Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Grohe Philips Aquatunes

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Prima accuduur
  • Prima geluidsprestaties

THE BAD

  • Bediening op het eerste oog niet heel logisch van opzet, maar dit heeft echt met voorkeuren te maken

Grohe is al jaren een specialist als het gaat om producten voor de badkamer. Maar Grohe weet duidelijk ook dat je niet alles zelf moet willen doen. Audio is een vak apart, zeker wanneer het een plastic speaker betreft. En dan kun je maar beter een partner zoals Philips binnenhalen om samen echt iets goeds te ontwikkelen. Afgelopen week hebben we de Grohe Philips Aquatunes bluetooth speaker getest.

Audio in de badkamer is altijd een enorme uitdaging. Het is een stukje elektra dat je gaat introduceren in een natte ruimte en dat vraagt de nodige maatregelen. Wil je daar niet al teveel tijd en aandacht aan besteden, of is jouw badkamer al af, dan ga je voor een oplossing die gemakkelijk toe te passen is en gewoon werkt. Dan innoveer je door gebruik te maken van de Grohe Philips Aquatunes.

Unboxing

In de doos van de Grohe Philips Aquatunes vinden we naast de speakerunit en de lader vele onderdelen waarmee we de Grohe Philips Aquatunes op onze Grohe douchestang gaan bevestigen. Een duidelijke handleiding maakt het geheel af. Een handleiding die overigens duidelijk door Philips is vormgegeven. De speaker is al deels opgeladen, dus ready to go (al is het verstandig de speaker eerst helemaal op te laden).

Design

Grohe en Philips zijn allebei merken waarbij design een belangrijk onderdeel van het productontwikkelingsproces vormt. Dat zien we ook weer terug in de Grohe Philips Aquatunes. Deze speaker is deels vormgegeven als handdouche, maar heeft bij de stangklem de typische vorm die we van het Grohe douchemateriaal kennen. Alleen qua kleur wijkt hij af door gebruik te maken van wit plastic in plaats van plastic met een Chrome folie erop. Dat zou de speaker ook echt een kitschding gemaakt hebben. Juist door wit te gebruiken vinden de merken een mooi balans voor in de badkamer. Bovendien is het ook weer de kleur van bijvoorbeeld de elektrische tandenborstels. Je krijgt dus toch een beetje harmonie in de badkamer.

 

Montage

De montage gaat volledig schadeloos voor jouw douchestang. Net als bij jouw handdouche, klem je deze speaker op de rail met een klem die rondom gesloten is. Met behulp van verschillende siliconenrubbertjes wordt de Grohe Philips Aquatunes op maat gemaakt voor jouw douchestang. De set is geschikt voor douchestangen met een doorsnede van 20mm, 22mm en 25mm. Een boutje in de klem geeft je de vrijheid om hem nog iets te vernauwen, mocht dat nodig zijn om de klemkracht te vergroten.

Let er wel op bij montage van de Grohe Philips Aquatunes dat de plaatsing enigszins definitief is. In tegenstelling tot de houder van de handdouche is deze niet meer in hoogte verstelbaar nadat hij is vastgezet. Uiteraard kun je hem wel weer losmaken.

Tip van onze kant mocht je hem weer los moeten maken; gebruik een zakmes om het witte afdekkapje los te wippen. Een schroevendraaier is al snel veel te dik waardoor je het plastic zal beschadigen. Denk hier dus even aan mocht je hem ooit moeten verwijderen.

Koppelen

De Grohe Philips Aquatunes is in de praktijk vooral gewoon een bluetooth speaker zoals we die ook van Philips kennen. Aanzetten, bluetooth knop ingedrukt houden en koppelen met je smartphone of tablet. Meer tijd en aandacht vraagt het niet. Het bereik van de bluetooth tech die erin zit ligt op 10 meter zonder obstakels. Dus groot genoeg voor de reguliere badkamer.

Accuduur en laden

De accuduur van de Grohe Philips Aquatunes ligt op zo’n 8 uur. Dit in bij gemiddeld volume. Ik zet hem zelf voor mijn gevoel ook niet veel harder dan dat omdat de speaker vlak achter het hoofd zit. Lig ik in bad, ben ik verder van de speaker verwijderd, maar heb ik geen lawaai van de douche waar deze overheen moet. Eigenlijk pas ik het volume niet meer aan. Als ik dan de gebruiksmomenten van deze week bij elkaar optel, kom ik op ongeveer de geclaimde 8 uur.

Opladen gaat via een inductielader. Dit is dezelfde technologie die Philips al jaren voor haar tandenborstels gebruikt, maar tegenwoordig ook terug te vinden is in bijvoorbeeld smartphones. Wel heeft de lader van de Grohe Philips Aquatunes een hele specifieke vorm om de speaker voldoende stevigheid mee te geven. Het idee is dat je hem ook kunt gebruiken wanneer hij aan het laden is.

Bediening

Voor de bediening zitten twee sets van drie knoppen op de Grohe Philips Aquatunes. Uitgaande van de positie aan de douchestang, zit bovenop de power knop met daarnaast de volumeknoppen. Op de rechter zijkant zit de bluetooth knop en de knoppen om tracks te skippen of opnieuw te starten. Qua oriëntatie is het een beetje vreemd dat je de knop met het pijltje naar beneden in moet drukken om een track verder te gaan. Zet je de Grohe Philips Aquatunes in haar lader, klopt die knop qua oriëntatie wel weer. Dit is een typisch stukje design waar je het eigenlijk nooit goed kan doen en iedereen een eigen voorkeur zal hebben. Ik zou de twee knoppengroepen bijvoorbeeld liever andersom gezien hebben. Maar wat maakt het uit wanneer je dit feitje gewoon weet en de knop dagelijks gebruikt?

Geluidservaring

De Grohe Philips Aquatunes is een speaker met een single-driver design. Dat wil zeggen dat alle tonnen van hoog tot laag uit dezelfde driver moeten komen. Een gruwel voor de audiofiel, maar echt prima voor dit doel. De akoestiek in badkamers is sowieso een drama, dus als audiofiel moet je het onderwerp maar een beetje mijden.

Grohe Philips Aquatunes Exploded View

Terug naar de gewone gebruiker (waar ik mezelf toch ook gewoon toe bestempel). Dan kunnen we zeggen dat het geluid voor reguliere popmuziek echt prima is. Philips heeft veel ervaring met de bouw van dit soort simpele speakers in plastic behuizingen en dat hoor je. Het is ook bewonderenswaardig hoe hard ze hebben moeten werken aan het geluid dicht maken van de speaker zonder teveel ‘randjes’ waar vuil in zou kunnen zitten. Je merkt dat de Grohe Philips Aquatunes echt vecht om haar beats naar buiten te krijgen en nog weet te winnen ook.

Ben je wat meer dance minded onder de douche, is het handig om een muziek app te gebruiken met een equalizer functie. Grappig genoeg wil je namelijk de bass iets terugzetten voor het beste geluid. Niet dat de bass overdreven zwaar is, maar de bass wil de hoge tonen anders iets te ‘rauw’ afkappen. De muziek klinkt dus gewoon beter met minder bass.

Conclusie Grohe Philips Aquatunes

Snel en simpel muziek in de badkamer. Zonder in te boeken op de stijl van jouw badkamer. Dat is het idee waarmee we de badkamer van Het Innovatieve Huis van muziek voorzien. Qua speakercapaciteit heeft de Grohe Philips Aquatunes ruim voldoende te beiden voor onze badkamer van 3×3 meter en het geluid is voor een speaker van dit formaat onder de moeilijke omstandigheden echt dik in orde.

Beschikbaarheid

Ook zelf jouw Grohe douche een muziekupgrade geven met de Aquatunes? Je vindt de Grohe Philips Aquatunes onder anderen bij Bol.com.

Het Innovatieve Huis

2 reacties

  1. Hi! Beetje gekke vraag misschien maar ik krijg met geen mogelijkheid het bevestigingsgedeelte met de rubbertjes uit elkaar om dat deel op de stang te bevestigen. Hebben jullie tips? Dit kan ik helaas niet uit jullie video of verhaal halen. Help!

  2. Je moet het witte plaatje er even uit wippen. Dit kan met een kleine schroevendraaier. Wees slim, doe een stukje stof om de schroevendraaier zodat je het plastic niet onnodig beschadigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.