Headsets die muziek via het kaakbeen geleiden zijn nog altijd zeldzaam. Aftershokz heeft zich inmiddels in deze techniek gespecialiseerd. Het nieuwe vlaggenschip van dit merk is de Aftershokz Trekz Air.
Unboxing
Aftershokz verpakt haar Aftershokz Trekz Air netjes met een siliconen softcase om de headset in te bewaren, een micro-USB laadkabel en een setje echte oorproppen voor wanneer je jezelf met de muziek wenst af te sluiten van de buitenwereld.
Design
Qua design hebben we ook de vorige generatie er even bij gepakt. We zien dat het ontwerp in grote lijnen gelijk is gebleven, maar er toch een hoop verfijning heeft plaatsgevonden. De hoofdband is een stuk dunner geworden. Dit komt door een nieuw frame van titanium. Ook het accu compartiment is kleiner geworden alsmede de bedieningseenheid. Hierdoor is de bluetooth headset ook een stuk lichter geworden ten opzichte van de vorige generatie.
Audiokwaliteit
De audiokwaliteit blijft natuurlijk een dingetje. De technologie is in eerste instantie vooral ontwikkeld om spraak weer te geven. Muziek vraagt net iets meer van de kwaliteit en de frequenties die hoorbaar zijn.
Hiervoor kan Aftershokz niet terugvallen op klassieke ontwikkelingen in speakerontwerp. Er is maar een trilmotor om het geluid weer te geven en dan is de warmte van het geluid ook nog afhankelijk van het kaakbeen en de huid. Voor iedereen is het geluid dus net even anders.
Waar kun je dan wel aanwerken? De zuiverheid van het geluid. Hiervoor heeft Aftershokz zelf de nodige technologie ontwikkeld en daar vallen de headsets dan ook in op. Het geluid is zuiver. Ook qua volume presteert de headset prima.
Maar…. Het blijft ook een open muziekbeleving. Je hoort de muziek dus door het omgevingsgeluid heen. Ik heb met de headset in de ICE naar Nederland gezeten. Ik hoor mijn muziek of de series die ik op mijn smartphone kijk en krijg toch mee wat er om me heen gebeurd. Erg comfortabel. En ook bij het hardlopen buiten, hoor ik auto’s achter me aankomen. Dit maakt het sporten veiliger.
Het gaat bij deze headset er echt niet om de beste audiokwaliteit neer te zetten. Zolang je de omgeving hoort, heb je altijd andere geluiden die jouw ervaring negatief beïnvloeden. Maar… de muziek is wel zuiver en echt muziek. Dik in orde dus.
Bediening
Bediening van de muziek en het volume kan met de knoppen bij het rechter oor. Die zijn nu wat kleiner geworden. Aftershokz heeft nog wel een referentiepunt proberen toe te voegen, maar in de praktijk ben je in het begin echt wel even aan het zoeken. De bediening om muziek te pauzeren en gesprekken aan te nemen, verloopt via de knop op het linker trilding (geen idee hoe we dit moeten noemen). Deze knop is lekker groot, snel en goed toegankelijk.
Draagcomfort
De eerste uren met een headset als deze zijn even wennen. De Aftershokz Trekz Air valt immers niet op het oor, maar moet er net voor. Hij moet ook een klein beetje klemmen om op haar plaats te blijven zitten en dat mag niet irriteren. Door het gereduceerde gewicht, hoeft hij minder te klemmen en dat voelt zeer prettig aan. Het draagcomfort is dus echt flink gelift.
Conclusie: Aftershokz Trekz Air
Tijdens het sporten behoren de Aftershokz headsets al tot mijn persoonlijke favorieten. Met de Trekz Ais heeft het merk het draagcomfort verder verhoogd terwijl het geluid ongewijzigd goed blijft. Een no-brainer om deze met een sterke score te belonen.