Caterpillar is bekend als merk in de bouw. Schoenen, kleding en andere nevenproducten vinden hun weg naar de serieuze klusser of bouwvakman. Nu is er de CAT S61. Een smartphone die robuust genoeg is om mee te nemen naar de bouwplaats. Maar is ie ook slim genoeg?
Smartphones zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Maar wie klust of op bouwplaatsen werkt, weet dat de eisen voor een goede telefoon anders zijn. Allereerst moet de telefoon robuust zijn en dus tegen een stootje kunnen. Niet onbelangrijk is de accuduur. Die moet gewoon zeker een dag mee kunnen gaan. Als de telefoon afgaat wil je m ook kunnen horen. Een goede luidspreker is dus ook onmisbaar. Om deze redenen zie je vaak oude simpele telefoons in de borst- of broekzak van bouwspecialisten. Daar moet een einde aankomen moeten ze bij Caterpillar gedacht hebben. Althans bij de Bullit Group. Dat is namelijk het bedrijf dat de telefoons onder het CAT merk op de markt brengt. Zij hebben ruime ervaring met robuuste en waterdichte telefoons. Maar welke slimme functies zijn nodig om op de bouw ook echt van nut te kunnen zijn?
Slimme functies
De CAT S61 heeft naast robuustheid als killer feature de FLIR warmtebeeld camera aan boord. Specialisten die thermische camera’s gebruiken kennen FLIR als maker van hoogwaardige warmtebeeld camera’s. FLIR heeft de technologie beschikbaar gemaakte voor smartphones met hun eigen losse module. Echter op een bouwplaats wil je niet staan hannesen met lose opzetstukjes. De geïntegreerde warmtebeeld camera levert unieke beelden. Snel zijn warmte lekkages in gebouwen of leidingen te traceren. Bij een verstopte gootsteen is het nu gemakkelijk op te sporen tot waar de verstopping zit zolang de leidingen te fotograferen zijn. Bij elektrische schakelingen zijn zelfs met een warmtebeeldcamera storingen waar te nemen door de warmteontwikkeling. In de handen van een vakman blijkt de FLIR module een krachtig gereedschap.
Een ander gereedschap van de CAT S61 is de laser afstandmeting. In theorie super handig. In de praktijk is deze minder nuttig. Allereerst moet je telkens de meting kalibreren. De resultaten zijn een goede schatting maar onvoldoende om materiaal op af te zagen. Voor een snelle inventarisatie dus prima, maar niet voor exacte metingen. Ronduit onhandig is het dat wanneer je hoogte wilt meten, dat het beeldscherm naar beneden gericht is. Zo zie je dus niet wat je aan het doen bent.
Niet onbelangrijk is het om als klusser de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Op bouwplaatsen kunnen vaak gassen ontstaan die niet gezond zijn. Maar het kan ook een te grote hoeveelheid stofdeeltjes betreffen. Onze testklusser van hennyworks.nl kreeg een melding bij het zagen van plinten. Een raam openen deed het alarm verdwijnen. Continu meet de S61 de luchtkwaliteit. De S61 zou wel beter mogen vermelden wat er nou precies gemeten wordt. Wat is de juridische waarde als later blijkt dat je te lang in een ongezonde omgeving hebt gewerkt?
Stevige telefoon
Alles aan de S61 ademt robuustheid en professionaliteit. In de afgelopen drie maanden hebben we op de bouw en bij klussen de telefoon gebruikt. De accu is waanzinnig goed. Met gemak houdt de telefoon het twee volle klusdagen vol. De behuizing en het glas zijn kras en valbesteding. Enkel voor verfspetters zou je misschien een dun hoesje wensen. Telkens wanneer onze testklusser de telefoon op een werk tevoorschijn haalt is de WOW factor er. Voor je het weet sta je elke keer een kwartier over je telefoon te kletsen. De warmtebeeldcamera oogt steevast bewondering. Indien we voor elke warmtebeeldfoto een tientje hadden ontvangen, dan was de telefoon al dik terugverdiend. Wellicht een interessant businessmodel voor S61 gebruikers. De telefoon behoeft geen hoesje. Echter mist wel een holster of draadje zoals Crosscall hun telefoons levert. Die telefoons vallen niet zomaar op de grond door de zekering aan een rolkoord. Een aanrader voor CAT om dit bij de volgende telefoon mee te leveren.
Gebruik
Het uitpakken van de S61 mag echt meer een feestje. Het is ronduit een saaie ervaring. De S61 heeft de gewone Android telefoon voor onze testklusser verdrongen. Die ligt thuis in de la voor de weekenden. Elke werkdag gaat de CAT S61 mee. Het formaat en gewicht blijken in de praktijk erg mee te vallen. Het praatje over de telefoon blijkt een leuke ijsbreker. Opladen gaat redelijk snel maar mist een draadloze optie. Dat zou handig zijn in combinatie met de DockQi lader die wij onlangs hebben getest. Zeker voor wie veel in en uitstapt, is een draadloze lader een aanwinst. Het klepje waar je de laadkabel insteekt is ook het meest kwetsbare deel. Wanner dat klepje het begeeft is de telefoon zeker niet meer waterdicht. Een extra reden voor CAT om de volgende versie draadloos laadbaar te maken. Het volume van de telefoon is in alle opzichten goed. Een luide ringtone, goed geluid aan het oor en zelfs in noodgevallen te gebruiken als klusradio. De foto’s zijn scherp en veel beter dan de doorsnee robuuste telefoons bieden.
De telefoon heeft speciale toetsen voor de klusapps. Jammer dat de knopjes niet verlicht zijn. In een aantal situaties zou dat erg handig zijn geweest. De klusapps had CAT zich kunnen besparen. Ze voegen niet echt veel toe.
Conclusie
De CAT S61 is een puike klustelefoon. De robuuste bouw, de accu en de FLIR camera maken de premium prijs verantwoord. Een holster, draadloos opladen en veiligheidslijn zouden het geheel net af maken. Voor je het weet is het voor de klusser zijn/haar mobiele kantoor.
De CAT S61 is online te koop en kost 899 Euro.