Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: HP USI stylus, de eerste goede universele touchscreen pen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • perfect pengevoel
  • prachtig design
  • USB-C oplaadbaar
  • laadindicator
  • degelijk materiaal
  • fijn in de hand
  • magneet zijkant

THE BAD

HP is de eerste die een stylus levert die volgens de nieuwe USI standaard is gemaakt en daardoor met diverse touchscreens kan werken. Wij hebben ‘m direct besteld en met de nieuwe Asus C436 Chromebook getest.

Met een pen op een scherm tekenen kan al decennia. De eerste versies waren eigenlijk muizen in de vorm van een pen. Wacom was één van de eersten die het succesvol maakte met drukgevoeligheid en diverse tekengereedschappen. In de jaren negentig was er de Apple Newton en Palm Pilot, maar ook de Windows PocketPC’s die met pennetjes te bedienen waren. Ook met handschriftherkenning en rekentools. De iPad veranderde dat de massa met vingers op een scherm ging tekenen. Professionals gebruiken echter speciale schermen met speciale pennen. Vaak zijn dit een dure oplossingen. Deels omdat elk merk weer zijn eigen standaard heeft. Zo is een oerwoud aan penoplossingen ontstaan. Er ligt vast wel een computer pen ergens in je lade of opbergdoos.

Papier gevoel

Op een scherm, een pen/papier gevoel creëren is erg lastig. Zelfs de Apple pen voelt nog steeds als een stuk plastic op een glasplaat als je ‘m met een iPad gebruikt. Remarkable was de eerste die het gevoel van papier met een digitale pen en inkt wist op te lossen. Een langzaam slijtende punt is het geheim. Maar ook deze pen heeft weer een eigen protocol om met het tablet te praten.

Standaardisatie

Er moet een einde komen aan die wildgroei aan protocollen voor computerpennen. Dat hebben de oprichters van het ‘Universal Stylus Innitiative’ gedacht. Zij hebben normen gesteld waar een pen aan moet voldoen met als doel dat de pennen uitwisselbaar zijn tussen de diverse hardware producten. Dat kunnen beeldschermen, laptops, maar ook tablets of mobiele telefoons zijn. De lijst met fabrikanten die het initiatief steunen is behoorlijk aan het groeien. Samsun, Sharp, HP, Lenovo, Dell, Google, NXP en vele anderen waaronder zelfs Bic, gaan producten maken die aan deze standaard voldoen. Met de release van de USI’s 1.0 Specificatie hebben consumenten een oplossing die een enkele, universele stylus biedt die kan werken met alle apparaten die een consument bezit of gebruikt op de werkplek, ter vervanging van multi-protocol, gepatenteerde benaderingen. Dit betekent dat consumenten voor het eerst een enkele stylus kunnen gebruiken en een consistente, aanpasbare gebruikerservaring kunnen hebben op al hun apparaten. Een verademing voor consumenten. Meer keuze, betere prijzen en uiteindelijk minder afval.

HP USI oplaadbare pen

HP heeft een prachtige oplaadbare pen gemaakt die aan het USI protocol voldoet. Omdat ChromeOS het protocol ook ondersteunt, is de pen met de nieuwe Asus C436 touchscreen Chromebook te gebruiken. De punt van de pen is duidelijk afgekeken van Remarkable. Het is net als bij de Remarkable een slijtage onderdeel, waardoor het pengevoel op een scherm gewoon beter is. De actieve pen gebruikt enkel energie wanneer je hem bij het scherm gebruikt. Zo moet de pen zeker een week en misschien wel twee weken op een voeding kunnen werken. Opladen doe je door een USB-C kabel in de pen te steken. De aansluiting zit bijzonder fraai verborgen in de pen. Je schuift het dopje omhoog en de USB-C aansluiting is zichtbaar. Steek je de kabel er in, dan licht het dopje rood op. Wow! Wat is die feature fraai verborgen. Wij hadden niet in de gaten dat hier een ledje in verborgen zit. Wanneer de pen is opgeladen wordt het lampje wit. Binnen een uur is de pen opgeladen. De pen weegt 10 gram en voelt erg solide en licht en prettig aan. Een zijde is afgevlakt en bevat een magneet. Zo kan je de pen direct aan de zijkant van de Chromebook C436 klikken. Het is alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Gaat de USI standaard zelfs zo ver dat de plek voor magnetisme is benoemd?

Meer pennen

Naast standaardisatie van het protocol heeft de USI standaard een aantal voordelen. Zo is door de tweeweg communicatie geen verstoring door andere signalen. De pen hapert niet. Een ander onderdeel van de USI standaardisatie is dat de pen eigenschappen in de pen zitten. Werk je graag met een dunne blauwe lijn? Heb je dit ingesteld op het ene apparaat en ga je verder op een ander apparaat; dan neem dit apparaat de peneigenschappen over. Overigens is de 1.0 standaard wel meteen een standaard met hoge specificaties. Het ondersteunt nu al 4096 stappen in drukgevoeligheid. Dankzij de standaard kan je zelfs met 6 pennen op 1 product tegelijkertijd werken. Zo zou je 6 pennen met verschillende eigenschappen kunnen gebruiken. Je hoeft dan niet steeds je gereedschap van de pen te wisselen. Gewoon een andere pen of penseel pakken. Net zoals we analoog deden of doen. Een gemiste kans voor HP. Stel je voor dat je een set van 3 pennen kan kopen waarbij een markering duidelijk maakt welke pen welke instelling heeft. Dat is goud voor wie veel met een stylus op een scherm werkt.

Conclusie

De USI pen standaard is een verademing. De HP oplaadbare USI pen is een top ontworpen en geproduceerd product wat naadloos met de C436 Chromebook werkt.

De HP pen kost 80 Euro en is bij de HP shop te koop.

2 reacties

  1. Vraagje:
    Kun je nu met deze pen ook drukgevoelig op Android tablets werken?
    Active stylussen kenen we natuurlijk al maar ECHT DRUKGEVOELIG om te tekenen op een Lenovo tablet ben ik nog niet tegengekomen (scriba schijnt het te kunnen en de sonarpen wellicht)
    dank u voor het antwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.