camera’s van D-Link, Belkin en Sitecom. Er is in 2015 heel wat moois op de markt gekomen. Mooie camera’s met mooie apps. De installatie van de betere camera’s is binnen een paar minuten gepiept. De lens en waar de data staat wordt nu onderscheidend. Tot op heden heeft Nest (voorheen Dropcam) onze voorkeur. Een mooi ontwerp en een super lens. Lekker breed beeld en goed in te zoomen. Echter alle camera’s hebben tot op heden één groot nadeel: er staat continu een lens op je gericht. Natuurlijk geeft een lampje aan of er gefilmd wordt, maar ook dat lampje is vaak in de app uit te zetten. Je hoeft er niet veel fanatasie voor te hebben, maar die camera’s zijn natuurlijk allemaal in theorie te hacken. Dat betekent dat iemand meekijkt zonder dat je het in de gaten hebt. Om die reden trekken wij steeds alle stekkers uit de vele test camera’s in ons huis als wij thuis zijn. De enige camera die we niet kunnen uitschakelen is de Veritas camera. Maar die camera is gekoppeld aan een abonnement met een meldkamer. In de voorwaarden staat expliciet dat de camera enkel beelden schiet als het alarm klinkt. Een mooi uitgangspunt, maar het blijft een kwestie van vertrouwen. En toen was er eindelijk iemand die de zorgen om privacy begrijpt: MyFox Camera.
Privacy
De MyFox camera oogt allereerst geheel anders dan alle andere camera’s op de markt. Het is een soort verticale bonbonnière. De camera heeft een lens die achter een klepje zit. Standaard staat de klep dicht. Daardoor valt de camera niet op als wakend oog. In de app is de bewegingsensor te activeren en het klepje opent. Een lampje is een extra indicator dat er meegekeken wordt. De gemotoriseerde klep opent en sluit prachtig. Op beurzen staat MyFox met de Camera die continu opent en sluit. Waarom niemand eerder op een dergelijk oplossing is gekomen is een raadsel. Dit is waar iedereen toch op zit te wachten die een camera in huis heeft. Zeker weten dat niemand meekijkt als je dat niet wilt. De beelden die de camera vastlegt zijn vergelijkbaar met de beste Nest camera. De wide angle is ietsje minder dan wat Nest Cam vastlegt, maar beduidend beter dan de meeste andere camera’s.
Meldkamer
De interface van de app is geheel Nederlands talig. Hoewel Engels voor de meesten geen probleem is, blijft het prettig in je moederstaal een app te bedienen. Niet alleen de camera is slim, maar ook de app. Zo geeft de app natuurlijk direct een melding bij beweging en wordt alles vastgelegd. In een tijdlijn zijn perfect de relevante momenten terug te vinden. De eigenaar kan ook andere personen toegang geven tot de camera. Er is zelfs in te stellen wie de melding krijgt als er beweging gedetecteerd wordt. MyFox heeft ook een vertrouwensgemeenschap die je kan samenstellen uit vrienden en familie. Bij een alarm krijgt de groep een melding. Wie dus op een professionele meldkamer wilt besparen, heeft aan de MyFox Camera in combinatie met gespierde vrienden een goed alternatief.
In de praktijk is de MyFox natuurlijk te gebruiken voor meer dan enkel bewaking van het huis bij afwezigheid. De camera is te gebruiken op een kinderkamer, prive speelplaats en dergelijke. Zo houd je gemakkelijk een oogje in het zeil. Natuurlijk is het geen vervanging van een oppas. Maar ook de camera gericht op de deur is handig met tieners die laat thuis komen. Niet meer blijven wachten op zoon of dochterlief. Bij beweging krijg je een melding. Heb je een Pebble, Apple of ander smartwatch, dan is een vibratie op de pols een veilig gevoel dat de tiener is thuisgekomen. Maar ook wanneer je vroeg wakker bent en even kan checken hoe laat er s nachts beweging was, is de camera super handig. Je weet precies hoe laat de huisgenoten zijn thuisgekomen.
Prepaid?
Enthousiast als we zijn, moeten we ook even stilstaan bij een minder punt. Voor alles wat vastgelegd wordt en wat je terug wilt zien, moet je een abonnement kopen. Op beurzen hebben we met de ontwerpers van MyFox gepraat over deze functionaliteit. Ons is verzekerd dat het een soort prepaid betaling is. In het Engelstalige scherm over de video registratie mogelijkheden blijkt dit niet. Je kan 1 dag terugkijken of 7 dagen. Maar de betaling is per maand. Afhankelijk van wat je wenst betaal je voor een heel jaar tussen de 60 en 120 Euro voor de eerste camera. Elke volgend apparaat kost de helft van het initiële bedrag. Je kan natuurlijk ook enkel de vakantiemaanden de registratie veilig stellen. De betaalpagina is echter onduidelijk of je dan stilzwijgend verlengd wordt of dat betaling voor 1 maand ook daadwerkelijk na een maand stopt. Ons is verzekerd dat het niet stilzwijgend verlengt, maar uit niets is dat 100% duidelijk. Daar moet MyFox snel iets aan veranderen.
De Camera is prima zonder meer modules te gebruiken. Wij hebben een doosje klaar liggen met het gehele MyFox systeem om dit binnenkort te testen. Wij zullen voor de kerst onze ervaring met het gehele systeem delen.
Conclusie
De MyFox camera is de enige camera die echt heeft nagedacht over de behoefte aan privacy. De app is prachtig en duidelijk in het Nederlands. De integratie in het MyFox bewakingssysteem belooft geofenching en nog veel meer. Wie een goede bewakingscamera zoekt en hecht aan privacy, heeft momenteel eigenlijk maar één optie; de MyFox Camera.