Een woning opleveren waarbij ‘smart’ niet een optie, maar de standaard is. Dit gebeurt ondermeer in het project Opgewekt Wonen te Nijmegen. Heijmans en Busch-Jaeger kwamen onlangs bij GadgetGear op de koffie om uit te leggen wat bewoners van het pilot project mogen verwachten.
Naamgeving
Binnen het project Opgewekt Wonen heeft Heijmans in eerste instantie de naam Heijmans Connect gebruikt voor haar smart home concept, maar bij andere projecten is toch voor de naam Heijmans Slim Wonen gekozen. Sterker nog, de naam Heijmans Connect zal niet meer in combinatie met smart home platforms gebruikt worden.
Het hart van het Heijmans Slim Wonen concept is opgebouwd op basis van het Free@Home systeem van Busch-Jaeger, onderdeel van ABB. Busch-Jaeger heeft het systeem al een tijdje in het assortiment, maar een introductie op deze schaal in Nederland is ook voor Busch-Jaeger als partner van Heijmans ook een interessante case.
De visie
De visie achter het Heijmans Slim Wonen concept is om bewoners van projectgebonden woningen, op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de mogelijkheden van smart homes. Belangrijk voor Heijmans is de stabiliteit van het systeem en de laagdrempeligheid om het te gebruiken en aan te passen. Je snapt dat KlikAanKlikUit dan geen optie is.
Free@Home is geen KNX
In tegenstelling tot vele systemen, is Busch-Jaeger Free@Home niet gebonden aan draadloze technologie. Ieder contactpunt wordt van zowel elektra als een datakabel voorzien. Hoewel deze in het verleden niet samen in één leiding gelegd mochten worden, zijn de nieuwe kabels hier wel geschikt voor. Ze voldoen aan de nieuwe nen-norm. Die bepaalt wel dat de kabels in de centraaldozen gescheiden moeten worden afgetakt en daar heeft Busch-Jaeger technologie voor ontwikkeld. In het geval van het project Opgewekt Wonen geeft Heijmans toch aan voor een dubbele leiding te kiezen. Veiligheid en zekerheid voeren duidelijk de boventoon in het gesprek met Heijmans. Heijmans is immers het aanspreekpunt voor klachten.
Het oudere KNX systeem werkt met hetzelfde principe van datakabels om een grotere zekerheid te bieden. De kosten voor een KNX installatie zijn echter astronomisch evenals het maken van aanpassingen. Busch-Jaeger heeft haar Free@Home oplossing juist ontwikkeld om gebruikt te worden in het middensegment terwijl systemen als KlikAanKlikUit de onderkant van de markt aanvoeren.
Modulair
Het hele systeem van Busch-Jaeger is modulair opgebouwd en begint bij het System Access Point. Dit is de centrale hub dat het Free@Home systeem verbindt met de bijbehorende apps. Het access point kan zowel via LAN als Wi-Fi worden aangesloten. Bij het programmeren krijg je verschillende opties. Zo zijn schakelaars dynamisch te configureren. Zo kun je met een schakelaar in de woonkamer niet alleen het vaste lichtpunt aan het plafond schakelen, maar meteen ook de schemerlamp in de hoek (mits de wandcontactdoos schakelbaar is gemaakt). Daarnaast krijgen de huizen standaard een schakelaar bij de deur waarmee in één keer alle lichten in huis worden uitgeschakeld. Handig!
Naast het programmeren van schakelaars en het bedienen van schakelaars via de app, is het ook mogelijk gebruik te maken van een tijdklok en astrofuncties. Bij afwezigheid is het mogelijk gebruik te maken van aanwezigheidssimulatie. In hoeverre die simulatie zelflerend is, is nog niet bekend.
Wil je wat meer luxe, heeft Busch-Jaeger een 7 inch touchscreen dat in verschillende ruimten geplaatst kan worden om zo het systeem de bedienen. Dit is vooral ter aanvulling op het gebruik van de app. Dit display is dus niet noodzakelijk om gebruik te maken van het systeem.
Een andere interessante optie is de deurpost van het Free@Home systeem. Deze maakt foto’s van bezoekers en kan op het 7 inch display en via de app weergeven wie er voor de deur staat. Ook instructies geven via de deurpost behoort tot de opties. Zo zou je een bezorger bijvoorbeeld naar de buren kunnen sturen.
Draadloze toekomst
Hoewel Busch-Jaeger’s Free@Home nu nog echt een bedraad systeem is, zal Busch-Jaeger in de loop van volgend jaar ook met draadloze uitbreidingen komen. Busch-Jaeger gaat hierbij gebruik maken van de Zigbee standaard. Het voordeel is dat hoe meer Zigbee producten je in huis hebt, hoe beter de kwaliteit van het netwerk. Daarnaast blijft Zigbee een lowpower oplossing. Waar ontvangers werken met batterijen, doen ze daar extreem lang mee.
Hoewel Free@Home op dit moment nog echt een bedrade oplossing is, zal ook Free@Home in de toekomst draadloos gaan.
Openheid
Ga je drie ton in een huis steken met bedrading waar je over tien jaar misschien niets meer mee kan? Dat was de belangrijkste vraag in dit gesprek. Openheid is dan heel belangrijk. Wat mogen we nu en in de toekomst verwachten? Om te beginnen is het systeem nu nog niet open. Dit staat wel op de planning van Busch-Jaeger. Ergens in de komende paar jaar zal Busch Jaeger API’s gaan vrijgeven zodat ook populaire hubs als de Homey het systeem kunnen aansturen.
Een andere stap is dat Busch-Jaeger samen met het eveneens Duitse Bosch en Cisco het Mozaiq platform hebben opgericht om apparaten goed samen te laten werken. Daarnaast is ondersteuning voor het eerste thirds-party product toegevoegd. Free@Home kan namelijk met Philips Hue verlichting overweg.
Voorlopige conclusie
Is het investeren in een woning met het Free@Home platform een veilige keuze? Natuurlijk is het jammer dat het platform op dit moment nog niet samenwerkt met grote open systemen als Alljoyn of Thread. Met Mozaiq laat Busch-Jaeger toch zien dat het zoekende is naar een bredere samenwerking. Ik heb er vertrouwen in dat het systeem een lange toekomst tegemoet gaat. Wanneer rond april de eerste woningen van Opgewekt Wonen worden opgeleverd, zullen we de verschillende onderdelen van het systeem uitvoerig gaan testen.