De app Djay maakt digitaal plaatjes draaien op Mac, Windows en iOS voor iedereen een feestje. Gemakkelijk en betaalbaar. De stap naar de 4 decks versie was echter echt alleen voor Pro’s. Nu is er een nieuw Pro versie voor iOS. De moeite van de upgrade waard?
Op de MacWorld in 2010 lanceerde het Duitse Algoriddim hun DJ app voor iPad. De toen grote merken zoals Serato, Numark en Pioneer namen de iPad en app dj route niet echt serieus. Djay werd liet zien dat het anders kan. Gemakkelijker, betaalbaar en met integratie van Spotify en iTunes. Sinds de eerste versies zijn wij fan. Met de Pro versies werd het duidelijk dat meer features ook de app verwijdert van de amateur draaier (auteur). 4 decks is leuk, maar dan begint het echt op jongleren lijken. Top dat je samples en loops kan meedraaien op de extra decks, maar dat kan alleen als je 100% draait en niet meefeest.
https://youtu.be/Vsdy7lvk6aQ
1001 mogelijkheden
De nieuwe versie van Djay voor iOS is de meest rijke versie aan functies ooit. Alles wat ooit in de Pro versie zat, zit nu ook in de Djay app. Ook de Vjay mogelijkheid die ooit als aparte app werd gelanceerd, zit nu in de app. Sluit een tv of projector aan en je kan zelfs een videoshow simultaan afspelen. De hoeveelheid aan mogelijkheden is echt te lang om op te noemen. In een menu kan de gebruiker gelukkig uit diverse modi kiezen. Zo kan je de ouderwetse interface selecteren met twee draaitafels, maar ook 2 decks of 4 decks met grafische weergave van de muziektrack. Nieuw is de grafische weergave van de automix. Dit lijkt een beetje op de eerste versie van Pacemaker. Een tijdlijn met de tracks toont op het scherm en de ‘DJ’ drukt op ‘volgende’ wanneer dat gewenst is en de tracks vloeien mooi in elkaar over. In de instellingen zijn de overgangen in te stellen. Een nadeel van deze nieuwe weergave is dat de externe controlers niet lekker werken met deze interface. In de oude interface kon je ‘automix’ aanzetten en met de fader snel switchen tussen nummers en met de hand een voorgesteld nummer vervangen. Dat is nu niet meer mogelijk. De ‘dombo’ aanpak is iets te veel van het goede. Ik mis de oude automix mogelijkheden de traditionele deck weergave.
Revolutionair
De makers van Djay hebben al hun routines die voor diverse versies gemaakt zijn, samengevoegd in deze Djay versie. Daarnaast is er een geheel nieuwe functie aan toegevoegd die wel heel fraai is. Met LOOPER krijg je de nieuwe interface acht sporen aan samples. Per spoor kan je kiezen uit 6 samples. Elke spoor heeft een instrument type. Bijvoorbeeld kicks; braks; tops; claps; hats; effect etc. Een Looper Pack bevat dus 8 sporen met 6 opties per spoor in een bepaald thema. Zo zijn er de thema’s Deep House, Deep jazz, Elektro Swing, Swing, 80’s en veel meer. Met enkel een paar tracks en loops kan je een hele fraaie beat neerzetten. De app synchroniseert deze automatisch met het gekozen nummer dat op het deck speelt of klaar staat. Zo kan je elk nummer oppeppen. Het is heel gemakkelijk en verleidelijk om te doen. Niet alles wat je selecteert maakt het nummer ook direct fraaier. De ervaring is dat zolang je het bij beats, hats, tops en claps houdt, het resultaat fraai is. Echter zodra je met keyboards en andere instrumenten gaat mixen via de looper, dat moet je echt muzikaal zijn. Toonsoort en melodie passen qua loops lang niet altijd. Het is jammer dat je niet als huiswerk een set kan voorbereiden en de juiste loops kan selecteren en opslaan bij een nummer. Als dat mogelijk zou zijn dan kan je gemakkelijker tijdens een echte set, trefzeker de juiste loops aanzetten. Nu blijft het een risico dat je echt een verkeerde loop door de luidsprekers laat knallen.
Integratie
De integratie met Spotify is voortreffelijk. iTunes blijft behelpen. Voor de iTunes integratie moet een nummer eerst in iTunes gedownload zijn voordat Djay er iets mee kan. Ook al heb je de track gekocht, toch moet je m dus eerst in iTunes downloaden. De praktijk is daardoor dat we vooral in Spotify draaien. Een nadeel is daar weer dat tracks van publisher wijzigen en soms op een volgend feest in Spotify niet meer in de afspeellijst staan of erger; in het geheel niet meer te vinden zijn. Een voorbeeld is ‘Haus am See’ wat opeens tijdens het schrijven van deze review in Spotify in Nederland niet meer te spelen is. Voor de video integratie heeft de app toegang nodig tot de camerarol. Videos en live foto’s spelen dan op het beeld. Vooral de toepassing van de live foto’s als soort video loop is erg fraai.
Prijzen
Software maken kost veel tijd en er van leven blijft een lastige zonder abonnementen. Djay was ooit begonnen als freeware en is sinds 2010 een betaalde app. Voor een schappelijk bedrag heb je dan een top app om feestjes echt tot leven te laten komen. Het leuke is dat door het gemak het niet uitmaakt dat je het maar een paar keer per jaar gebruikt. Met deze nieuwe versie is Djay deels een abonnement product geworden. De basis versie is gratis. Dat is natuurlijk winst. Wil je echter de loops kunnen gaan gebruiken en de functies die er eigenlijk toe doen, dan wordt maandelijks 5 Euro of 40 Euro per jaar. Persoonlijk ben ik geen fan van allerlei abonnementen. Voor je het weet loopt het voor allerlei apps enorm in de papieren. Het is jammer dat Djay voor deze route heeft gekozen. Natuurlijk is het abonnement elk moment te stoppen.
Conclusie
Wat ooit de gemakkelijkste en leukste app voor DJ-en op de iPad was, is nu de meest uitgebreide met super slimme functies. Het prijskaartje van een abonnement is een keuze die ieder voor zich moet maken. Wie DJ-en als (betaalde) hobby heeft zal er geen moeite mee hebben, door deze prijsstrategie zullen de amateur draaiers vermoedelijk uitwijken naar alternatieven.
Eén reactie
Kun je een eigen liedje of opname hiervoor gebruiken?