Compact en snel, dat is de belofte van de Synology DS716+. Een NAS niet alleen gericht op de thuisgebruiker, maar ook kleinzakelijk gebruik. Dat begint al met de drivebays die met een speciale sleutel worden afgesloten.
Unboxing
Synology levert de Synology DiskStation 716+ zeer compleet op. Je krijgt een netstroom adapter, een tweetal LAN kabels, schroeven voor iedereen die er 2,5 inch drives in gaat plaatsen en een handleiding.
Installatie van de hardware
Installatie van de NAS loopt extreem soepel. Hoewel er nog wel schroefjes bij zitten voor de installatie van 2,5 inch harddrives, is de installatie van 3,5 inch harddrives compleet schroefloos. Een harddrive installeren of vervangen kost dus nauwelijks moeite zoals je in onderstaand filmpje kunt zien. Wij kozen in deze review voor de WD30EFRX van WD.
Installatie van de software
Voor het installeren van de software is geen CD meer nodig. Gewoon dubbelklikken op de DS716+ wanneer deze in jouw netwerkoverzicht staat of de URL intikken die op de quickstart staat. Simpel. Daarna neemt een wizard het over. Wanneer je dit voor het eerst doet (en even moet nadenken over de vragen) verwacht ik dat je hier een kwartiertje mee bezig bent. Ben je klaar, ga je naar opslagbeheer om te bepalen hoe jij de drives zou willen gebruiken.
Design
Qua design is de Synology DS716+ erg strak vormgegeven. Het Synology logo op de zijkanten van de DS716+ functioneert als luchtrooster voor de actieve koeling. Aan de achterkant zit een opening voor een Kensington slot om de NAS vast te zetten. De HDD bays hebben een eigen slot zodat de drives niet zomaar verwijderd kunnen worden. Daarnaast zien we een serie status LED’s.
Specs
Synology heeft de DS716+ voorzien van een Intel Celeron N3150 chipset voorzien. Deze heeft een quad-core 1.6GHz processor die een pieksnelheid van 2.08GHz heeft. Dit is een 64-bit chipset, maar het is onduidelijk of Synology ook gebruik maakt van de ondersteuning voor 64-bit. We verwachten het wel. Verder bevat de DS716+ standaard 2GB aan DDR3 werkgeheugen. Alle drives zijn hot swappable. Je hoeft de Synology DS716+ dus niet uit te zetten om een harddrive te vervangen.
Op dit moment kan de DS716+ met harddrives van maximaal 8TB overweg. Er passen er twee in de DS716+ en je kunt een Synology eSata uitbereidingsunit kopen (DX213 of DX513) waarmee je nog eens maximaal vijf schijven van 8TB kunt aansluiten. Verbinden met het netwerk gaat via de twee LAN poorten. Wil je beide LAN poorten gebruiken, check dan wel even of jouw LAN switch hier ondersteuning voor biedt. Je moet dan zoeken naar de term Link Aggregation.
Naast de eSata poort op de achterkant krijg je achter nog eens twee USB 3.0 poorten en één USB 3.0 poort voor. De poort voor is te gebruiken in combinatie met de USB Copy knop om zo de inhoud van een stick snel op de DS716+ te zetten.
Veiligheidsscans vergroten de veiligheid van de DS716+
Veiligheid van jouw persoonlijke data is natuurlijk van enorm groot belang. Daarom koop je waarschijnlijk een NAS met meerdere drives zodat je na een HDD crash niet alles kwijt bent. Synology gaat nog een stapje verder met haar veiligheidsscan.
De veiligheidsscan gaat op basis van jouw vorm van gebruik (thuisgebruik of zakelijk) een aantal scenario’s nalopen op de NAS. Op basis daarvan levert de veiligheidsscan een rapportage over wat je allemaal kunt doen om de NAS beter te beveiligen. De zakelijke analyse gaat een stuk verder dan die voor consumenten. Eigenlijk zou ik iedereen adviseren de zakelijke scan te gebruiken. Lastige onderwerpen als SSL certificaten zou je altijd nog kunnen negeren.
Het aantal veiligheidsmogelijkheden dat de DS716+ biedt is zeer groot. Zo is er bijvoorbeeld ondersteuning voor 2-weg authenticatie met behulp van jouw smartphone, maar ook voor AES encoding van de bestanden op de DiskStation DS716+, een firewall etc. De meest opvallende functie is AppArmor. Deze voorkomt dat apps toegang krijgen tot bestanden waar ze geen toegang toe zouden moeten hebben. Zeker als je veel met de apps gaat experimenteren is AppArmor een onmisbare feature.
Synology komt ook met grote regelmaat met updates van haar DSM besturingssysteem. Synology lijkt aan een maandelijkse update te proberen vast te houden. Verder zijn er nog wat beveiligingsapps aanwezig zoals die van McAffee. Voor iedereen met McAffee beveiliging op de PC is het handig om te weten dat McAffee een NAS niet beschouwt als een product voor thuisgebruik. Hij valt dus niet onder een Total Protection abonnement. Je moet er een los abonnement voor afsluiten.
DS716+ als mediaserver
Voor thuisgebruikers is de Synology DS716+ niet alleen handig om privéfoto’s en video’s op te zetten, maar natuurlijk ook als mediaserver. De transcoding engine van Synology is in staat om 4K te transcoden, maar dan moet jouw mediaplayer wel de Video Station, DS video of Media Server app van Synology zelf draaien. Dit is omdat Synology van een stukje hardware gebruik maakt dat veel andere app bouwers niet ondersteunen. Effectief heb je dus een mediaplayer of TV op basis van Android nodig om 4K streams vanaf de DS716+ te bekijken. Op onze Philips 55PUS8601 verloopt dit prima.
Wil je toch liever gebruik maken van transcoding en streaming apps als Plex, moet je er rekening mee houden dat je niet veel verder komt dan 1080p met 30 frames per seconde. Apple TV en Chromecast mediaplayers zijn standaard beperkt tot 1080p. Voor de techneuten, de DS716+ maakt gebruik van H.264, niet H.265-video.
DS716+ als privé cloud
Bij dropbox krijg je misschien 5GB aan gratis opslag, bij de DS716+ bepaal je zelf hoeveel cloud opslagruimte je ter beschikking hebt. Daarnaast kijkt niemand mee. Via de Cloud Station software van Synology zet je jouw eigen variant van Dropbox op.
Je kunt jouw privé cloud niet alleen als externe opslaglocatie aanspreken, maar ook gebruiken om bestanden over verschillende apparaten te synchroniseren. Handig voor belangrijke documenten die je zowel op jouw computer als smartphone wilt hebben staan. Interessant is ook dat Cloud Station tot 32 versies van een bestand kan opslaan. Heb je per ongeluk iets verkeerd gedaan in jouw document, kun je dus altijd terug. Alle documenten worden versleuteld opgeslagen.
DS716+ Als Back-up server
Regelmatig back-ups maken van computers kan een hele klus zijn, maar ook hier lijkt de DS716+ een goede oplossing te bieden. Er is ondersteuning voor zowel Apple Time Machine profielen als voor Windows.
De DS716+ kan zichzelf ook weer naar een andere Synology, rSync, externe drive of Amazon S3 server back-uppen. Vliegt jouw huis in de brand, kun je dus altijd nog op een andere locatie een back-up terughalen. Handig en slim.
DS716+ als videobeveiligingsserver
Het is mogelijk om IP camera’s op de Synology DS716+ aan te sluiten. De DS716+ heeft ondersteuning voor maximaal 40 IP camera’s. Standaard krijg je al een licentie om twee IP camera’s aan te sluiten. Met de Synology VS360HD zijn de beelden live op een TV weer te geven.
DS716+ en (klein)zakelijk gebruik
Synology verliest de zakelijke gebruiker niet uit het oog. Er is ondersteuning voor LDAP om gebruikersbeheer te vergemakkelijken. De DS716+ is ook compatible met Synology CMS. In een dergelijk netwerk zal de DS716+ standaard de gewenste instellingen van de IT afdeling overnemen en is de DS716+ vanuit één centrale interface met alle andere Synology servers te beheren.
Verder biedt de DS716+ mogelijkheden om maximaal 30 websites te hosten, een e-mail server, printer server, VPN server en nog heel veel meer. Het aantal zakelijke apps in DSM is enorm.
Stroomverbruik
Een server vraagt doorgaans nogal een stroomverbruik, maar Synology weet dit aardig binnen de perken te houden. Synology geeft zelf aan dat de DS716+ bij normaal gebruik 18,96W verbruikt. Zijn de harddrives in slaapmodus, loopt dit terug naar 8,84W. Dit hebben we overigens niet na kunnen meten. Synology kent ook nog een volledig stand-by niveau. Via een planning kun je de server automatisch uitschakelen op de momenten dat je deze toch niet gebruikt. Handig.
WiFi en Bluetooth
Wanneer je één van de USB poorten gebruikt voor een WiFi adapter, is de DS716+ om te bouwen naar een volledig draadloos apparaat. Sluit je de DS716+ direct aan op het modem van jouw provider, is de DS716+ in te zetten als router. In het andere geval zou je de DS716+ bijvoorbeeld als accesspoint kunnen gebruiken. Of gewoon aan kunnen sluiten op een draadloos netwerk als je geen LAN kabels in huis hebt liggen. Dat laatste raden we trouwens af bij gebruik van de DS716+ als mediaserver.
Sluit je een bluetooth adapter aan op een USB poort, is het mogelijk om filetransfers uit te voeren vanaf bluetooth apparaten.
Gebruikservaring
Het DSM besturingssysteem van Synology is altijd een sterk argument geweest om voor Synology te kiezen. Één van de grote voordelen is dat vrijwel alles gedocumenteerd is en vrijwel altijd in het Nederlands. Soms is een verwijzing nog niet helemaal goed vertaald, maar dat zijn details waar je af en toe tegen aan loopt. Over het algemeen kan ik zeggen dat Synology de documentatie prima op orde heeft. Hierdoor is het ook voor beginners niet al te lastig om met een NAS te beginnen.
Sonylogy’s eigen app store, het Package Center, bevat een enorme berg aan apps. Van een iTunes server tot een persoonlijke cloud. Van WordPress tot complete eLearning suite. Met de DS716+ haal je eigenlijk alles in huis dat Synology te bieden heeft en alles draait gewoon lekker vlot. Ook toegangstijden tot bestanden zijn gewoon hoog. Zelfs wanneer je encryptie toepast. Een prima prestatie.
Conclusie
De Synology DS716+ is één van de snellere 2-bay NAS systemen van Synology op dit moment. De NAS is snel en compleet en bevat vele aantrekkelijke multimediafuncties. De duidelijke installatie en goede ondersteuning voor de Nederlandse taal maken het allemaal af.
Beschikbaarheid
De Synology DS716+ is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.