Huawei lijkt op de goede weg. De Nexus 6P kende al een heel goede accuduur en de relatief compacte Huawei P9 combineert een prima uithoudingsvermogen met een bijzondere camera.
Unboxing
We vinden de Huawei P9 in een hele nette doos. Huawei gelooft nog altijd dat haar high-end smartphones een feestje moeten zijn om uit te pakken en daar wordt ik dan weer vrolijk van. Let wel, de doos die wij kregen is de algemene doos voor de pers. Het zou kunnen zijn dat de doos in de winkel van deze afwijkt. Wat we in de doos vonden was het volgende:
- 1x USBC laadsnoer
- 1x 2 ampère USB lader
- 1x Headset
- 1x SIM tool
Design
Bij de introductie van de P8 liet Huawei het slaafs volgen van het iPhone design eindelijk een beetje los. Niet dat toestellen als de Huawei Ascend P7 niet mooi waren, maar ik mistte gewoon een eigen filosofie. Bovendien viel de Huawei P8 goed op door haar glazen band waar de achtercamera in lag.
De Huawei P9 zet deze designlijn netjes voort. De randen van het toestel zijn vooral een verfijning van het design van de P8. Door nieuwe technieken toe te passen op de randen en het glas van het display voelt het allemaal heel fijn en zacht aan. Bovendien voelt het toestel, net alt de P8, erg stevig aan en dat geeft een hoop vertrouwen.
Kijken we naar de onderkant van het toestel, suggereert Huawei niet meer dat het twee speakers plaatst. Er zit duidelijk maar één speaker in de P9. Ook de knoppen aan de zijkant zijn mooi afgewerkt. Ze hebben niet alleen een afwijkende lengte, maar ook een afwijkende structuur. Huawei doet er alles aan om zeker te zijn dat je op de tast de knoppen snel zal herkennen.
Display
Huawei presenteerde de Huawei P8 op een prachtige, zonnige dag in Londen. Daarmee werd het eerste probleem van dat toestel al snel zichtbaar. In de volle zon kon je gewoon weinig met het scherm.
Met het 5,2 inch display van de Huawei P9 hoef je weinig te vrezen. Het is prima bruikbaar wanneer je in de zon loopt. Met een Full HD resolutie hou je bovendien voldoende pixels over voor gebruik in combinatie met een VR bril.
Geluid
Zoals aangegeven beschikt de Huawei P9 over slechts één speaker. Bij het kijken naar films & series of het spelen van games zonder hoofdtelefoon blijft dit jammer. Je moet dan upgraden naar de P9 Plus om wel te genieten van een flinke hoeveelheid speakers.
De besparingen op de verkoopprijs van de Huawei P9 zit hem onder anderen in het nog niet ondersteunen van 24-bit (hi-res) audio en de aptX bluetooth standaard. Wensen voor de volgende generatie? Zeker!
Vingerafdruksensor
Huawei heeft wederom een enorme sprong gemaakt met haar vingerafdruksensor. Door 3D metingen is de herkenning van vingerafdrukken enorm snel en tijdens de testperiode van een week zo goed als foutloos. Een heel verschil met de vorige modellen. Bovendien zijn hier nog steeds extra functies aan te koppelen zoals het starten van bepaalde apps en het bladeren door foto’s met de gallery app.
Specs & Benchmarks
Huawei is altijd een prijsvechter geweest, maar lijkt nu iets meer naar de prijs/kwaliteitverhouding te kijken. Één van de redenen dat Huawei zo enorm goedkoop kan zijn is omdat het één van de weinige fabrikanten is die in staat is om zelf, in massa, chipsets te maken. Zelfs Samsung koos er niet voor om haar vlaggenschip met alleen maar haar eigen chipsets uit te rusten. Huawei heeft dus veel vertrouwen in haar eigen techniek en kunde.
De Huawei P9 is de eerste smartphone waar Huawei’s HiSilicon Kirin 955 chipset in zit. Dit is een octacore chipset waarvan vier cores op maximaal 2.5GHz draaien en de vier andere cores op maximaal 1.8GHz. De langzamere voeren de standaardtaken uit en vragen daar een veel lager energieverbruik voor. De chipset in de Huawei P9 beschikt over 3GB aan werkgeheugen. Ter vergelijking, de S7 heeft 4GB werkgeheugen nodig om aan haar prestaties te komen, maar die heeft dan ook een display met heel veel meer pixels aan te drijven.
Voor het spelen van games plaatst Huawei een Mali-T880 MP4 GPU op de chipset. Kijken we naar de benchmarks dan zien we hier ook het grote verschil met de Europese uitvoering van de Samsung Galaxy S7. Op algemene rekentaken presteert de P9 slechts iets minder, maar Samsung heeft de veel snellere Adreno 530 GPU gebruikt. Zouden we de Amerikaanse Galaxy S7 op de benchmark leggen, zou het verschil veel kleiner zijn. De VS heeft namelijk Samsung’s eigen Exynos chipset en draait op dezelfde Mali-T880 GPU als de Huawei P9. Een interessant gegeven gezien de Galaxy S7 toch echt een stuk duurder is. Voor het gros van de gamers zal het niet zo spannend zijn. Het weergeven van 3D games gaat echt prima met deze GPU.
Draadloos
Ook op draadloos gebied maakt Huawei sprongen. Bij de P8 vonden we het gebrek aan volledige ondersteuning voor 5GHz WiFi nog echt een slechte besparing. De P9 is bij de introductie €100 duurder. Dat we nu volledige 5GHz ondersteuning zien is dus niet heel vreemd. Je kunt nu dus gebruik maken van het razendsnelle 802.11ac. Bluetooth 4.2 met ondersteuning voor LE is ook aanwezig. Alleen ondersteuning voor aptX mist nog. Voor snelle koppeling met gadgets is ook NFC aanwezig. Deze sensor zit naast de camera.
Android
De Huawei P9 draait keurig op Android 6.0 Marshmallow. Hier overheen heeft Huawei haar Emotion UI gegoten. Deze is inmiddels aangekomen op versie 4.1 en er lijken de nodige verbeteringen te zijn doorgevoerd.
Met technologie als de App Firewall was Huawei altijd erg agressief als het ging om het behouden van de privacy van de gebruiker en het voorkomen van onnodig energieverbruik op de achtergrond wanneer apps bleven draaien. Android 6.0 kent hiervoor zelf al heel veel optimalisaties waardoor Huawei haar eigen technologie een standje lager heeft kunnen zetten. En dat levert een veel beter te gebruiken smartphone op. Hoewel de notificaties van mijn Inbox app nog niet altijd helemaal volledig zijn, mis ik geen enkel Whatsapp berichtje meer. Dat was anders onder de toestellen met oudere EMUI versies.
Toch blijft EMUI qua design vooral een Chinese aangelegenheid. Op veel punten blijft het design wat de bont voor Europese begrippen en eenheid in de uitstraling van de eigen apps blijft ook ver te zoeken. Bovendien wordt er weer erg veel demomeuk van Gameloft meegeïnstalleerd en zelfs de app van Bookings.com staat erop. Verdienmodellen die wat mij betreft wel bij Honor kunnen, maar niet meer onder de Huawei naam.
Camera
Huawei deed het al eens eerder, een dubbele camera bouwen. Deze zat in de Honor 6 Plus. Het idee was dat je vooral goed achteraf kon scherpstellen. Een functie die wel aardig werkte. Bij de Huawei P9 is dat idee helemaal op de schop gegaan en heeft Huawei de hulp van Leica ingeroepen.
Het gevolg is een nieuwe opstelling met een dubbele 12 megapixel camera. De één gespecialiseerd in het schieten van kleurenfoto’s, het andere in het schieten van foto’s in zwart-wit. Bovendien hebben de beeldsensoren een pixelgrootte van 1.25 µm pixel. Hoe groter de pixels, hoe meer licht op de pixels en hoe scherper het beeld. Deze combinatie brengt de Huawei camera nog een aantal interessante voordelen.
Wanneer ik kijk naar situaties met weinig licht, ontstaat wel wat verschil tussen de Huawei P9 en de Samsung Galaxy S7. Hoewel ik het idee heb dat de scherpstelling van de P9 sneller en accurate werkt, vangt de lens van de Galaxy S7 gewoon net even wat meer licht. Maar dan hebben we het over situaties in het absolute donker. Bij weinig licht lijkt toch de Huawei weer iets meer details weer te geven.
3x autofocus
Veel camera’s maken gebruik van contrasten om scherp te stellen. De zwart-wit camera is heel goed in contrastmetingen, dus helpt daar goed bij. Bovendien worden de beelden van de zwart-wit camera gebruikt om meet contrast en detail in de kleurenfoto’s naar voren te brengen. En dat werkt prima. Nu we het toch over scherpstellen hebben, het verschil tussen de posities van de camera’s en het object dat ze willen fotograferen maakt het ook mogelijk om daadwerkelijk diepte te meten. Als derde optie maakt de Huawei P9 ook nog eens gebruik van een laser. Er is dus spraken van een driedubbele autofocus in de Huawei P9.
De dubbele camera zou ook achteraf scherpstellen mogelijk moeten maken, maar die claim heb ik wat moeite mee. Vooral omdat twee verschillende scherpstelpunten qua verhaal contrasteren met het extra detail dat ik in foto’s zie. Kijk ik naar hoe het werkt, gok ik erop dat het toch weer een stukje software is die dit regelt. Vooral omdat er hier en daar toch echt foutjes in zitten. Dit is dan ook de enige functie waar ik echt vanaf blijf bij dit toestel.
Hieronder een aantal voorbeeldfoto’s. Deze foto’s zijn wel verkleind voor weergave op de site, maar verder gewoon puur zoals ze uit de Huawei P9 komen.
Handmatig en RAW
Leuk detail is dat de Huawei P9 in samenwerking met Leica over een zeer uitgebreide set handmatige instellingen beschikt. Gebruikers van DSLR- en systeemcamera’s zullen deze berg aan opties zeker waarderen. Het navigeren tussen de opties voor het scherpstellen en het ISO gebruik gaat zeer vloeiend. Bovendien is het interessant om bij gebruik van zwart-wit juist de ISO gevoeligheid flink omhoog te gooien en zo een mooie korrel in een foto te krijgen.
Huawei heeft ook ondersteuning voor RAW bestanden aan de camera app toegevoegd. Hiervoor moet je wel iets doen. Het blijkt namelijk dat de menu’s van de camera app contextafhankelijk zijn van het wel of niet open staan van het pro-menu. RAW en een klein aantal andere opties zijn dus niet beschikbaar wanneer je niet in de pro stand aan het fotograferen bent. Ook zoomen is niet mogelijk in de pro stand.
De foto’s die je in RAW schiet, worden opgeslagen in het populaire .dng formaat. Slim van Huawei omdat Huawei gebruikers niet hoeven te wachten tot bedrijven als Adobe een specifiek RAW formaat aan de software toevoegen. Bij Canon camera’s kan het tot wel vier maanden duren voor het nieuwe RAW formaat ook in Photoshop gebruik kan worden.
Wanneer ik in Camera RAW naar de foto’s van de Huawei P9 kijk, zie ik een paar interessante dingen. Zo kan ik lenscorrecties aanzetten, maar kent Photoshop alleen de lenscorrecties voor de Huawei Nexus 6P. Echter zijn lenscorrecties nauwelijks nodig. Het lijkt erop dat de beeldprocessor van Huawei al de nodige correcties doorvoert bij het schieten van de foto.
Wat opvalt is dat je met behulp van de RAW bestanden echt enorm mooie foto’s uit de Huawei P9 kunt trekken. Onderstaande foto’s zijn allemaal met nabewerking in Photohsop.
Uithoudingsvermogen
Iets anders waar de P modellen eigenlijk altijd last van hebben gehad is het uithoudingsvermogen. Ze haalden het einde van de dag net. Voor de P9 is dit geen probleem. De 3.000mAh accu haalt zonder moeite het einde van de dag en kan zelfs met een gerust hart de hele nacht door voor hij moet bijladen. Zelfs Sony heeft hier bij haar Xperia Z3+ en Xperia Z5 moeite mee.
Na de Nexus P6 is de Huawei P9 het tweede toestel dat door Huawei is uitgerust met een USB-C aansluiting en dat is lekker. Geen gepruts meer in het donker en daardoor ook geen krasjes meer op het aluminium rond de aansluiting op het toestel.
Om het toestel snel te laden heeft Huawei een dual-IC laadsysteem aan het toestel toegevoegd. Tien minuten laden moet voldoende stroom leveren om zes uur te bellen. Met de bijgeleverde lader merk ik hier alleen nog niet zo heel veel van. Waarschijnlijk moet je een andere lader kopen om hier echt profeit van te hebben.
Conclusie
Emotion UI kan not haar ruwe randjes, maar eigenlijk zet Huawei met haar P9 gewoon een indrukwekkend toestel neer. De RAW mogelijkheden van de camera zijn een enorm waardevolle toevoeging terwijl de accuduur zeer goed is. De prijs/kwaliteitverhouding is gewoon top.
Beschikbaarheid
De Huawei P9 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.