Lekker groen jouw powerbankjes opladen met energie uit de zon. Deze zomer kan het met de handige Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts. Oké, er is er ook één half zo groot… maar wij willen onze powerbanks natuurlijk zo snel mogelijk vol hebben. Dus wij testen het grootste model van het Nederlandse merk.
Unboxing
In de doos van de Solar Panel Booster 24 Watts vinden we de nodige documentatie, kabels en een karabijnhaak.
Design
De Solar Panel Booster 24 Watts is een handige etui waarin de solar panelen netjes zijn weggewerkt. Daarnaast zit er een etui in die de kabels en karabijnhaak huisvest. Leuk detail is dat vele powerbanks hier ook in passen, dus die zitten veilig opgeborgen tijdens het laden.
Xtorm heeft voor de Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts een stevige soort Nylon gekozen die goed schoon te maken is. Daarnaast zit er een stevige haak aan. Deze kun je gebruiken om het ding bijvoorbeeld aan een tent vast te maken. Handig!
Zonnekracht
Xtorm heeft bij de ontwikkeling van de Solar Panel Booster 24 Watts gekozen voor panelen van SunPower. Dit is het bedrijf dat onder anderen de panelen leverde voor de Solar Impuls 2. Het eerste vliegtuig dat op zonne-energie de wereld rond vloog. Xtorm heeft dus duidelijk de Chinese paneeltjes laten schieten voor een bekende naam uit de industrie.
Met dit in het achterhoofd is het niet vreemd dat de Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts in staat is om op een dergelijk klein oppervlak al 24 Watt aan energie op te wekken. Dit is een efficiëntie van 22%. Ter illustratie, het gros van de betere Bovendien lijken de panelen festival proof. Mijn kinderen zijn er in hun speelsheid al meerdere keren overheen gelopen en zelfs gefietst. Geen barsten te zien en de energieopbrengst is nog steeds gezond.
Of je daadwerkelijk die 24 Watt gaat opwekken is natuurlijk nog maar de vraag. Het hangt sterk af van hoeveel licht de zonnecellen opvangen in de zon. Hoe langer ze in de volle zon liggen, hoe hoger het rendement. Maar… let wel een beetje op. Smartphones en andere gadgets met een display hebben het heel zwaar in de zon. Ze kunnen de hitte vaak niet aan. Het is dus handiger een powerbank te laden dan een smartphone. Die smartphone laadt je dan later weer met de powerbank. Of gebruik gewoon een lange USB kabel om de smartphone uit de zon te houden. Dat kan natuurlijk ook.
Maar dan terug naar het opladen. De Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts biedt twee USB poorten met een gecombineerde maximale output van 2 ampère. Daarmee kan één smartphone, tablet of powerbank dus op hoge snelheid worden geladen. De Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts levert ongeveer 1.500mAh per uur af onder het Nederlandse zonnetje. Een flinke powerbank als de Xtorm Discover 17.000 heeft dus een goede dag nodig om helemaal te laden, maar op een lange zomerdag is dat mogelijk. Als je niet in Nederland bent ;-). In mijn achtertuin heb ik twee dagen nodig om hem volledig te laden. Maar dan laadt ik er in de tussentijd ook één keer mijn LG G6 smartphone mee op.
Veiligheid
Bij het laden via zonne-energie komen flinke stromen voor. Deze kunnen jouw gadgets beschadigen, maar gelukkig is er nog de Hollandse zekerheid. Xtorm is zuinig op haar reputatie en heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden gadgets tegen overladen beschermd, maar zit er ook een systeem in om oververhitting van de elektronica te voorkomen. Tenslotte gebruikt Xtorm een APM power management chip die de stroomtoevoer op de aangesloten apparaten afstemt.
Conclusie: Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts
Het ontwerp van de Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts is extreem handig. Maar het gaat er natuurlijk om dat je jouw smartphone op een fatsoenlijke manier in de zon kunt laden. Geen enkel probleem zo blijkt. De Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts haalt echt prima laadsnelheden. Zonder twijfel de beste solar laadoplossing die ik tot nu toe heb gebruikt.
Beschikbaarheid
De Xtorm Solar Panel Booster 24 Watts is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.
4 reacties
Mijn ervaringen met de Solar Booster zijn helaas niet goed. Bij bewolkt weer komt hij niet verder dan 0,1 of 0,2 Ampere; bij zon maximaal 2,1 Ampere. De iPhone blijkt niet op te laden met 0,2 (geen oplaadsymbooltje). Als na bewolking de zon weer tevoorschijn komt, moet je eerst de lightning kabel uit de iPhone halen en er weer in doen; anders start hij niet met laden, helaas.
We zien dat diverse merken inmiddels een minimale stroomtoevoer nodig hebben voor ze willen opladen. Dit wordt door de software in jouw smartphone bepaald. Vier jaar geleden was dit nog nauwelijks een probleem.
Vandaag heb ik het derde exemplaar van de Xtorm Solar Panel Booster geretourneerd.
Het is weer defect.
Bij eerdere exemplaren gaf de ampere display “0,0” bij een anderen “ER” aan.
Het derde exemplaar heeft het heel even goed gedaan. Dan levert dat bij blauwe lucht een hoeveelheid op van tussen de “0,8” en “3.0”. Maar helaas, van de ene op de andere dag, komt de score op de display – bij gelijkblijvende weersomstandigheden – niet meer boven de “0,2”.
Na het ontvangen derde exemplaar van het zonnepaneel, wel bevestiging van Xtorm gekregen dat de garantie ingaat nadat ik het derde exemplaar heb ontvangen. Dat is gelukkig wel goed geregeld.
Het vertrouwen in dit zonnepaneel? Ik raad je aan die garantie meteen te verlengen, die kan je wel eens nodig hebben.
Jan
Voor de tweede maal heb ik een kapotte solarcell (AP275U) de gehele vakantieperiode bij me gehad. Dit is erg teleurstellend voor zo’n prijzige solar cell. Toen de eerste stuk ging, waarschijnlijk doordat deze niet bestand was tegen de warmte, heb ik een nieuwe gekregen en ook deze ging stuk tijdens een meer zonnige vakantie. Mijn vertrouwen in het merk Xtorm is hele maal weg. Zal nog wel proberen om een nieuwe te krijgen, maar liever mijn geld terug.