Ze zijn al zo lang in, dat ze bijna normaal zijn. Ik heb het over de houten radiatorombouw. Dan toch liever een designradiator is mijn mening, maar bij Jaga combineren ze het gewoon. Daar zit het hout standaard om de radiator en dat scheelt een hoop ruimte.
De nieuwe radiator heeft de naam Knockonwood meegekregen. In de basis is de radiator nog steeds van metaal, maar van buiten is deze met hout bekleed. Nu weten we allemaal dat hout onder invloed van temperatuur en vocht kan vaan werken.
Jaga maakt dan ook gebruik van buigbaar multiplex om het houten deel haar body te geven. Dit is multiplex waarbij de houtnerf op alle lagen in dezelfde richting ligt. Bij regulier multiplex ligt de nerf van iedere laag haaks op de voorgaande. Hierdoor krijgt het materiaal haar sterkte en kun je er prima constructies mee maken. Gezien de decoratieve aard van de toepassing, is deze sterkte niet nodig.
Om de radiator ook nog mooi te maken, werkt Jaga deze af met edelfineer. Dit is anders dan de fineerlaag die je doorgaans kent van de meubelplaten van de bouwmarkt of de laminaatvloer waar je op loopt. Edelfineer is geen bedrukt plastic of papier, maar een superdun laagje echt hout. Dit laagje kan tot enkele millimeters dik worden geproduceerd om zo de illusie te wekken dat je met massief hout van doen hebt. Alleen zou dit massieve hout door het werken nooit om de radiatoren gelegd kunnen worden. Het is dus slim omgaan met de mogelijkheden van hout zodat die enorme radiatorombouw eindelijk weer het huis uit kan 😉