De Sonos Connect:Amp gaat eruit, de Sonos Amp komt erin. Niet alleen is de nieuwe versterker van Sonos volwassen geworden qua ontwerp, maar qua geluidsdynamiek en detail is dit de beste Sonos geluidsbeleving ooit geworden!
Unboxing
De unboxing van de Sonos Amp ligt iets buiten het verwachtingspatroon van de Sonos fan. In de verpakking vinden we wel een stroomsnoer, maar geen netwerkkabel meer. Wel krijg je vier banaanpluggen om op de speakerkabels te zetten.
https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/2379596308949781/
Design
Het ontwerp van de nieuwe Sonos Amp is veel strakker dan dat van de oudere Sonos Connect:Amp. Door het minimalistische ontwerp, valt hij nauwelijks op. Wanneer hij in het zicht moet staan, is dat enorm prettig. Maar de Sonos Amp is ook ontwikkeld voor de installatie industrie. Op een manier dat deze gemakkelijk is weg te werken in een 19 inch rack, of gewoon in de meterkast. Er zijn enorm veel specialistische beugels. Ook om meerdere units bij elkaar te installeren. Wat wel opvalt, is de status LED voorop. Maar die kun je via de software uitschakelen.
Waar het gros van de Sonos speakers in meer dan één kleur komt, krijg je bij de Sonos Amp geen keuze. Deze verschijnt alleen in de kleur zwart… maar misschien komt Sonos daar ooit nog op terug. De Sonos Sub verscheen na lang wachten ineens in het wit.
Bediening
Staat hij toch in het zicht, krijg je touchbediening op de Sonos Amp. Midden voor vinden we de play/pauze knop om direct muziek te kunnen luisteren. De groepen van vier puntjes links en rechts laten je het volume aanpassen. Lekker minimalistisch.
Achterop zit nog wel de configuratieknop. Deze heb je vrijwel nooit nodig. Je kunt deze knop goed op de tast vinden. Sonos heeft hem lekker groot gemaakt.
Aansluitingen
De Sonos Amp is als een Zwitsers zakmes. Alles dat je op een Sonos netwerk zou willen aansluiten, kan worden aangesloten met de Sonos Amp. Er is een stereo, analoge ingang. Daarmee kun je bijvoorbeeld een platenspeler op de Amp aansluiten. Er is een UTP in- en uitgang. In de meterkast of in een rack kun je de AMP’s met UTP kabels aan elkaar doorverbinden. Of je zet hem onder de TV tussen de UTP aansluiting en je mediaplayer in. Geen enkel probleem en dat is enorm handig!
Aansluiten op de TV kan niet via Toslink. Daarvoor heb je een optionele adapter nodig. Die verkoopt Sonos natuurlijk ook. Wel kun je verbinden via HDMI met ondersteuning voor zowel HDMI-ARC als HDMI-CEC.
Speakers sluit je met analoge kabels aan en mogen genieten van het 2x 125 Watt RMS vermogen (bij 8 Ohm) dat de Sonos Amp kan leveren. Banaanpluggen worden door Sonos meegeleverd. Zo hou je alles in de minimalistische stijl van de Sonos Amp.
Tenslotte kun je nog een actieve sub aansturen. Daarvoor is één analoge uitgang vrijgemaakt. En laten we de netstroom aansluiting niet vergeten. De Sonos Amp heeft overigens geen adapter nodig. Die zit netjes ingebouwd. Dus je hebt geen stroomblok slingeren. Top!
Focus op de Custom Install (CI) markt
Met de mogelijkheid om meerdere Sonos Amp’s in een rack te plaatsen, zie je dat Sonos ook echt oog heeft voor de Custom Install markt. De versterkers blijven ook lekker cool, dus bieden weinig uitdaging aan de installateur. Daarnaast is Sonos de samenwerking aangegaan met Sonance. Samen verkopen de twee ook architecturale speakers. Speakers voor buiten, maar ook voor inbouw in plafonds en in muren.
Voor het aansturen van speakers in winkels en andere openbare ruimten, kan de Amp in mono modus worden gezet. Op dergelijke locaties komt stereo niet goed uit de voeten en kan zelfs afleiden. Dat is niet gewenst. Door de speakers in mono modus te zetten, heb je daar geen last meer van. Maar voor thuis is dat iets dat je wellicht niet snel zal gebruiken.
Integraties met het smart home
De Sonos Amp is aan te sturen als een Sonos speaker. Hierdoor kun je ook gebruik maken van enorm veel integraties. Ongeveer twee jaar geleden besloot Sonos API’s beschikbaar te stellen voor domotica platformen. Inmiddels is vrijwel ieder serieus platform verbonden met Sonos. Daarmee is de Amp enorm goed aanstuurbaar. Goed voor de CI markt, maar ook voor iedereen met een hart voor domotica.
Voor Apple gebruikers hebben we ook fijn nieuws. Naast de Sonos app, kun je ook gebruik maken van Apple AirPlay 2. Overigens werkt ook dat, op alle Sonos speakers.
Sonos Amp Specificaties
- Uitgangsvermogen 2x 125 Watt
- Klasse D Versterker
- DDFA Modulator
Sonos maakt in haar producten uitsluitend gebruik van Klasse-D versterkers. Zo ook in deze Amp. Maar Sonos laat ook de term DDFA vallen. Dit staat voor Direct Digital Feedback Amp.
Het probleem dat audioliefhebbers met Sonos hebben, is juist de klasse D versterker. Dit is eigenlijk standaard in multiroom systemen. Deze zijn immers gebouwd voor digitale muziek. Sterker nog, het gros van de speakers die we zien is klasse D. Er lijkt geen ontkomen aan.
Audiofielen zweren echter bij lineaire speakers. Daardoor hebben ze moeite om over te stappen naar systemen als die van Sonos. Chipmaker Qualcomm heeft daar iets op bedacht. Met DDFA technologie is het mogelijk om de weergave van lineaire versterkers wel heel dichtbij te benaderen. Ik durf zelfs te zeggen dat dit de meest traditioneel klinkende Sonos versterker ooit is geworden. Zo nauwkeurig dat je bij een goede hi-res track andere Sonos speakers graag uit zet. Gewoon even echt genieten dus!
Sonos Amp in een Stereo 2.1 opstelling
De Sonos Amp beschikt over twee speaker aansluitingen. Deze hebben beiden een RMS vermogen van 125 Watt. Ruim voldoende voor het gros van de binnen- en buitenspeakers. Daarnaast is er een uitgang voor de aansturing van een actieve subwoofer.
Wij hebben de Sonos Amp in eerste instantie getest met de Teufel Definion 3S speakers, maar zonder actieve subwoofer. Die hebben we vervangen voor de Sonos Sub.
Zonder de Sonos Sub, klinken de speakers met de Sonos Amp echt loepzuiver. We merken dat Sonos een werkelijk perfect klinkende versterker heeft opgebouwd. Of we nou streamen over Spotify of onze eigen hi-res audio draaien, je kunt er alles tegenaan smijten. Details in de muziek zijn en blijven top.
Sonos Amp en surround sound
Hoewel je misschien het idee krijgt dat de Sonos Amp niet meer dan een stereo versterker is, is niets minder waar. Stiekem is de Sonos Amp ook een volwaardige AV-receiver. Deze is aan te sluiten op een TV of projector via HDMI en HDMI-ARC ondersteuning.
In ons geval hebben we daarbij ook de Toslink (optisch) naar HDMI converter van Sonos gebruikt. Deze kun je als accessoire aanschaffen. We hebben een situatie waarbij we regulier TV kijken, maar bij films, het beeld en geluid over de beamer knalt. Een Marmitek TS41 Toslink switch, schakelt daarbij de geluidsbron.
Wanneer je, zoals ons, de Toslink gebruikt om audio naar de AMP te gebruiken, kun je geen gebruik maken van HDMI-CEC. HDMI-CEC zorgt er normaal voor dat je het audio apparaat ook echt kunt aansturen via de TV afstandsbediening. Maar… daar heeft Sonos ook al aan gedacht.
De Sonos Amp bevat namelijk een infrarood ontvanger. Je kunt het signaal dus gewoon koppelen aan de amp. Hij reageert dan alsnog op de volume knoppen van de afstandsbediening. Maar let wel, hij moet dan in het zicht staan.
In bovenstaande surround sound opstelling, is de Sonos Amp de primaire speaker. Daarmee vervangt hij eigenlijk de rol van de Sonos Beam of de Sonos PlayBar. Met de Teufel Difinion 3S speakers eraan, levert dat perfecte dialogen op, maar ook scherpe knallen tijdens actiefilms. Hoewel de Teufel Definion 3S ‘slechts’ een tweeweg speaker is, klinkt alles gewoon top!
Wanneer ik de beleving met een Sonos Playbar of Beam vergelijk, is het volume veel groter en het stereo klankbeeld veel groter. Maar ik mis ook iets… geluid in het midden. Ik mis echt een center speaker en dat los je niet op met de Sonos Amp. Een Playbar of Beam blijft dan ook mijn voorkeur bij gebruik voor de TV.
De Sonos Amp kan in deze surround opstelling ook keurig twee Sonos speakers achter de kijker aansturen. Op die manier bouw je een 4.1 surround sound set op. Wij gebruikten twee keer de Sonos One op de achtergrond. De Bass laat ik daarbij van een Sonos Sub komen, al zou de Amp ook een actieve bass aan kunnen sturen. Die hebben we helaas niet voor handen in deze test. Ook in deze modus mis je nog steeds een duidelijk geluid vanuit het centrum, maar verder is dit echt een wouw ervaring. Wat klinken die Teufel Difinion 3S speakers machtig en wat vullen de Sonos One speaker het geluid van achteren mooi in. Alles helemaal strak!
In een tweede opstelling hebben we de Sonos Playbar ingezet met de Sonos Amp voor de achtergrond speakers. Ook dat is geen enkel probleem, al is het stiekem wel pure overkill met de zware Teufel speakers erop 😉
Geen virtuele assistent
Met zoveel dat de Sonos Amp wel heeft, zou je bijna missen wat hij niet heeft. De Sonos Amp bevat geen far field microfoon. Het is dus niet mogelijk Google Assistant of Amazon Alexa erop te installeren. Vinden we eigenlijk helemaal niet erg. Wil je dit toch, leg er dan een Amazon Echo Dot of Google Home Mini naast.
Conclusie: Sonos Amp
De Sonos Amp is een dijk van een versterker. Door de enorme hoeveelheid integraties, kun je eigenlijk overal muziek vandaan trekken. Qua vermogen voldoet hij prima voor het gros van de scenario’s en de aansluitmogelijkheden zijn ook legio. De Sonos Amp kent een stevig prijskaartje, maar je kunt dan ook echt alle kanten op, en wat klinkt dit enorm goed!
3 reacties
Een tijdje geleden ook de Sonos amp gekocht die ik heb aangesloten op twee plafond speakers van B&W. Een center speaker mis ik niet echt moet ik zeggen, wel het geluid achter mij. Nu dacht ik, dat ik klaar zou zijn om twee Sonos one SL te kopen. Echter heeft Klubben mij verteld dat het alleen met een soundbar gaat werken en niet rechtstreeks met de Sonos amp. Jammer dat ik dan alsnog genoodzaakt ben een soundbar te kopen…
Ik heb de amp met twee one speakers voor achter. Geen soundbar. Werkt perfect.
Het is een tijdje geleden voor me, maar ik meen dat ik met twee Sonos Play:One speakers prima achtergrondgeluid had. Je kunt ook twee Ikea Sonos boekenplank speakers pakken. Zit dezelfde technologie in en zijn voor back speakers ook echt prima (een beetje de bass omlaag zetten). Scheelt een hoop geld.