Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Guardo Dashcam Pro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Alle GPS data wordt opgeslagen in het .mov bestand
  • Zeer goede combinatie van lens en beeldsensor
  • Hoge resolutie
  • Goed gebruik van HDR beelden
  • Gaat goed om met tegenlicht
  • Behoorlijk goede resultaten in schemer en in het donker

THE BAD

Het Vlaamse Guardo hebben we de afgelopen jaren toch vooral leren kennen als merk voor actioncams. PRima kwaliteit tegen een relatief lage prijs en een berg accessoires. Nu gaat het bedrijf ook dashcams produceren en dan meteen met functies als lane assist, een hoge resolutie en HDR. De Vlamingen stappen in een nieuwe markt en doen het in één keer goed.

Unboxing

De Guardo Dashcam Pro zit verpakt zoals we dit van een actioncam verwachten. Het product bovenin de doos en de accessoires eronder.
In het doosje accessoires vinden we natuurlijk de 12v/24v duo USB lader met Smart IC (totaal 2,1 ampère), maar ook een extra lang USB snoer (kun je mooi wegwerken achter de interieurpanelen van de auto) en een HDMI kabel met mini HDMI aansluiting. De zuignap en handleiding maken het pakket af.

Design

Binnen de wereld van de betere dashcams is het populair om veel ruimte te geven aan de cameralens. Dit geeft niet alleen het idee dat de camera van hoge kwaliteit kan zijn, veel fabrikanten maken hiervan gebruik om daadwerkelijk een goede camera te bouwen. Zo ook Guardo blijkbaar, maar daar komen we later nog op terug.

Verder is de achterkant enorm netjes afgewerkt. De camera valt immers in het zicht. Wanneer je een nette auto hebt, mag de Guardo Dashcam Pro niet uit de toon vallen. Hier zijn de ontwerpers prima in geslaagd.

Wanneer je de camera in de auto monteert, krijg je een mooie, lange USB kabel. Deze kun je zo achter de panelen van het interieur van de auto verbergen. De kabel zelf sluit je aan op de zuignap en niet op de camera zelf. De zuignap zorgt voor de stroomoverdracht naar de camera.

Wat negatief opvalt aan de zuignap is dat de camera hier relatief laag onder hangt. Dit kan voor mijn gevoel echt wel wat netter en strakker. Een klein verbeterpuntje.

Bediening

Aan beide kanten van het scherm zitten de belangrijkste knoppen van de Dashcam Pro. Met de foto knop rechts leg je een noodopname vast. De knop met het Guardo logo gebruik je om de camera aan of uit te zetten. De overige knoppen dienen allemaal om de menu’s te gebruiken.

Wat me opvalt bij de knoppen is dat het soms wat lastig is om snel, op de tast, de camera knop te vinden. Een dergelijk belangrijke knop verdient het om iets verhoogd te worden of op een andere manier te worden aangepast om het snel gebruik te vergemakkelijken.

Driver Assist

Nieuw in dit prijssegment voor dashcams is de aanwezigheid van Ambarella’s Driver Assist System. Hierdoor kan de dashcam veiligheidswaarschuwingen geven. Denk aan lane departure, maar ook aan waarschuwingen als je aan het bumperkleven bent, de auto voor je ineens begint te remmen of je vergeet de koplampen aan te zetten in het donker.

Tijdens onze rijperiode met de Ambarella software waren we blij verrast met het systeem. Natuurlijk is het niet 100% precies. De enkele lens levert immers geen driedimensionale data. Hierdoor moet de chipset in de camera live berekeningen doen en inschattingen maken op basis van het platte 2D beeld dat binnenkomt. Zie het dus vooral als een dikke bonus.

Beeldprocessor

De Guardo Dashcam Pro maakt gebruik van de Ambarella A7 beeldprocessor. Deze zorgt ervoor dat de beelden die binnenkomen van de beeldsensor worden opgeslagen met HDR kwaliteit en een maximale resolutie van 2560×1080 (Super HD resolutie).

Optisch

Natuurlijk maakt die hogere resolutie geen donder uit als het optiek in de dashcam niet in staat is om beelden met hoge precisie op de beeldsensor te werpen. Om deze reden heeft Guardo een 170-graden objectief ontwikkeld met zes lenzen. Daarnaast is er een IR filter geplaatst om het beeld te verbeteren en onnodige lichtfrequenties te filteren. De beeldsensor die meteen onder de lens ligt is een Omnivision BSI-1 CMOS sensor.

Tijdens ons gebruik van de camera valt op dat de combinatie van vaste lens en beeldsensor inderdaad voor een mooi, scherp plaatje zorgen. Met name voor de registratie van kentekens is dit van belang. Bovendien blijkt de beeldsensor in combinatie met de beeldprocessor erg goed om te gaan met tegenlicht. Zoals je tijdens de voorbeeldopnamen ziet wanneer de zon tussen de bomen door schiet, compenseert de camera heel rustig, maat toch vlot genoeg om zoveel mogelijk beeld te behouden.

Beeld- en gluidkwaliteit

Wanneer je bovenstaande video start, start deze precies op het moment dat we rijden met de Guardo. We hebben bewust de meest lastige omstandigheden opgezocht en zien dat de camera toch prima presteert. Het valt daarbij positief op hoe de camera reageert op invallend licht. Op een TV met 10-bit / HDR ondersteuning wordt het beeld bovendien nog een stuk gedetailleerder. Nu moet je wel weten dat bovenstaand filmpje door Youtube van extra compressie is voorzien. Bovendien hebben we hem op Full HD geüpload. Kijk ik naar de beelden op mijn computer zijn ze echt een stuk scherper dan hoe YouTube ze presenteert.

guardo-dashcam-pro-foto-1

GPS en andere sensoren

En dan is er natuurlijk nog de GPS ontvanger. Deze zorgt ervoor dat je precies kunt zien waar je hebt gereden en hoe hard. Om het bereik te optimaliseren zit de GPS antenne in de zuignap, zo dicht mogelijk op het glas. Speciale sensoren leggen ook de G-krachten op de auto vast. Dit laatste is vooral belangrijk tijdens ongelukken. Het zorgt ervoor dat de camera automatisch beelden van het ongeluk gaat veiligstellen. Handig!

Guardo Player

Voor de liefhebbers van dashcamvideo’s levert Guardo haar Guardo Player mee. Een handig stukje software dat ook analytische data over jouw rijgedrag uit de .MOV bestanden trekt. Zo kun je tijdens het afspelen van de video op de kaart van Google zien waar je op dat moment bent. Welke snelheid je rijdt, G-krachten er op de auto drukken etc. Ook kun je foto’s maken van de videoframes. Deze worden direct opgeslagen op de computer. Bij onze Windows 10 installatie doet de software dit in een verborgen map. Niet heel handig. We hebben hier bij Guardo een melding over gemaakt. Ze gaan kijken of dit handiger kan.

guardo-player

Verder is de indruk van de Guardo Player positief. De interface is simpel, maar er is prima mee te werken. Uiteindelijk gaat het toch om de gegevens die bij de videobestanden zit. Bovendien is het heerlijk dat de gegevens door de camera en de software in het bestand worden bewaard en niet in een los bestand.

Conclusie

We reviewen de laatste maanden steeds minder dashcams, het is een saaie markt geworden. Guardo brengt hier verandering in. Een Dashcam met een prima lens en prima beeldsensor. Gecombineerd met drive assist functies die we kennen van de duurdere auto’s en een leuk stukje software om meer te weten te komen over de ritjes die je rijdt. De nette behuizing maakt het hele plaatje compleet.

Beschikbaarheid

De Guardo Dashcam Pro is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

2 reacties

  1. Ik heb er nu 2 gehad en allebij sloegen ze op een gegeven moment tilt.
    De voorkant werd bij het opladen heel warm .
    Hoe het komt weet ik nog steeds niet.

  2. Jammer het lijkt mij een redelijk apparaat.ik mis alleen Parkeer modus en Wifi of heb ik dit niet goed gelezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.