Koop je nieuwbouw in een bestaande wijk, dan is de kans groot dat je nog een gasaansluiting krijgt. Dit is geregeld in de gasaansluitplicht. Alleen in wijken met stadsverwarming kan men hier onderuit komen en woningen zonder gas opleveren.
In een tijd waarin we zelf elektriciteit kunnen opleveren is het bijna gek om niet op elektra of andere bronnen te verwarmen en te koken. Vanaf 1 januari 2018 wordt de gasaansluitplicht dan ook herzien volgens Natuur&Milieu. Dit is ook belangrijk voor de klimaatdoelstellingen van Nederland. In 2032 mag Nederland volgens de norm nog maar 1 miljoen gasaansluitingen tellen waar dit er nu nog 7 miljoen zijn. En als we dan woningen met gas blijven bouwen, komen we daar natuurlijk nooit aan.
Toch zijn er al vele alternatieven om te stoken. Denk aan het gebruik van infraroodpanelen, maar ook warmte uit elektrische heaters (al is dat qua rendement niet heel interessant) en stadsverwarming. En dat laatste blijft een goede reden om juist bij gas te blijven. De prijzen voor stadsverwarming zijn in Nederland relatief hoog. Het zou mooi zijn als natuur&milieu daar ook voor in actie komt.