Ongeveer twee jaar geleden bracht Linksys de iconische WRT series terug, maar ditmaal als routers in een wel heel sci-fi jasje. En met dat design kunnen ze het natuurlijk prima opnemen tegen Netgear’s Nighthawk. Maar om echt het verschil te maken, is Linksys een samenwerking aangegaan met Killer Networking.
Unboxing
Linksys verpakt haar routers al jaren op een hele nette manier. Stoer zelfs wanneer je de doos van de Linksys WRT32X voor het eerst opent. De router ligt keurig in zwart schuim, net als de antennes.
Design
Ondanks dat de uiterlijke vorm van deze WRT router gewoon overeenkomt met de eerdere WRT routers van Linksys, is deze all-black. En dat geeft de Linksys WRT32X toch net een wat stoerder uiterlijk dan haar blauw-zwarte voorgangers. Ook dit ontwerp is weer stapelbaar, dus je kunt er switches en de NAS uit de WRT series onder zetten… al heb je dan wel blauw-zwarte componenten in jouw ‘stack’.
Wat erg plezierig is aan deze serie routers is het display. Linksys heeft erg veel ruimte gereserveerd voor de iconen die de status van de WiFi netwerken en de LAN poorten weergeven. In het donker hoef je in veel gevallen de tekst er onder niet te lezen om te weten wat ze vertegenwoordigen en dat is erg fijn.
Specs
Onder de motorkap van de Linksys WRT32X ligt een dual-core 1.8GHz processor. Deze zorgt voor snelle herkenning en afhandeling van netwerkverkeer. Daarnaast neemt hij veel functies van haar voorganger over. Zo is het een echte dual-band router, dus gescheiden antennes voor 2.4GHz en 5GHz. Met behulp van Tri-Stream kan de router op 5GHz de bandbreedte vergroten naar 160MHz. Daarnaast wordt MU-MIMO gebruikt om het laatste beetje snelheid uit de 5GHz band te trekken.
Je krijgt 4 gigabit LAN poorten die allemaal over herkenning voor Killer Networking producten beschikken. Er is een gecombineerde USB 2.0/eSATA poort aanwezig om bijvoorbeeld een eSATA harddrive aan de router te koppelen en zo een simpele NAS op te bouwen. Daarnaast krijg je hiervoor ook nog een USB 3.0 poort.
De firmware van de Linksys WRT32X is helemaal aangepast op gamers. Dit zie je ook terug in de interface van de Linksys WRT32X. Die zou ik eerlijk gezegd ook graag op andere Linksys producten terugzien. Hij ziet er een stuk strakker uit en reageert lekker vlot.
Daarnaast is de router van een auto-update systeem voorzien. De router haalt dus zelfstandig updates binnen. Top!
Killer Prioritization Engine
Waar de Linksys WRT32X echt opvalt is de samenwerking met Killer Networking. Door deze samenwerking beschikt de Linksys WRT32X over de Killer Prioritization Engine. Dit moet je een beetje zien als QoS (Quality of Service) dat al jarenlang op routers aanwezig is. Een geautomatiseerd systeem dat haar best doet te herkennen wat voor een soort data door de router stroomt om prioriteit op bepaalde soorten data te geven. Zo zou een reguliere download er niet voor mogen zorgen dat een livestream wordt onderbroken, laat staan een VOIP gesprek. Andersom moet het er ook voor zorgen dat gamers een lage ping hebben.
Bij de Killer Prioritization Engine gaat dit nog een stuk verder, mits je een Killer Networking computer of laptop op de router hebt aangesloten. Alienware, Acer, Gigabyte en MSi maken hardware met Killer Networking LAN kaarten erin. Dat wil zeggen, voornamelijk in de gaming producten van de merken. En aan die hardware heb je geen donder zonder een compatible netwerk om die hardware op aan te sluiten.
Wanneer de router een Killer compatible product herkent, wordt de communicatie tussen beiden deels opnieuw ingericht. Hierdoor weet de router de ping tot 77% omlaag te brengen. Nu hebben we geen labtest kunnen uitvoeren, maar in de praktijk ervaren we wel een sterk verlaagde ping. En daar zit het grote verschil met QoS.
Nederland is een land waar we volop breedbandverbindingen hebben. Oké, het buitengebied niet, maar daar spelen ze vooral Goat Simulator, toch? ;-).
De gamer weet natuurlijk al dat de ping over glasvezel een stuk lager ligt dan bij coax. Maar een 50 megabit verbinding of een 500 megabit verbinding, maakt echt geen verschil wanneer je aan het gamen bent. Een game gebruikt gemiddeld 0,2 megabit aan data. Tenzij je de game eerst nog moet downloaden natuurlijk ;-). Het gaat puur om de ping. Hoe lager de ping, hoe eerder jouw schot over het netwerk gaat en hoe kleiner de kans dat jouw tegenstander jou toch als eerste neerknalt.
Een neveneffect is dat het streamen van video’s op jouw gaming rig ook een stuk gemakkelijker gaat. Killer Networking kijkt namelijk niet naar wat jouw machine echt doet. Het ziet jouw machine met Killer LAN kaart en geeft dus volle prioriteit.
En nu noem ik alleen nog maar het gebruik van een bedrade verbinding. Als gamer heeft dat immers altijd jouw voorkeur. Sterker nog, ik bedraad altijd zoveel mogelijk hardware in huis. Gewoon omdat het stabieler is. Maar de Linksys WRT32X heeft ook Killer Wireless-AC ondersteuning. Ook over de WiFi knal je harder over het netwerk, al is de winst wel kleiner.
Bereik
Linksys claimt met de Linksys WRT32X een groter bereik in huis te hebben, dat is ten dele waar. Het agentschap telecom in Nederland heeft een limiet ingesteld waarop WiFi apparatuur maximaal mag uitzenden. Al jaren zien we dat routers in alle prijsbanden effectief met evenveel kracht uitzenden. Gebruik je nu repeaters en access points in huis, is dat met jouw nieuwe Linksys WRT32X waarschijnlijk nog steeds zo. Maar… deze router maakt wel gebruik van beamforming. Met haar vier antennes kan de router het signaal beter richten op die apparaten die dit nodig hebben.
Conclusie: Linksys WRT32X
Aan al die killer networking hardware in jouw gaming PC’s heb je echt helemaal niets, tenzij je een compatible infrastructuur hebt. Met de Linksys WRT32X wordt deze eindelijk toegankelijk en ja, ik heb ervaren wat dit met de ping doet. Vooral FPS spelers zullen heel gelukkig worden van deze Linksys WRT32X router. En verder hoop ik dat de nieuwe UI van de router snel naar andere Linksys hardware komt, want die is ook lekker snel.