Call of Duty was voor veel mensen altijd een no brainer “shut it and take my money!” Na Ghosts en Advanced Warfare sprak dat allemaal niet meer voor zich. Waar hoort Black Ops 3 bij? Een gouden titel tussen de eerste releases of is het de derde ‘flop’ op een rij? Lees het hier.
Oké, een spel als Advanced Warfare een flop noemen is redelijk slemiel en zelfs dat is een understatement, maar je begrijpt wat ik bedoel. Het exoskelet was voor veel mensen een skelet dat direct in de kast mocht blijven, want mensen waren op zoek naar een stukje MW2 in een Black Ops jasje. Dat hebben ze voor elkaar gekregen bij Black Ops 3. Ja, je kunt nog altijd springen en horizontaal over muren rennen, maar het beheerst de gameplay niet. Dat laatste was niet het geval bij Advanced Warfare toen je tegenstanders opeens een kilometer de lucht in schoten. Oke! Genoeg vergeleken en teruggeblikt.
Multiplayer
De multiplayer game van Black Ops 3 is geweldig. Het voelt weer als vanouds om met je team te wachten tot de teller aftelt en zo snel mogelijk op zoek gaat naar de vijand. In deze game is er plaats voor ieder type gamer: Camper, Run & Gun, Knifer, Sniper, iedereen kan zijn hart ophalen. Niet in ieder veld optimaal, maar in ieder veld is er wel een mogelijkheid om jouw class optimaal te benutten.
De framerates zijn hoogstaand en de graphics zijn prima, dat maakt het voor het oog en qua speelbaarheid erg fijn. De levels zijn uitgebreid, verschillend en voor ieder wat wils. Daarnaast brengt BO3 vernieuwing met de nieuwe fracties; de Specialists en de manier van voortbewegen met de wall run. Het belangrijkste is te weten dat alle nieuwe toevoegingen leuke extra’s zijn, maar niet verplicht onderdeel uitmaken van de gameplay. Zo kun je nu delen van de maps verkennen door horizontaal over muren te rennen dankzij een grappel hook. Als je dit doet voelt het tof en ziet het er ook gaaf uit, maar je bent op deze manier ook weer een beetje een schietschijf voor passanten. Wil je deze manier van voortbewegen eens lekker onder de knie krijgen? Probeer dan eens de modus Free Run. Hier vlieg je dwars door anders onbereikbare plekken door je zo snel mogelijk van A naar B te sjezen. Samenvattend; de nieuwe tricks zijn leuk om te doen, maar ze beheersen de game niet. Dat geldt ook voor de specialists.
Specialists
Deze soldaten van de toekomst zijn in totaal met z’n tienen waarvan je er in het begin 7 moet vrijspelen. Allemaal hebben ze uitbundige looks en een aantal speciale aanvallen. De multiplayer game begint met een keuze uit één van die Specialists. Ik koos voor Arrow… Oh ik bedoel de Outrider, een hunter achtig personage gehuld in een hoodie met een enorme boog. Er zijn dus 10 verschillende personages te kiezen die verder geen achtergrond of karaktereigenschappen brengen. Ze zijn gewoon een leuke toevoeging. Het geeft namelijk een tof gevoel om na een aantal kills L1 en R1 tegelijk in te drukken en je reaper bow tevoorschijn te toveren.
Black Market
Je kunt jouw Specialist in een ander jasje hijsen. Dat zie je eigenlijk niet tijdens het spelen, maar meer in jouw lobby en tijdens het scherm na je gespeelde game. Jouw karakter staat daar (minstens 1e, 2e, of 3e positie) te pronken tussen de beste spelers. Je karakter kun je daar geheel uniek tentoonstellen. Denk hierbij aan een aanpasbaar masker, armor en natuurlijk je wapens. Daarnaast kun je ook de andere spelers na een multiplayer battle plagen door verschillende taunts vrij te spelen. Alles is aan te passen door supply drops. Tijdens het levelen verzamel je crypto keys en deze kun je op de black market verkwanselen aan supply drops die we ook kenden uit Advanced Warfare. Voor tien crypto keys krijg je een ‘common’ supply drop met standaard items en voor 40 crypto keys krijg je een ‘rare’ supply drop. Dankzij deze supplies kun je jouw specialist helemaal pimpen wat een enorm leuke toevoeging is.
Single Player
Welkom in de toekomst, het jaar 2065, 40 jaar na de gebeurtenissen van Black Ops 2. Op een missie om een politicus te redden raak je levensbedreigend gewond. Met de techniek van in-game vandaag de dag toveren ze je om naar een half mens, half robot. Hierbij komen wat perks die je gaande weg ontdekt. Na je training om te wennen aan deze nieuwe gadgets ga je naar Singapore. Vanaf dan krijg je te maken met een vreemd scenario waarin je continue afvraagt wie je bent binnen het verhaal. Ben je goed of kwaad? Met verwarrende dialogen en een wirwar van verhaal en tijdlijnen komt je terecht in meerdere locaties, meerdere time periods en realiteiten. Dit alles was niet echt aan mij besteed, behalve toen er Co-op aan het licht verscheen. Deze optie is gewoon superleuk! Een ‘gewoon’ level verandert in een battlefield wanneer je samenwerkt met vrienden.
Shadows of Evil
Treyarch staat bekend om zijn of haar Zombies en natuurlijk mocht je dit deel ook weer een nieuwe Zombies modus verwachten. Je speelt de standaard Waves die je kent uit andere delen en andere spellen. Dit keer in een jaren 40 setting met een vreemd karakter dat half monster, half mens is. Ik zelf heb nooit de zombie modi leuk gevonden, gewoon omdat ik me altijd een ongeluk schrik wanneer ik een bleuhhhh hoor waar ik die niet verwacht.
Nightmares modus
Deze campagne is voor de Zombie fans echt een must have. Je kunt Nightmare modus spelen als je de gewone singleplayer hebt gehaald. Je speelt dezelfde levels, gehusseld door elkaar, met als je vijand de zombies! Jeej!
Conclusie
Call of Duty Black Ops 3 heeft alles wat we kennen van de ontwikkelaars plus nog wat extra. De singleplayer is een nieuwe ervaring, de zombies zijn uitgebreider en de Multiplayer ervaring weer meer als vanouds ondanks wat nieuwe toevoegingen die de game alleen maar leuker maken. Persoonlijk wacht ik nog altijd op de oorlogvoering van Modern Warfare 2 of World at War, maar tot die tijd is Black Ops 3 de beste Call of Duty van de afgelopen jaren.
Pluspunten:
- Multiplayer is weer tof
- Meer Zombies voor de liefhebbers
- Hoog framerate
- Co-op in singleplayer
Minpunten:
- Grafisch niet hoogstaand
Cijfer 8,5