Je ziet het steeds meer op laders staan, PD ofwel Power Delivery. Een standaard voor het op hoge snelheid laden van gadgets. We vertellen je alles dat je moet weten over deze standaard.
Onderdeel van de USB-C standaard
De Power Delivery standaard is onderdeel van de USB-C standaard. USB-C is de omkeerbare USB plug die we in zowel smartphones en tablets, als laptops en headsets tegenkomen. Deze plug is bedacht als antwoord op de omkeerbare Lightning plug van Apple.
USB Power Delivery 2.0
Doordat het een standaard binnen USB betreft, hebben meerdere fabrikanten toegang tot deze standaard. Met PowerDelivery 2.0 mag 60 Watt over een USB kabel vervoerd worden. Er komt een update waarmee tot 100 Watt over een kabel kan worden verstuurd.
Door stroom en data over één kabel te vervoeren, kan het aantal kabels dat je gebruikt omlaag.
Niet iedere kabel is geschikt
Voor Power Delivery heb je een kabel nodig die hiermee overweg kan. Voor 100 Watt moet je tzt zelfs een EMCA-gecertificeerde kabel gebruiken. In de kabels zit een chipset die communiceert met de lader en het te laden apparaat.
Probleem is echter dat dit niet altijd op kabels staat. Op laders doorgaans wel. Sterker nog, er zijn veel Chinese kabels die helemaal niet aan de standaarden voldoen. Daarmee kun je jouw gadget zelfs opblazen. Hoe je een goede kabel kunt herkennen? Hier op de redactie weten we het eigenlijk ook niet goed…
3 reacties
100 Watt over een USB-kabel. Even rekenen (uit het hoofd!): 100 Watt / 5 Volt = 20 Ampere.
Dat vereist een flinke draaddikte, zoiets als wat voor je wasmachine of magnetron wordt gebruikt.
En dat moet gekoppeld worden via een USB-C plugje? Interessant ……………..
Het wordt al gedaan. Beste voorbeeld, al is het 87 Watt, is de https://www.apple.com/nl/shop/product/MNF82Z/A/apple-usb%E2%80%91c-lichtnetadapter-van-87-w
Welk vermogen geven ze op? Het vermogen dat uit het stopcontact wordt getrokken, of het vermogen dat aan het te laden apparaat wordt afgegeven?
Ik zou er aan willen meten, want meten is weten.