Ze noemen het een ‘bakvorm rechthoekig’, maar ik geef het meteen toe. Ik gebruik de Le Creuset Bakvorm Rechthoekig vooral veel voor ovenschotels. Niet echt bakken dus als in mooie cakes en dergelijken. Natuurlijk kan ik daar ook de vaatwasserbestendige Les Forgeés braadslede voor gebruiken, maar de anti-aanbak van deze bakplaat is wel heel veel beter.
Ik heb me er eerlijk gezegd wel een beetje over verbaasd. Dat le Creuset met Les Forgeés een superieure anti-aanbak lijn heeft die overal tegen kan, en dan toch ook nog dit soort producten produceert. Oké, er is een enorm prijsverschil en het metaal van deze bakplaten is een stuk dunner… maar het verschil in de kwaliteit van de anti-aanbaklaag mogen we zeker niet over het hoofd zien.
Hoewel je in de braadslede al prima kunt bakken zonder vet, voelt je gewoon dat deze bakvormen nog veel gladder zijn. Misschien is de techniek achter deze laag ook de reden dat deze bakvormen gewoon met de hand afgewassen moeten worden.
Hoe dan ook, echt vuil worden ze niet. Le Creuset heeft de anti-aanbaklaag namelijk keurig rondom de bakvorm lopen. Ook vuil dat aan de buitenkant aankoekt is hierdoor met gemak te verwijderen. Ik heb dit een aantal keer getest en het schoonmaken stelt echt niets voor. Zeker wanneer je er iets ‘droogs’ in bakt zoals koekjes of een taart, is hij met een keukendoekje al schoon te vegen.
De bakvormen van Le Creuset vallen op door de siliconen strip die aan de randen zit. Dit lijken handvatten, maar dit zijn het niet. Zeker aan de onderkant zijn ze een stuk smaller. Hierdoor krijg je nauwelijks ruimte voor de vingers. Niet doen dus. Toch hebben deze siliconen strips een belangrijk voordeel. Wanneer je ovenlappen gebruikt, heb je veel meer grip op de bakvormen. De kans dat je ze per ongeluk uit je hand laat glijden is dus heel klein.
Conclusie
We hebben nu verschillende bakvormen van Le Creuset mogen testen. Bij alle bakvormen blijft het nadeel hetzelfde; ze mogen niet in de vaatwasser. Bij alle bakvormen is het voordeel ook duidelijk; ze zijn wel heel gemakkelijk schoon te maken en de ingrediënten bakken echt niet aan. Elk nadeel heb z’n voordeel.