Je merkt het misschien al aan de titel van deze review. Een review van de Crushgrind Brazil. Een klassieke koffiebonenmolen in een modern jasje waarbij we er voor kiezen dit mooie molentje op een hele andere manier te gebruiken. Want: BBQ seizoen!
Koffie
Op de redactie van JFK zijn ze enorme liefhebbers van fijne, versgemalen koffie. De aroma’s van de koffieboon komen dan prachtig vrij en vullen de keuken terwijl het zwarte liefdessapje later onze tong mag verwennen.
Hoewel we een prachtige koffiebonenmachine hebben staan die dit allemaal voor ons doet, hebben we de afgelopen maanden met de CrushGrind Brazil mogen spelen. Ideaal voor wanneer je met de hand filterkoffie of espresso gaat bereiden. Niet vreemd, want CrushGrind heeft ooit een belangrijke uitvinding gedaan.
Ze hebben namelijk het keramische maalsysteem ontwikkeld dat we onder anderen tegenkomen in high-end koffiemachines. Inderdaad. De mensen van CrushGrind zijn zo slim geweest de technologie in licentie te geven. Daarmee proef je ook het verschil tussen koffie uit een goedkope machine, dus met een plastic maalwerk, en dat van een duurdere machine met een keramisch maalwerk. Het geheim zit hem in de wrijvingshitte. Daar heb je met een keramische molen geen last van. De boon verbrandt dus niet tijdens het malen. Hierdoor behoudt je de pure smaak van de koffieboon.
Ook deze CrushGrind Brazil bevat zo’n keramisch maalwerk. Net als de vele kruidenmolentjes die ze bij CrushGrind ontwikkelen en die je vast wel eens in restaurants op tafel hebt zien staan.
Kruiden
Dezelfde techniek is namelijk van groot belang bij het vermalen van kruiden. Gedroogde kruiden hebben namelijk oliën ingekapseld zitten. Die oliën leveren de smaak aan de kruiden. Dit verklaart ook waarom versgemalen kruiden zoveel sterker zijn van smaak dan de kruiden die je als poedertje in de winkel haalt. Daar zit al geen druppel olie meer in. Eigenlijk koop je dan puur een restproduct.
Hele kruiden halen en voor iedere soort kruiden een CrushGrind molentje halen is natuurlijk wat prijzig. En dat is waar de CrushGrind Brazil ineens heel interessant wordt. Het molentje bevat een enorm reservoir en kan hierdoor goed gebruikt worden om kruidenmixen van gedroogde kruiden te maken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat bepaalde kruiden wellicht niet droog genoeg zijn. Zo heeft hij bij mij wat moeite met uitsnippers van het Makro huismerk. Die zijn simpelweg niet hard genoeg. Maar laat je dan een paar koffiebonen mee malen, krijg je toch het resultaat dat je hier op de foto ziet.
Unboxing
Maar eerst, wat zit er allemaal in het doosje van de CrushGrind? Natuurlijk het molentje zelf, maar ook een enorme en enorm handige standaard. Verder nog een beetje documentatie en klaar.
Design
Het design van de CrushGrind valt tussen modern en klassiek. Zowel de molen als de houder hebben erg strakke vormen en passen daardoor in iedere keuken. De zwengel van de molen is echter veel sierlijker vormgegeven. Oké, dit komt de stevigheid van de zwengel ook ten goede, dus misschien was het een moetje. Hoe dan ook, het ziet er allemaal hoogwaardig afgewerkt uit. Complimenten hiervoor.
Het keramische molentje is natuurlijk af te stellen op de korrelgrootte die jouw voorkeur heeft. Handig, want dit is ook erg bepalend voor de smaak van de koffie of het mondgevoel op het moment dat je een kruidenmix aan het maken bent.
Kruidenmixen en rubs
Maar dan waar het om gaat. BBQ seizoen. Mijn favoriete rubs zijn namelijk rubs op basis van verse koffie. En hier kan ik het molentje heel goed voor gebruiken. Ik begin met een eetlepel grdroogde uien, een lepel gedroogde knoflook, een theelepel cayennepeper, een eetlepel zwarte peperbolletjes, vier eetlepels rietsuiker en vier eetlepels koffiebonen. Op deze volgorde gaat het allemaal in de machine en draai ik alle gedroogde kruiden prachtig fijn. Om het af te maken vul ik het geheel aan met 1 eetlepel pimenton. Dat is nou eenmaal niet anders dan in poedervorm verkrijgbaar. Je merkt, ik kook zoveel mogelijk zoutloos, zo ook in deze mix.
Wat opvalt is hoe ragfijn de Brazil alles heeft gemalen. Ik had niet anders verwacht natuurlijk. Daarnaast geurt en smaakt de kruiden echt fantastisch. Het resultaat is niet te vergelijken met wanneer ik mijn vijzel voor deze klus zou gebruiken. Het resultaat is veel gelijkmatiger waardoor het beter in het vlees kan trekken en daarmee beter haar smaken afgeeft. Daarnaast is de smaakbeleving net zo vers als van de vijzel. Bovendien kun je het maalmechanisme ook heel mooi afstellen in deze molen.
Schoonmaken
Natuurlijk heb ik ook nog verschillende andere kruiden door de machine heen gehaald. Maar nu hoor ik je ook denken, hoe maak ik die CrushGrind weer schoon. Je wilt geen smaakoverdracht toch?
Binnen dezelfde kruidenmix maakt smaakoverdracht helemaal niets uit. Daarom bouw ik het reservoir van de CrushGrind op met de koffiebonen op het eind. Die grove bonen moeten flink malen en verwijderen het gros van de restanten van de kruiden uit de molen. Die zijn doorgaans sterker van smaak dan de koffiebonen. Maar dan moet je natuurlijk wel een recept met koffiebonen hebben ;-).
Om de laatste restjes uit de molen te krijgen gebruik ik gewoon een spuitbusje met perslucht. En dan een busje met een lange spuit eraan. Daarmee blaas je alle grove stukken eruit. Heb je dan helemaal geen smaakoverdracht? Jawel. Je houdt altijd wel iets. Maar iedere dag dat de CrushGrind kan luchten, verliezen eventuele resten in de CrushGrind Brazil aan kracht. En als je daarna toch weer met gedroogde kruiden start, zal je er in de praktijk vrijwel niets van merken.
Conclusie: CrushGrind Brazil
Het is wat oubollig, maar ook erg gezellig. Een vorm van ambacht. Gewoon zelf je koffiebonen malen. Daar is de CrushGrind erg goed in, maar je kunt nog veel meer met dit mooie molentje. In onze review las je hoe we hem vol inzetten om prachtige kruiden te vermalen voor de mooiste BBQ rubs. Juist door het enorme formaat kan dit erg goed.