We filmen steeds meer met onze smartphones. Logisch, want die camera’s worden steeds beter. Ondanks optische beeldstabilisatie in de kleine lensjes blijft het beeld vooral tijdens het lopen gewoon erg beverig. De Digital stabilizer gimbal van WenPod lijkt hiervoor de oplossing te zijn.
Unboxing
WenPod verpakt de SP1+ in een nette doos. Achterop de doos zit een stippeltjespatroon die grofweg aangeeft of jouw telefoon geschikt is, maar daar komen we later in deze review op terug.
In de doos vinden we de nodige Engelstalige documentatie. Importeur DeGreef & Partner heeft een Nederlandse handleiding beschikbaar wanneer je de WenPod bij ze registreert. Verder vinden we een lader, een accu van 800mAh, een contragewicht, een inbussleutel voor als je de WenPod uit elkaar zou willen halen en een aardige hoeveelheid documentatie.
Design
De look & feel van de WenPod geven meteen het idee dat het om een premium product gaat. De smartphoneklem is groot en bevat wat schuim aan de binnenzijde om te voorkomen dat smartphones met een aluminium rand kunnen beschadigen. Doordat de klemmen ook nog een buiging bevatten is het risico dat jouw smartphone tijdens het filmen kan vallen vrijwel uitgesloten.
De WenPod SP1+ kan op twee manieren de smartphone stabiliseren. Horizontaal, zoals bij normale breedbeeldopnamen, maar ook vertikaal.
Bediening
De WenPod SP1+ kent maar twee knoppen die van belang zijn. Ten eerste de powerknop die met twee drukniveaus werkt. Helemaal indrukken om de WenPod SP1+ in of uit te schakelen. Wanneer deze half indrukt, zal de smartphone terug in de startpositie draaien.
De tweede knop is een palletje dat bij jouw wijsvinger zit. Hiermee laat je het beeld van de smartphone omhoog of omlaag roteren. Hoe harder je deze omhoog- of omlaag drukt, hoe sneller dit gaat. Ook dit loopt mooi soepel.
Gebruikservaring
Wanneer je de WenPod SP1+ in huis haalt, zal je waarschijnlijk echt even moeten leren om met de WenPod SP1+ om te gaan. Het begint met de eerste kalibratie. Hoe hang je jouw smartphone er zo in dat deze mooi stabiel hangt en de SP1+ deze zo goed mogelijk stabiel kan houden. De gimbal moet constant meten welke bewegingen het handvat maakt om deze te compenseren. Dus het tweede dat je echt even moet verkennen is wanneer jouw acties te extreem zijn voor de Gimbal waardoor deze de weg kwijt raakt en de smartphone verkeerd gaat corrigeren. Dat kan namelijk ook. Heb je dit een beetje in de vingers, is de ervaring met de Wenpod SP1+ eigenlijk heel goed. Daarbij moet ik wel zeggen dat hoe lichter het toestel is, hoe minder moeite de SP1+ heeft om een mooi beeld neer te zetten. Hieronder zie je een filmpje met voorbeeldopnamen.
Specs
Vanuit China zijn inmiddels al wel wat vergelijkbare elektrische gimbals te halen, maar materiaaltechnisch valt er een hoop te besparen om de prijs te drukken. WenPod heeft dit duidelijk niet gedaan. Dit merk je in eerste instantie al aan de kwaliteit van de plastics die WenPod gebruikt.
Alles voelt goed en stevig aan. Alles zit met meerdere schroefjes vast en is op die manier uit elkaar te halen. De scharnierende delen lopen soepel en maken geen geluid. De 800mAh accu is gemakkelijk verwisselbaar en de motoren die Wenpod gebruikt zijn borstelloos en daarmee zeer slijtvast. Materiaaltechnisch verantwoordt WenPod dan ook de kosten van deze elektronische gimball.
Tenslotte zit er nog een beveiliging op om de WenPod tegen overbelasting te beschermen. Wanneer de motoren het idee hebben niet vrij te kunnen bewegen, schakelt de WenPod zich meteen uit. Netjes.
Compatibility
ik noemde eerder al dat achterop de doos een stippellijn zit die de maximale formaten aangeeft die jouw smartphone mag hebben. Toch geeft Wenpod zelf al aan dat dit eigenlijk niet genoeg is. Een iPhone 6S past bijvoorbeeld niet omdat de camera te laag in het midden zit terwijl de iPhone 6S Plus weer te zwaar is voor het systeem. Hierdoor komt de camera achter het grote scharnier te zitten. Bij de Xperia Z5 die wij in onze test hebben gebruikt, is het probleem dat de klem op de volumeknoppen drukken waardoor de camera onverwacht kan beginnen te zoomen. WenPod heeft nog geen complete lijst met smartphones die ondanks het formaat toch niet compatible zijn met de WenPod SP1+. Daarnaast geeft WenPod aan dat het bedrijf aan een oplossing werkt, maar het is goed mogelijk dat we die pas in een opvolger te zien gaan krijgen.
Ons advies is dan ook om de WenPod SP1+ niet online te kopen, maar gewoon naar een echte winkel te gaan. Een winkel waar je hem even mag uitproberen. In de doos heeft de accu al voldoende spanning voor een kleine tien minuten gebruik. En doe de winkeleigenaar dan een plezier en koop hem niet alsnog online. Wil je medegebruikers helpen? Plaats dan in de reacties bevindingen over de toestellen waarbij het systeem wel of niet goed werkt. Wij zullen dit de komende tijd ook gaan doen naarmate we nieuwe smartphonereviews plaatsen.
Wel compatible (onvolledige lijst):
- Apple iPhone 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S
- Honor 5X
- Huawei P7
- Huawei Mate 7
- Motorola Moto G (2015)
- Samsung Galaxy S3 Mini, S4, S5
- Samsung Galaxy Note 2, 3, 4
- Yezz Andy 5EL LTE
- Yezz Monaco 47
Niet compatible (onvolledige lijst):
- Apple iPhone 6S Plus
- Samsung Galaxy S7 Edge (OIS slaat op hol)
- Sony Xperia Z3
- Sony Xperia Z3+
- Sony Xperia Z5
Accessoires
WenPod heeft ook een klein assortiment accessoires. Extra accu’s en een losse lader zijn los te koop en vergroten het gebruikscomfort van de WenPod SP1+ enorm.
Conclusie
Wanneer je met de WenPod SP1+ aan de slag gaat, moet je het apparaat even de tijd gunnen. Je moet echt in de vingers krijgen wanneer je teveel van de WenPod SP1+ vraagt en de gimbal fouten gaat maken. Voel je deze momenten goed aan, dan maak je binnen de kortste keren fantastische, gestabiliseerde opnamen met jouw smartphone. Opnamen die echt aangenaam zijn om naar te kijken.
Beschikbaarheid
Distributie via DeGreef & Partner.