Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Kan de Plastc pas alle bankpassen vervangen?

Ze maken ineens een hoop herrie, de mensen achter Plastc. Een nieuwe betaalkaart die eigenlijk gemaakt is om vrijwel al jouw bank- en klantenpasjes te vervangen. Hoe doen je dat en hoe groot is de kans dat ze succesvol worden?

Het leuke aan de Plastc kaart is dat het een aantal technieken samenvoegt in één simpel pasje. Zo zit er een e-paper touchscreen op om barcodes, QR codes en belangrijke informatie over creditcards te laten zien. E-paper is zeer dun en ook nog eens sterk en energiezuinig. Bovendien hebben veel barcodelezers nog altijd moeite met barcodes op displays van smartphones. Met e-paper heb je dit probleem niet.

De Plastc kaart bevat ook een programmeerbare magnetische strip. Hoewel de magnetische strip in Nederland vrijwel niet meer wordt gebruikt voor betalingen, zou je er in vele landen nog steeds betalingen mee kunnen uitvoeren. Om deze te gebruiken ‘skim’ je jouw bestaande pas en breng je de data over naar de Plastc kaart.

De Plastc kaart bevat ook een chip voor modernere methoden van betalen net als een NFC chip voor contactloos betalen. Echter geven de mensen van Plastc in beide gevallen aan dat ze via een firmware update deze functie nog moeten activeren. Om dit voor elkaar te krijgen moet het bedrijf de nodige contracten aan gaan met de bankenwereld en voor ze Nederland gedekt hebben… zijn we natuurlijk weer een heel stuk verder.

Ook aan de veiligheid is gedacht. De kaart is op afstand te wissen en je kunt instellen dat de kaart zich automatisch wist als deze een X aantal uur geen contact meer heeft gehad met jouw smartphone. De data terug op de kaart zetten gaat vlot via een eenmalige synchronisatie. Daarnaast zit er een pincode op. Deze heb je nodig om de kaart te kunnen gebruiken. De accu van de Plastc moet zo’n 30 dagen meegaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.