Foto van Jeroen
Jeroen

Review: Velux Active & Velux Integra (Smart Solar dakraam met een app)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zonne-energie
  • Prachtig afgewerkt
  • Climate Sensor
  • Regen Sensor
  • Ventilatie
  • Via App je raam bedienen
  • CO2 monitoren en actie
  • Active installatie is kinderspel

THE BAD

  • Meerdere Climate Sensoren nodig voor meerdere kamers

VELUX de toonaangevende innovator op het gebied van dakramen (en nog véél meer) heeft een geweldige uitvinding gedaan. Raadseltje? Goed, wat krijg je als je domotica en zonne-energie mixt met één van de beste dakramen te wereld? Juist een VELUX dakraam op zonne-energie, dat automatisch werkt, te bedienen is met je smartphone en bijvoorbeeld sluit bij regen (regensensor) en opent bij een tekort aan zuurstof in de ruimte. VELUX nieuwe motto zou moeten zijn: Yes We Can!

Iedereen kent VELUX. Ken je de ramen niet? Kijk eens voor de grap op je eigen dakraam, tuimelvenster, lichtkoepel of dakkapel. Juist, jij hebt er ook één. VELUX is zo erkent, dat bouwbedrijven zich enkel nog storten op de volledige levering en montage van de VELUX artikelen. Dit hebben wij ervaren tijdens de GadgetGear VELUX Experience; een review waarbij er een elektronisch dakraam werd geleverd, gemonteerd en getest.

Het verhaal begint in Baarn en ook met “er was eens een oud dakraam” een verhaal over een oud dakraam dat niet meer voldeed aan de tegenwoordige eisen en de wonderbaarlijke ombouw tot een product om trots op te zijn. Voor het slagen van onze eigen VELUX Experience was een locatie nodig waar er van niets, een super deluxe elektronisch dakraam kon worden geplaatst. Die locatie is gevonden. Daarnaast zochten we hulp bij VELUX en bij Verhoef Dakramen. Hoe dit verhaal verder gaat, lees je in deze review!

VELUX Nederland

Innovator, zo noemde ik ze al. En al bestaan ze al meer dan 75 jaar en zet de VELUX Groep zich in om de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Toch is de zichtbare, de tastbare innovatie pas de laatste vijf jaar echt booming.  VELUX denkt niet alleen aan zicht en daglicht. Het gaat veel verder dan dat. Apparatuur aangestuurd op eigen zonne-energieopwekkende materialen, domotica dat niet alleen waarschuwt dat het zuurstofgehalte te laag is in je woning, VELUX ACTIVE with NETATMO reageert door het raam te openen en te meten hoe de situatie verbetert. Daarnaast dient VELUX ACTIVE de mens. Met een app, waaruit je afleest, plant, monitort en actie onderneemt in de ruimte in jouw huis. Om een woonomgeving te creëren die gezond en aantrekkelijk is. De passie voor daglicht, frisse lucht en comfortabelere leefomgevingen is de basis van VELUX Nederland .

Verhoef Dakramen

Deze review konden wij bij GadgetGear niet alleen. Er was een professional nodig. Iemand die het product door en door kent en daarbij kan zorgen de levering en de montage op maat te plaatsen. Door Verhoef werden de volgende producten gemonteerd. Het VELUX INTEGRA® Solar tuimelvenster GGL UK04 207030 met veiligheidsbeglazing, een VELUX buitenzonwering en de VELUX ACTIVE Kit. Het proces van de montage, alsmede een gaaf interview met Marius Verhoef van Verhoef dakramen bekijk je in de bovenstaande bijgevoegde video. De video is gemaakt door Kevin van den Berg; Projectleider van United College.

Verhoef is een familiebedrijf, waar de liefde voor maatwerk zichtbaar is bij alle monteurs. Vakmanschap is hun basis en kwaliteit hun uitgangspunt, dat zie je. Het team van Verhoef is geweldig goed op elkaar ingespeeld. Ze informeren mij als klant wat er deze montage-dag gaat gebeuren, wat de verwachte tijdspanne is en ik kan als het ware rustig op de bank gaan zitten tot alles tot in de puntjes geregeld wordt. Van advies tot afwerking: alles is gericht op één doel: Genieten van het daglicht d.m.v. het toepassen van een perfect passend dakraam, dakkapel of ander daglichtproduct.

Officieel Montagepartner VELUX

Verhoef heeft een hechte samenwerking met VELUX. Een aantal zaterdagen in de maand zijn zij aanwezig in de VELUX Showroom en geven daar klanten advies. Als officiële montagepartner voldoen zij aan de kwaliteitseisen en voorwaarden die VELUX Nederland stelt. Zo zijn ze bijvoorbeeld lid van een onafhankelijke geschillencommissie en volgen ze regelmatig trainingen bij de VELUX Academie. Mocht je dus naar aanleiding van deze review een bedrijf zoeken in de regio Amersfoort (ze komen in heel Nederland, hoor) dan heb je aan Verhoef de perfecte partner voor de klus.

VELUX INTEGRA Solar tuimelvenster

Het VELUX INTEGRA Solar tuimelvenster (officiële codenaam: VELUX INTEGRA Solar tuimelvenster GGL UK04 207030 veiligheidsbeglazing.) is werkelijk fantastisch. Het prachtige dakraam met tuimelvenster werkt op een eigen energiebron op zonne-energie en is te bedienen met een afstandsbediening zodat je dit innovatieve systeem met op afstand bedienbare ramen, raamdecoratie en zonwering kunt bedienen met de meegeleverde VELUX INTEGRA® wandbediening. Met één druk op de knop kun je het dakraam openen, sluiten en op iedere positie stoppen. Daarnaast is de VELUX buitenzonwering met hetzelfde systeem automatisch te bedienen. Behalve dat VELUX hier het toppunt van domotica bereikt bestaat het systeem uit de volgende belangrijkheden.

ThermoTechnologyTM

Het dakraam is niet zomaar een dakraam. Dankzij de VELUX ThermoTechnology™ geniet je van een betere ventilatie en isolatie.  De innovatieve en kwalitatief hoogwaardige materialen zorgen voor een uitmuntende energie-efficiëntie, isolatie en luchtdichte afwerking. Wil je zeker zijn dat je het juiste product in huis haalt? Let dan op het ThermoTechnology™ logo, dat een uitmuntende energie-efficiëntie garandeert.

Natural ventilation

Een enorm voordeel van het INTEGRA tuimelvenster is de ventilatiestand. Ventileer de ruimte, ook als je slaapt of weg bent, zonder dat je jezelf zich zorgen hoeft te maken over veiligheid of slecht weer. Het raam is via de bedieningshandgreep te openen, of natuurlijk via de afstandsbediening en er stroomt frisse, gefilterde lucht naar binnen door de ventilatieklep.

Bediening op netstroom of zonne-energie

Ik noemde het net al even. Mijn VELUX INTEGRA® dakraam werk niet op netstroom. Dat kan uiteraard wel, want de motor wordt aangedreven met 230V netstroom, maar het dakraam wat door Verhoef is gemonteerd is een dakraam op zonne-energie. Het PV-zonnepaneel wordt aan de buitenzijde van het raamprofiel geplaatst zodat het alle zonlicht opvangt en niet in het zicht hangt. Hoe geweldig is dat! Een stukje innovatie dat zijn eigen energie opwekt.

Regensensor

Alle VELUX INTEGRA® dakramen op netstroom of zonne-energie worden geleverd met een regensensor. Dit betekent dat het raam automatisch sluit als het begint te regenen.  Dat is even wennen, de eerste keer dat je opveert uit je bed wanneer je regendruppels hoort, maar algauw hoor je het vertrouwde geluid van het gemotoriseerde systeem en het raam sluit zich tot de ventilatie heerlijk open blijft staan. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken over regen die je huis binnendruppelt.

VELUX buitenzonwering MSL UK04 5060

De VELUX buitenzonwering MSL UK04 5060 is tevens elektrisch bedienbaar. Deze zonwering zorgt niet voor een volledige verduistering, maar dient puur ter vermindering van de hitte die normaal gesproken door het glas naar binnen straalt. Het transparant zwarte van de zonwering blokkeert een groot gedeelte van de hitte en zorgt dat je wel licht, maar niet te veel warmte naar binnenkrijgt. Ideaal, maar niet bedoelt als complete verduistering.

VELUX ACTIVE  with NETATMO

In januari 2017 kondigde VELUX een samenwerkingsverband aan met het Franse smart home bedrijf Netatmo, een interessante samenwerking nadat er ook berichten waren over de samenwerking met Apple. Maar het belangrijkste nieuws was natuurlijk dat VELUX; de dakraamspecialist weer een nieuwe stap zette in domotica. Sinds juli 2018 is  de VELUX ACTIVE in samenwerking met Netatmo beschikbaar voor het bedienen en instrueren van  VELUX dakramen, rolluiken en zonweringen .

Als eigenaar van een VELUX INTEGRA dakraam kon ik niet anders dan verlangen naar een (nog) slimmere oplossing dan de begeleidende afstandsbedieningen voor het openen van de ramen. Maar niet alleen het openen, ook het meten, plannen en de reactie van het ACTIVE systeem bracht mijn verwachtingen naar een hoog niveau.

De VELUX ACTIVE kit

De doos met de nodige producten is verschenen onder de naam VELUX ACTIVE Kit. Een strakke, witte verpakking waar een korte beschrijving op staat, met en verwijzing naar Netatmo en Apple HomeKit. In de doos bevinden zich een Climate Sensor, een Schakelaar en een Gateway die zorgen voor de verbinding en communicatie van raam naar app.

In de doos bevinden zich een handleiding, twee verschillende stroomkabels , batterijen voor de Climate Sensor een Vertrekschakelaar en schroeven voor muurmontage.

Een indoor Climate Sensor

De Climate sensor registreert de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 (Koolstofdioxide)-sensor. Deze registratie koppelt dit terug aan jouw VELUX ACTIVE zodat er direct actie kan worden ondernomen. Op de sensor zit ook een schakelaar om  VELUX dakramen, rolluiken en zonweringen handmatig te openen of te sluiten.

Een vertrekschakelaar

De Vertrekschakelaar (Departure Switch) wordt gebruikt voor het handmatig beveiligen van de VELUX dakramen, rolluiken en zonweringen. Deze zelfde functie is gewoon beschikbaar in de app. Waarom zou je een vertrekschakelaar plaatsen? Misschien beneden, bij je voordeur om als je van huis gaat met één knop even alle ramen te sluiten. Ikzelf heb ze niet gemonteerd omdat ik de app voldoende vindt. Mocht die ooit niet werken omdat mijn telefoon stuk is, dan kan ik ze altijd met de hand sluiten via de wandschakelaar.

Een gateway

De gateway verbindt draadloos naar het internet en zorgt voor  connectie met een extern lokaal netwerk . Wanneer de batterijen zijn geplaatst en de gateway is verbonden met een stopcontact, kan de setup en configuratie beginnen na het downloaden van de VELUX ACTIVE app uit de App Store.

Een setup- assistent helpt de gebruiker met het verbinden van de toegangspoort tot het netwerk , het koppelen van de apparaten en configureren van eventueel meerdere kamers enz. Daarna is het mogelijk  voorkeursinstellingen te bepalen voor temperatuur, vochtigheid, luchtkwaliteit en de tijd waarop de dakramen automatisch moeten openen voor ventilatie.

Een ding om in gedachten te houden is dat elke kamer met een dakraam , rolluik of zonwering wordt verondersteld een indoor Climate Sensor te hebben. De Climate Sensor zelf kan veel verwerken, maar betreft alleen de informatie die het apparaat krijgt in de kamer waar het geïnstalleerd is. Ik zou graag zien dat er voor andere ruimten kleinere, gekoppelde sensoren beschikbaar zouden zijn.

Hoe werkt het?

Dankzij de geïntegreerde koppelingen met Netatmo en Apple heb je behalve een telefoon en de app niets nodig. De koppeling is eventjes stoeien en als je zorgt dat de Climate Sensor goed hangt, dan heb je echt een magisch systeem. Heb je weleens een dag binnen gezeten en dat je een beetje lichte hoofdpijn voelde opkomen? Eigenlijk heeft je ruimte dan gewoon gebrek aan frisse lucht. De Climate Sensor meet dit en gooit gewoon het raam open, op ventilatie als jij dit zo hebt ingesteld. Dat is geweldig. Maar ook als je je ergens anders bevindt, dan in de ruimte waar het raam is, dan kun je met de app je raam openzetten, sluiten of even ventileren. Ideaal als je vanuit je werk naar huis wilt gaan, maar eerst de ruimte even lekker vanaf afstand ventileert voordat je thuiskomt.

Conclusie

VELUX heeft met haar INTEGRA dakraam op zonne-energie en het VELUX ACTIVE systeem een gat in de markt gecreëerd. Een geweldig systeem wat zorgt voor comfort, gemak, gezondheid en innovatie. Ik kan alleen maar met spanning afwachten waar VELUX de komende jaren nog meer mee gaat komen, voor nu zeg ik; prachtig systeem wat ik iedereen kan aanraden.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij VELUX

4 reacties

  1. Is dit protocol open? Met een api bijvoorbeeld. Zodat ik het kan koppelen aan bijvoorbeeld openhab of domoticz? Ik zit niet weer te wachten op een nieuwe app…

  2. Wat ik mij afvraag is wanneer een elektrische buiten zonnewering over het raam zit en het zou gaan regenen gaat deze dan vanzelf naar binnen gerold worden omdat volgens mij de sensor onder het doek zit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.